Pastor Christian Mölk | Kommentar kring Kalla Faktas granskning

Några har efterfrågat min kommentar till Kalla Faktas granskning av Jens Garnfeldt. Jag vill helst inte uttala mig specifikt om Garnfeldt eftersom jag aldrig har mött honom eller orkat kolla på en hel predikan (han predikar väääldigt länge). Däremot kan jag uttala mig lite kortfattat om andra pastorer jag stött på i liknande sammanhang.

När jag var medlem i Stockholm Karisma Center var jag en gång på en ungdomskonferens för att fira nyår. På denna ungdomskonferens höll en av församlingens pastorer kollekttalen, något han även brukade göra på de vanliga gudstjänsterna. Han menade om sig själv att han hade den profetiska gåvan, något jag egentligen inte nödvändigtvis ifrågasätter, men under den här ungdomskonferensen började han profetera om hur mycket dessa ungdomar enligt Gud borde ge i kollekt till Karisma. När han började profetera om folks personnummer och hur mycket de skulle ge började jag bli starkt misstänksam mot detta och när han dessutom profeterade om summor i 30.000-kronors-klassen, då började jag känna en avsmak. Lägg väl märke till att detta var en UNGDOMS-konferens. Jag tycker det är sinnessjukt att man kan hålla såna kollekttal till ungdomar.

Jag ifrågasatte detta inom mig, men visste inte riktigt hur jag skulle reagera, jag var en ung och oerfaren Jesu lärjunge. Det svåra i sammanhanget är att man som vanlig medlem lätt kan blanda ihop sin tro på Jesus med sin tro på pastorn. En falsk pastor vill gärna ge intrycket av att man måste tro på vad pastorn säger annars har man inte en tillräckligt stark tro på Jesus. I sådana sammanhang är det ofta viktigt att tro starkt och utan att ifrågasätta, eftersom det är grunden för att få se mirakler. Den som ifrågasätter har inte en tillräckligt stark tro och kan därför heller inte få välsignelser, bönesvar, helanden, osv.

För mig blev det någon form av brottningskamp att försöka behålla min starka tro på Jesus men samtidigt ifrågasätta min tro på pastorn. Jag klarade mig ur detta med hedern i behåll, men kan samtidigt uppleva att jag ibland känner mig ifrågasatt när folk som har en övertro på pastorer och profeter anser att jag kan vara för ifrågasättande. Men då kan jag lugnt konstatera inom mig att jag ofta har fått se fler äkta mirakler och helanden genom min enkla tro på Jesus än många av dessa som blint tror på falska profeter.

Sammanfattningsvis är det min uppfattning att man som sund och mogen kristen måste ifrågasätta när en predikant på ett osunt sätt blandar ihop mirakler och pengar. En äkta profet är inte i behov av pengar utan går i tro på att Gud förser. En falsk profet måste däremot få in sina pengar genom manipulation. Det är inget fel på att vara generös med sina pengar och ge frikostigt till Guds verk, men kom ihåg att den som offrar sina pengar för att få välsignelse “offrar” egentligen inte, utan försöker “köpa” Guds välsignelse och har då hamnat farligt nära gärningslära. En falsk profet är den värsta sortens kristen eftersom han profiterar (med “i”) på människors svaghet och längtan efter att få bli frisk. Att människor ändock ibland blir helade på dessa möten är i sig inte ett argument för att dessa falska profeter egentligen inte är falska, eftersom Gud kan hela vem som helst, när som helst.

Så min uppmaning till dig som är sjuk eller är i någon form av behov av välsignelse; vänd dig till Jesus direkt! Han hör dig lika bra hemifrån som på ett sk “mirakelmöte”! Min uppmaning till dig som funderar på detta med falska profeter; lyssna på vad Jesus själv säger i Matt 24:24:

Ty falska messiasgestalter och falska profeter skall träda fram och göra stora tecken och under för att om möjligt bedra även de utvalda.

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.