Förväntan

Christian Mölk Blogg Leave a Comment

När jag tar med Konrad till fredagens ungdomssamling i kyrkan så förvandlas han från en sjuårig mobilnörd och soffpotatis till uppspelt glad pojke med stor förväntan. Förvandlingen är omedelbar och ögonblicklig.

Konrad vet att han snart kommer att få godis, han kommer att få va med de stora tonåringarna, han kommer att få hoppa i den där pås-fåtöljen och han kommer få spela biljard och pingis med sin pappa. Han är överlycklig och fylld med förväntan.

När jag hälsar på hos en äldre församlingsmedlem som fyller jämnt, då har jag en viss förväntan på vad som kommer ske. Jag vet det kommer bjudas på perkulatorkaffe i små gammeldags kaffekoppar med för litet öra, jag kommer behöver springa tre varv i skogen pga alla hemmalagade kakor och när jag tror att kaloriinjektionen är över och jag kan andas ut, då plockas princesstårtan fram.

När vi går till något gör vi alltid det med en viss förväntan.

Om kung David står det att han “gladdes” (för övrigt ett underbart ord!) när man sa till honom: “Vi ska gå till Herrens hus.” David hade en förväntan och längtade efter Guds hus.

När den grekiska kvinna av syrisk-fenicisk härkomst föll på knä inför Jesus förväntade hon sig ett bönesvar av Jesus. Och hon slutade inte be förrän hon fått det hon bad om. Hon förväntade sig att Jesus skulle svara på hennes bön när hon bad.

Paulus längtade efter att få träffa församlingen i Rom så att han skulle kunna dela med sig av “någon andliga gåva”. Han visste inte exakt vilken nådegåva Anden skulle dela ut, men han förväntade sig att den helige Ande skulle göra saker i samband med hans besök.

När du går till kyrkan, vad har du då för förväntan? Jag tror nämligen det spelar roll. Om vi förväntar oss att få träffa trevliga vänner så kommer vi nog få göra det. Om vi förväntar oss att ljudvolymen kommer vara för hög och lovsången för repetetiv, ja då kommer den nog också vara det.

Men om vi förväntar oss att få bli uppfyllda av glädje, att få bönesvar från Jesus och att få kraft från den helige Ande, då kommer vi också att få det. Vår inställning och öppenhet påverkar mer än vi tror.

Nu ska jag åka hem från den här fina småbåtshamnen. Då förväntar jag mig en stor kopp svart bryggkaffe!

Share this Post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.