Markus 10:17-31 – Jesus och den rike mannen

Christian MölkMarkus 2 Comments

17 När Jesus fortsatte sin vandring, sprang en man fram, föll på knä för honom och frågade: ”Gode Mästare, vad skall jag göra för att ärva evigt liv?” 18 Jesus sade till honom: ”Varför kallar du mig god? Ingen är god utom en, och det är Gud. 19 Buden känner du: Du skall inte mörda, Du skall inte begå äktenskapsbrott, Du skall inte stjäla, Du skall inte vittna falskt, Du skall inte ta ifrån någon det som är hans, Hedra din far och din mor.” 20 Mannen sade: ”Mästare, allt detta har jag hållit sedan jag var ung.” 21 Jesus såg på honom och fick kärlek till honom och sade: ”Ett fattas dig. Gå och sälj allt vad du äger och ge åt de fattiga, så skall du få en skatt i himlen. Och kom sedan och följ mig.” 22 Vid de orden blev mannen illa till mods och gick bedrövad sin väg, ty han ägde mycket. 23 Jesus såg sig omkring och sade till sina lärjungar: ”Hur svårt är det inte för dem som är rika att komma in i Guds rike!” 24 Lärjungarna blev förskräckta över hans ord. Men Jesus sade än en gång till dem: ”Mina barn, hur svårt är det inte att komma in i Guds rike! 25 Det är lättare för en kamel att komma igenom ett synålsöga än för en rik att komma in i Guds rike.” 26 Då blev de ännu mer förskräckta och sade till varandra: ”Vem kan då bli frälst?” 27 Jesus såg på dem och sade: ”För människor är det omöjligt, men inte för Gud. Ty för Gud är allting möjligt.” 28 Petrus sade till honom: ”Se, vi har lämnat allt och följt dig.” 29 Jesus sade: ”Amen säger jag er: Ingen lämnar hus eller bröder eller systrar eller mor eller far eller barn eller åkrar för min och evangeliets skull 30 utan att få hundrafalt igen. Här i världen får de hus, bröder, systrar, mödrar, barn och åkrar, mitt under förföljelser, och i den kommande tidsåldern evigt liv. 31 Men många som är de första skall bli de sista, och de som är de sista skall bli de första.” 

 • När Jesus fortsatte sin vandring, sprang en man fram, föll på knä för honom och frågade: ”Gode Mästare, vad skall jag göra för att ärva evigt liv?”
  • Mannen är ivrig och respektfull och kommer till Jesus för att få veta vad han ska göra för att ärva evigt liv. På samma sätt bör vi komma till Jesus för att lära oss mer om Guds rike.
  • Mannen visar dock att han tror att evigt liv är något man kan förtjäna genom att ”göra” något vilket blir en tydlig kontrast till vad Jesus sa om hur man tar emot Guds rike i Markus 10:15.
   • Om man tror att man kan få evigt liv genom att själv göra något missar man möjligheten att låta Jesus vara ens personliga frälsare.
   • För att bli frälst och få evigt liv så finns det inga goda gärningar man kan ”göra” för att förtjäna det eviga livet utan man måste ta emot frälsningen som en gratis gåva från Gud. I samma ögonblick som man betalar något för en gratis gåva så är den ju inte längre en gratis gåva.
   • Man ska under inga omständigheter prestera goda gärningar i syfte att få bli frälst, däremot kan man med fördel göra goda gärningar för att man älskar sina medmänniskor.
 • Jesus sade till honom: ”Varför kallar du mig god? Ingen är god utom en, och det är Gud.
  • Jesus förnekar inte sin egen gudomlighet här utan bekräftar den. Eftersom bara Gud är helt igenom god och den här mannen kallar Jesus för god så utmanar Jesus mannen till att tänka efter vad hans bekännelse egentligen innebär. Jesus förnekar inte att han faktiskt är helt igenom god utan frågar istället mannen om det är detta han menar när han kallar Jesus för god. Eftersom Jesus är helt utan synd (Joh 8:46) och helt igenom god så är detta ett indirekt bevis för att Jesus är Gud.
   • Mannen tar senare bort ordet ”god” när han tilltalar Jesus.
  • Även om det inte uttryckligen står att Jesus är Gud i Markus evangelium så visar Markus detta indirekt när han beskriver hur Jesus gör sådant som bara Gud kan göra (Mark 2:7, Mark 4:41, Mark 10:18).
 • Buden känner du: Du skall inte mörda, Du skall inte begå äktenskapsbrott, Du skall inte stjäla, Du skall inte vittna falskt, Du skall inte ta ifrån någon det som är hans, Hedra din far och din mor.”
  • Jesus citerar de bud som handlar om hur man behandlar sina medmänniskor (2 Mose 20:12-16).
 • Mannen sade: ”Mästare, allt detta har jag hållit sedan jag var ung.”
  • Den traditionella synen på Lagen var att man inte skulle bryta mot buden. Jesus vänder dock på steken i sin Bergspredikan och lyfter fram att själva syftet med Lagen inte är att man ska fokusera på att försöka undvika att bryta mot buden utan att man istället ska aktivt göra gott mot sina medmänniskor (Matt 5-7).
  • Ingen människa kan lyckas hålla hela Lagen eftersom man bryter mot Lagen även när man i sitt hjärta behandlar sin medmänniska illa.
 • ”Ett fattas dig. Gå och sälj allt vad du äger och ge åt de fattiga, så skall du få en skatt i himlen. Och kom sedan och följ mig.” Vid de orden blev mannen illa till mods och gick bedrövad sin väg, ty han ägde mycket.
  • Visserligen hade mannen, åtminstone enligt sig själv, hållit alla de bud som Jesus räknade upp, men det viktigaste förmådde han inte hålla (Matt 22:36-38).
  • Mannen var inte beredd att sälja allt han ägde för att få evigt liv vilket visar att han varken älskade Gud av hela sitt hjärta eller sina medmänniskor (de fattiga) som sig själv och därmed bröt mot det första av buden (2 Mose 20:3) och syftet med hela Lagen (Matt 22:36-40).
  • Mannen trodde felaktigt att han kunde ”göra” något för att få ärva evigt liv. Eftersom det inte går att ”göra” något eller ”prestera” något för att få evigt liv så visar Jesus den här mannen hur omöjligt svårt det är att få evigt liv genom att ”göra” något. Om mannen hade sålt allt han ägde så hade han gjort allt han själv kunde ”göra” för att få ärva evigt liv och förhoppningsvis då insett att det enda som egentligen krävs är att han gratis tar emot den nåd som Jesus erbjuder.
 • ”Hur svårt är det inte för dem som är rika att komma in i Guds rike!”
  • Att vara rik behöver inte nödvändigtvis betyda att man är välsignad av Gud, tvärtom så visar Jesus istället att det är svårt för de rika att komma in i Guds rike.
   • Paulus skriver att de som strävar efter att bli rika råkar ut för begär som leder till undergång (1 Tim 6:9–10).
  • Mannen som är rik ville själv förtjäna sitt eviga liv men gick därmed miste om det. Jesus lyfter istället fram att bara de som är som barn kan komma in i Guds rike eftersom de inte tror att de förtjänar Guds rike utan villigt tar emot det gratis.
   • Mannen var rik och behövde därmed inte Gud. Barn äger inget och är därför beroende av sina föräldrar.
 • ”För människor är det omöjligt, men inte för Gud. Ty för Gud är allting möjligt.”
  • Det är omöjligt för människor att frälsa sig själva genom att göra goda gärningar. Vi är alla beroende av att Gud själv frälser oss. Denna frälsning kan bara tas emot med öppna armar utan motprestation genom tron på Jesus.
 • Petrus sade till honom: ”Se, vi har lämnat allt och följt dig.”
  • Även om den rike mannen inte förmådde lämna allt för att följa Jesus så vill Petrus lyfta fram att lärjungarna minsann har gjort detta och undrar följaktligen vad de skulle få för belöning för detta.
  • Lärjungarna hade ofta en felaktig förståelse om vem Jesus var och vad det innebar att följa honom. Detta var dock ingen katastrof så länge som de åtminstone följde Jesus eftersom han då kunde lära dem allt mer gradvis och efterhand.
   • På samma sätt bör vi idag vara ödmjuka inför att vi inte alltid har en helt korrekt förståelse av vem Jesus är och vad det innebär att följa honom men att det viktigaste ändå är att vi stannar hos honom och försöker följa honom efter bästa förmåga.
 • Ingen lämnar hus eller bröder eller systrar eller mor eller far eller barn eller åkrar för min och evangeliets skull utan att få hundrafalt igen.
  • Även om man mister sin familjegemenskap när man väljer att följa Jesus så kommer församlingen att bli den nya gemenskapen (Mark 3:31–35).

Texten du precis läst ingår i boken “Markus – Skynda till folkets frälsning” och går att beställa från Bokshopen.

Markus

Comments 2

 1. Hej Christian. Jag funderade mycket på vad Jesus menar med “Amen säger jag er: Ingen lämnar hus eller bröder eller systrar eller mor eller far eller barn eller åkrar för min och evangeliets skull utan att få hundrafalt igen. Här i världen får de hus, bröder, systrar, mödrar, barn och åkrar, mitt under förföljelser, och i den kommande tidsåldern evigt liv.” Månne han syftar på att alla troende delar allt med varandra? Jag har sökt på webben efter ett svar och hittade din förklaring, som tyder på att det är precis så Jesus menar. Tack.
  /Johan

  1. Post
   Author

   Tack själv för din kommentar!

   Ja jag tror att det är så det menas. Jag har sett det in action många gånger, när exempelvis flyktingar från andra länder får ett nytt hem och en ny familj i församlingen. Jag har även upplevt det personligt när jag och min fru lämnade släkten i söder och flyttade upp till Norrland för att tjäna Herren.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.