Markus 14:43-52 – Jesus fängslas

Christian MölkMarkus Leave a Comment

Och se, medan Jesus ännu talade kom Judas, en av de tolv, och efter honom en folkhop med svärd och påkar. De kom från översteprästerna och de skriftlärda och de äldste. Förrädaren hade avtalat med dem om ett tecken och sagt: ”Den som jag kysser den är det. Grip honom och för bort honom under säker bevakning!” När Judas kom, gick han genast fram till Jesus och sade: ”Rabbi”, och kysste honom. Och de grep Jesus och fängslade honom. Men en av dem som stod bredvid drog sitt svärd och högg till översteprästens tjänare och högg så av honom örat. Och Jesus sade till dem: ”Som mot en förbrytare har ni gått ut med svärd och påkar för att gripa mig. Fastän jag varje dag har varit hos er i templet och undervisat, har ni inte gripit mig. Men Skrifterna skulle uppfyllas.” Då övergav alla honom och flydde. Och en ung man, klädd i en linneskjorta på bara kroppen, följde efter Jesus. Honom grep de tag i. Men han lämnade linneskjortan kvar och flydde undan naken.

 • Förrädaren hade avtalat med dem om ett tecken och sagt: ”Den som jag kysser den är det. Grip honom och för bort honom under säker bevakning!”
  • De som grep Jesus var både romerska soldater (Joh 18:12) och judiska tempelvakter (Luk 22:52).
  • Att hälsa någon med en kyss var en vanlig hälsning som visade både respekt och tillgivenhet (Rom 16:16).
  • Eftersom Judas måste peka ut Jesus med en kyss så måste Jesus onekligen ha sett tillräckligt normal ut för att han inte skulle kunna urskiljas bland övriga lärjungar. Av detta kan vi lära oss att Jesus utseende var typiskt judiskt och att han inte hade några extravaganta kläder på sig.
  • Eftersom Judas vet om att Jesus vid ett tidigare tillfälle på ett mirakulöst sätt lyckats undkomma en arg folkhop så försäkrar han sig nu om att de ska föra bort honom ”under säker bevakning”.
 • Men en av dem som stod bredvid drog sitt svärd och högg till översteprästens tjänare och högg så av honom örat.
  • Enligt Johannes så var det Petrus som högg av örat på tjänaren Malkus (John 18:10) och enligt Lukas så helade Jesus Malkus (Luk 22:51).
   • I och med att många tror att Markus skrev sitt evangelium med hjälp av Petrus så är det märkligt att han inte namnger Petrus. Kanske var det så att Petrus skämdes över detta?
  • När den kristne använder ”Världens svärd” och går ut på korståg för att försvara den kristna tron så kommer det bara att resultera i att folk inte lyssnar eftersom vi hugger av deras öron. Använder kristna istället ”Andens svärd”, dvs. Guds Ord (Ef 6:17), för att predika de goda nyheterna om Jesus, så kommer det resultera i att folk lyssnar eftersom det hugger till i deras hjärtan (Apg 2:37).
 • Då övergav alla honom och flydde. Och en ung man, klädd i en linneskjorta på bara kroppen, följde efter Jesus. Honom grep de tag i. Men han lämnade linneskjortan kvar och flydde undan naken.
  • Petrus och alla de andra lärjungarna har bara för en liten stund sedan försäkrat Jesus om att de inte skulle överge Jesus och hellre dö än förneka honom (Mark 14:27-31), men nu flyr de så fort Jesus blir gripen.
  • Enligt traditionen så var denne unge man författaren Markus själv. Eftersom lärjungarna ofta brukade träffas hemma hos Markus (Apg 12:12) så är det mycket möjligt att det var där de firade påskmåltiden tidigare under kvällen och att det därför var dit som Judas och vakterna först sökte efter Jesus men att när de upptäckte att Jesus inte längre var där gick till det andra stället som Jesus brukade uppehålla sig på (Luk 22:39). Kanske hade Markus gått och lagt sig iförd sin linneskjorta, blivit väckt av Judas och vakterna och i all hast rusat iväg till Oljeberget för att varna Jesus för att Judas var på väg att förråda Jesus.

Texten du precis läst ingår i boken “Markus – Skynda till folkets frälsning” och går att beställa från Bokshopen.

Markus

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.