Fake News och rasism

Christian Mölk Blogg Leave a Comment

För några dagar sen publicerade SVT Västernorrland en bild på några afghaner som demonstrerade i samband med statsministerns besök. De höll upp en skylt där det står “Utvisade i Afghanistan: Ångra er inom 3 dagar eller dö!”. Flera sajter tolkade detta som ett hot mot statsministern och denna tolkning blev viral. Jag, som visste sanningen, dvs. att skylten var en hänvisning till min och Bengt Sjöbergs insändare i tidningen Dagen: “Konvertiter får tre dagar att ångra sig – eller dö“, började krishantera på Twitter för att försöka hjälpa de stackars utpekade afghanerna och berätta sanningen. Missuppfattningen spred sig som en löpeld mellan olika mer eller mindre rasistiska sidor på nätet och började till och med spridas internationellt.

Jacob Rudenstrand, biträdnade Generalsekreterare på Svenska Evangeliska Alliansen, hörde av sig och ville skriva om detta tillsammans med mig på någon debattsida. Nu har vår gemensamma text publicerats på Dagens Samhälle: “Fake news sprids om afghaner“.

Men under dagarna som har gått så har jag funderat lite på händelseförloppet, och fascinerats över  den obehagliga oförtäckta rasismen som jag mötte när jag försökte förklara missuppfattningen.

Först hängs de tre afghanerna ut och anklagas för att dödshota både statsministern och svenskar i allmänhet. Rasisterna såg vad de VILLE se, dvs. dödshotande afghaner. Men vem som helst kunde ju läsa på skylten och förstå att den egentligen handlade om att konverterade afghaner hotas med döden om de återvänder till Afghanistan.

När jag sen påpekade missuppfattningen för rasisterna insåg de så småningom sitt misstag. Men när de förstod att dödshotet gällde afghaner och inte svenskar, då var det här med dödshot inte längre lika upprörande. Rasisterna ansåg att de dödshotade konvertertiterna ändå bör skickas tillbaka till Afghanistan eftersom de ju ljuger om sin konvertering bara för att få uppehållstillstånd.

När rasisterna började förstå att konverterade afghaner riskerar döden om de sänds tillbaka till Afghanistan av Migrationsverket, då började de ifrågasätta afghanernas kristna tro och mig som har döpt dem. Jag som pastor ansågs av rasisterna vara en landsförrädare och en hel del ännu mer obehagliga ord. Att rasisterna hatar islam är ju ingen nyhet, men inte ens när afghanerna blir kristna så duger det för rasisterna. Och jag som hjälper till förråder tydligen den svenska nationen. Någon trodde till och med att jag inte kan vara svensk, att jag förmodligen var från Mellanöstern och hade bytt namn. Men detta belyser en viktig aspekt: rasisternas lojalitet är till den svenska nationen medan min lojalitet är till Guds rike. Enligt rasisterna får bara svenskar vara en del av den svenska nationen. Men i Guds rike blir alla, oavsett om man är svensk eller afghan, medborgare genom sin tro på Jesus Kristus. Dessutom, i Guds rike står vi alltid på de svagas sida. Vi hjälper flyktingar, oavsett om de är kristna eller muslimer, därför att vi har lärt oss av vår Herre att vi ska ta emot flyktingar så som vi tar emot Jesus.

En fjärde aspekt jag tänkt på i dessa dagar är mediarapporteringen. En del sajter VILL skapa en bild av att flyktingar är ett hot mot svenskar. Oavsett om det visar sig stämma eller inte. Om man hänger ut människor och anklagar dem felaktigt för att dödshota statsministern, då bör man ju rimligtvis för det första omedelbart ta bort den felaktiga nyheten, och sen för det andra komma med en rejäl rättelse. Tidningen Nyheter Idag avpublicerade sin artikel, medan sajter som Samhällsnytt (fd. Avpixlat) och Ledarsidorna lät publiceringarna vara kvar med en liten kommentar inne i själva artikeln. Många fler sajter och twittrare skrev om detta och spred på så sätt Fake News, men rättade inte efter att jag påpekat missuppfattningen. Detta visar att man hellre vill sprida rasism än sanning. Du som brukar läsa på dessa sajter bör nog allvarligt fundera på vad det är för världsbild du egentligen matar ditt sinne med?

Till sist vill jag avsluta med en otroligt rolig gudomlig princip. Om Gud vill att det i Sverige ska bli allmänt känt att afghanska konvertiter riskerar döden om de utvisas tillbaka till Afghanistan, då kan Gud använda till och med rasister för att ropa ut detta budskap över hela Sverige. Gudomlig humor ;-)

Share this Post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.