Markus 13:24-37 – Människosonens återkomst

Christian MölkMarkus Leave a Comment

24 Men i de dagarna, efter denna nöd, skall solen förmörkas, och månen skall inte ge sitt sken. 25 Stjärnorna skall falla från himlen, och himlens krafter skall skakas. 26 Då skall man få se Människosonen komma bland molnen med stor makt och härlighet. 27 Och då skall han sända ut änglarna och samla sina utvalda från de fyra väderstrecken, från jordens ända till himlens yttersta gräns. 28 Lär av en jämförelse med fikonträdet. Redan när kvisten blivit mjuk och bladen spricker ut, vet ni att sommaren är nära. 29 När ni ser allt detta hända, skall ni på samma sätt veta att han är nära och står vid dörren. 30 Amen säger jag er: Detta släkte skall inte förgå, förrän allt detta händer. 31 Himmel och jord skall förgå, men mina ord skall inte förgå. 32 Men om den dagen eller den stunden vet ingen något, inte änglarna i himlen, inte ens Sonen, ingen utom Fadern. 33 Var på er vakt och håll er vakna, ty ni vet inte när tiden är inne. 34 Det är som när en man reste bort. Han lämnade sitt hus och gav sina tjänare i uppdrag att sköta var och en sin uppgift. Portvakten befallde han att vara vaksam. 35 Vaka därför! Ni vet inte när husets herre kommer, om det sker på kvällen eller vid midnatt eller på efternatten eller på morgonen. 36 Vaka, så att han inte plötsligt kommer och finner att ni sover. 37 Vad jag säger till er, det säger jag till alla: Vaka!” Men i de dagarna, efter denna nöd, skall solen förmörkas, och månen skall inte ge sitt sken. Stjärnorna skall falla från himlen, och himlens krafter skall skakas. Då skall man få se Människosonen komma bland molnen med stor makt och härlighet. Och då skall han sända ut änglarna och samla sina utvalda från de fyra väderstrecken, från jordens ända till himlens yttersta gräns.

  • Efter att den sista tidens nöd har drabbat jorden kommer även universum att skaka. Ingen människa kommer då att kunna missa att Jesus kommer tillbaka (Apg 1:1, Upp 1:7).
  • När Jesus kommer tillbaka kommer lärjungar från alla folk och länder bli ihopsamlade.
 • Lär av en jämförelse med fikonträdet. Redan när kvisten blivit mjuk och bladen spricker ut, vet ni att sommaren är nära. När ni ser allt detta hända, skall ni på samma sätt veta att han är nära och står vid dörren.
  • Det går inte att säga att vi lever i den sista tiden bara för att det eventuellt är mycket krig och jordbävningar, men när vi däremot ser ”förödelsens styggelse”, då kan vi veta att Jesus snart kommer tillbaka.
 • Detta släkte skall inte förgå, förrän allt detta händer.
  • Den generation som får uppleva ”förödelsens styggelse” kommer också att få uppleva Jesus återkomst.
  • Den generation som får uppleva den sista tidens lidande kan också lita och förtrösta på Jesus ord om att lidandet blir kort och på så sätt uppmuntras till att hålla ut och inte ge upp.
 • Himmel och jord skall förgå, men mina ord skall inte förgå. Men om den dagen eller den stunden vet ingen något, inte änglarna i himlen, inte ens Sonen, ingen utom Fadern. Var på er vakt och håll er vakna, ty ni vet inte när tiden är inne.
  • Himlen och jorden såsom vi känner det nu kommer att gå under och det kommer istället komma en ny himmel och en ny jord (2 Pet 3:7–13).
  • Att inte ens Sonen känner till när han kommer att återvända till jorden torde vara en god påminnelse om att inte själv spekulera i eventuella datum för Jesu återkomst eller jordens undergång.
  • Eftersom ingen av oss kan veta när Jesus kommer tillbaka ska vi alltid leva som att han snart kommer tillbaka. Alltid redo!
  • På samma sätt som att de första kristna vakade och var redo när de romerska arméerna närmade sig Jerusalem och därför lydde Jesus ord att fly till bergen så ska dagens kristna vaka och vara redo när vi ser ”förödelsens styggelse”.
 • Det är som när en man reste bort. Han lämnade sitt hus och gav sina tjänare i uppdrag att sköta var och en sin uppgift. Portvakten befallde han att vara vaksam. Vaka därför!
  • Mannen i den här liknelsen symboliserar Jesus, huset symboliserar församlingen, tjänarna symboliserar lärjungarna och portvakten symboliserar pastorer och sådana som arbetar i församlingen.
   • Församlingen tillhör Jesus men han anförtror sitt hus till sina lärjungar.
   • Alla lärjungar har en uppgift att sköta.
   • Pastorn eller den som arbetar i församlingen har ett särskilt ansvar att vaka så att lärjungarna alltid är redo för Jesu återkomst.

Texten du precis läst ingår i boken “Markus – Skynda till folkets frälsning” och går att beställa från Bokshopen.

Markus

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.