Pastor Christian Mölk | Guds plan för Mose

desert11En dag när Mose hade blivit vuxen, gick han ut till sina bröder och såg på deras slavarbete. Han fick se en egyptier som slog en hebreisk man, en av hans bröder. 12Då vände han sig åt alla håll, och när han såg att det inte fanns någon annan människa där, slog han ihjäl egyptiern och gömde honom i sanden.” (2Mos 2:11–12)

Mose växte upp som en prins i Egypten, men visste om att han egentligen var en hebré. Kanske tänkte Mose att han en dag skulle använda sin inflytelserika position och rädda sitt folk från slaveriet? Redan från början var det Guds plan för Mose att Gud skulle rädda Israel genom Mose, men tyvärr springer Mose händelserna i förväg och tar saken i egna händer. Det slutar i katastrof och Mose tvingas lämna sitt palats och fly ut i öknen.

Vad hade hänt om Gud hade delgivit sin plan för Mose redan från början? Vad hade hänt om Gud sagt till Mose att han ska gå till Farao och kräva Israels befrielse genom att förvandla en stav till en orm, eller förvandla Nilens vatten till blod, eller att hela Israel kommer att gå torrskodda genom Röda havet medan Faraos soldater drunknar?

Förmodligen hade Mose aldrig gått med på detta eftersom han inte hade tålamod nog och det var dessutom alldeles för konstigt och avlägset för en prins av Egypten att bete sig på det där sättet. Mose behövde kliva ner från sin höga position och ödmjuka sig ute i öknen. Mose behövde förstå att det var Gud som skulle befria Israel, inte Mose.

Alla Bibelberättelser tjänar som exempel för oss idag där vi kan lära oss hur vi ska leva vårt kristna liv. Av Mose kan vi lära oss att Gud har en plan för våra liv men att vi inte ska ta saken i egna händer utan istället tålmodigt invänta Guds rätta tid. Vi kan också lära oss att förtrösta på Gud även om vi inte alltid får veta exakt allting i hans plan, eftersom vi då förmodligen ändå inte hade trott på Guds plan för oss eftersom den måhända är alldeles för avlägsen. Ibland kan det behövas att vi ödmjukas i en lång och tråkig ökenperiod innan vi är redo att göra Guds vilja och inte vår egen.

Sist men inte minst så fungerar Mose som en förebild på Messias, som lämnade sitt himmelska palats för att komma ner till jorden och leva som en ödmjuk tjänare som befriar sitt folk från syndens slaveri och ger oss möjligheten att få komma in i det förlovade landet.

Tagged with →  
 • Kan rekommendera en fantastisk bok av St. Gregorius av Nyssa som heter ”The life of Moses” och är full av Kristus typoligi och bilder av hur Mose liv speglar den Kristnes liv på många olika sätt.

  Finns många exempel i Mose liv som, enligt St. Gregorius, pekar framåt på Kristus som t.ex att de första, krossade, förbundstavlorna pekar på vår fallna natur och de nya förbundstavlorna pekar på vår återupprättade natur, vilken kan stråla av Kristus liksom Mose ansikte strålade av Guds strålglans. Världen vill täcka över strålglansen på oss, det tål inte att se oss, på samma sätt som Mose var tvungen att täcka över sitt ansikte för Israeliterna.

  Fin läsning om du vill gräva vidare i detta ämne.

  /Tomas

 • @Tomas Andersson: Tack för tipset! Gillar verkligen att läsa om förebilder på Kristus i GT. Minns att jag blev väldigt fascinerad av likheterna mellan Josef och Jesus för några månader sen.

 • Ja, GT blir en fantastisk läsning när man läser utifrån Joh. 5:39 – att alla Skrifterna vittnar om Jesus.

  Skriften var som vatten innan Kristus – nu är den vin.

  /Tomas

 • @Tomas Andersson: Jepp! :)

 • Mycket bra skrivet.
  Det är intressant att läsa om Mosef och kung David som trots att de syndade mot Gud vände om och var starkt använd av Gud. Moses dödade en man, kung David hade sex utanför äktenskapet och förde en man in i en säker död. Men pga deras hjärtas omvändelse så kunde Gud använda dem starkt.

 • @Jimmy Larsson: Precis! Oavsett hur mycket synd vi har haft i våra liv så kan Gud använda oss om vi omvänder oss. Bästa exemplet är ju Paulus.

 • Mattias

  Kan man verkligen säga att Paulus omvände sig ?
  Var det inte Jesus som omvände honom om du förstår hur jag tänker ?

 • @Mattias: Jag tror att en omvändelse förutsätter båda Guds och individens inblandning. Gud kallar, vi svarar.

  Men med det sagt så minns jag min egen omvändelse för 14 år sedan. Minns att jag fnyste en del åt detta med den ”fria viljan”. När Gud kallade på mig så var jag själv tvungen att svara ja på Guds kallelse, jag kunde ha tackat nej, men insåg efter ett tag att det ju är OMÖJLIGT att säga nej när Gud kallar. Men samtidigt krävde Guds kallelse min medvetna respons.

 • Mattias

  Om det var någon som inte kunde tacka/säga nej så var det väl Saulus. Han blev ju fullständigt överrumplad.
  Om vi säger så här, fysiskt kunde du säga nej men inte mentalt. Jesus kallar hjärnan/hjärtat men han drar inte kroppen ner i dopvattnet så att säga. Du kunde sagt nej men kanske blivit mentalt störd eller något i så fall.
  Vad säger du?

 • @Mattias: Jag tror nog inte jag hade blivit mentalt störd om jag tackat nej, men kallelsen hade kanske gått förbi? Jag hade kanske missat allt det goda som Gud har gjort i mitt liv sedan dess.

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.