Flyktingväckelsen

Christian MölkBlogg, Integration Leave a Comment

Guds plan är stor. Han kommer att skapa ett nytt folk av människor från jordens alla hörn. Jesus kommer att bekännas som Herre på jordens alla språk. Vi har facit i Uppenbarelseboken och vet därför att det kommer att ske. Just nu ser vi en del av detta inträffa framför våra ögon. I många av våra svenska församlingar pågår just nu mission (= evangelisation + diakoni) genom att starta språkcaféer och vittna för nyanlända flyktingar. Vi som är mitt uppe i denna flyktingväckelse får döpa och hjälpa fler än vad vi har gjort på många, många år.

Eftersom vi nu står mitt upp i detta skulle jag vilja ge dig som läser detta 11 utmaningar och 2 farhågor inför nästa år.

Min utmaning till dig:

 1. Bekräfta i församlingen de flyktingar som har en tydlig tjänstegåva (evangelist, herde, profet, lärare, etc)
 2. Starta språkcaféer och/eller andra mötesplatser
 3. Visa kärlek och omsorg till alla nyanlända, oavsett religion eller bakgrund
 4. Döp och lärjungaträna de som blir frälsta
 5. Integrera nyanlända på våra stora konferenser (Lappis, Nyhem, etc)
 6. Undervisa svenskarna hur de kan jobba med integration
 7. Omforma församlingsstrukturen och öppna upp ledarskapet för nyanlända
 8. Avsätt pengar i församlingsbudgeten
 9. Starta relationer med nya europeiska flyktingförsamlingar
 10. Starta konferenser för olika språkgrupper
 11. Utveckla sång/musik och tolkning på gudstjänsterna

De två stora farhågor som jag tror vi måste jobba med är följande:

Främlingsfientlighet

Djävulens listiga plan har ända sedan allra första början varit att så split mellan människor och folk. Att tänka på sig själv på bekostnad av andra har ända sedan syndafallet varit en del av mänskligheten. Men Jesus utmanar oss att behandla andra så som vi själva vill bli behandlade. Jesus utmanar oss att riva ner skiljemurarna mellan olika folk. Jesus utmanar oss att vara kärleksfulla och generösa. I dopet blir vi ett i Kristus. Främlingsfientlighet är en del av Världens rike som vi måste lämna bakom oss när vi träder in i Guds rike.

Församlingsstrukturer

Det andra stora problemet vi står inför är hur församlingens struktur ska omformas. I Timrå Pingst är nu över halva församlingen född utomlands, men den styrs i stort sett helt av svenskar. I början är detta okej, men på sikt måste vi låta hela församlingen återspegla ledarskapet. Ska vi lära de utrikes födda att bli goda svenska föreningsmedlemmar eller ska vi omforma det svenska föreningstänket? Ska vi integrera invandrarna eller svenskarna? Eller både och? Om vi misslyckas med detta finns det en stor risk att vi går miste om flyktingväckelsen alternativt att den fortsätter utanför våra församlingar och startar egna församlingar.

Avslutningsvis

Vi ser just nu solen gå upp över en ny tid i våra församlingar. Tiden är förbi då invandrarna bara är en sub-grupp i församlingen. De måste nu bli ett med oss alla. Vi är tillsammans Kristi kropp. Detta nya som Gud gör mitt ibland oss möts av fientlighet från Världen, men tack vare den helige Andes kraft kommer församlingen att segra och bli som ett ljus i en mörk värld av främlingsfientlighet.

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.