Yahweh sände eld från Yahweh i himlen

Christian MölkTreenigheten Leave a Comment

Justinus Martyren (100-165 e.Kr.) hade en mycket intressant diskussion med juden Tryphos. En av de saker de diskuterade var detta med treenigheten. Ungefär så här går Justinus tankegång angående det intressanta bibelordet 1 Mose 19:24:

Enligt 2 Moseboken 33:20 så kan ingen människa se Gud och överleva. Hur kommer det sig då att Jesus säger i Matteus 5:8 att de renhjärtade skall få se Gud? Och inte nog med detta, i Johannes 1:18 står det att “ingen har någonsin sett Gud”, men ändå fick både Abraham och Mose se Gud. Hur hänger detta ihop?

Detta hänger ihop genom att Gud är treenig. Det var Gud Sonen som uppenbarade sig för Abraham, Mose och apostlarna. Ingen kan se Gud Fadern och överleva, men Gud har blivit människa och visat sig för oss så att vi kan se Gud.

Detta blir tydligt i Nya Testamentet, men redan i Gamla Testamentet kan man se att Gud visar sig, trots att det står att man inte kan se Gud. Så som jag förstår det, så är det alltså Gud Sonen som visar sig, inte Gud Fadern. Fadern och Sonen är ett, men är ändå två personer. Låt oss titta på 1 Moseboken 19:24 (jag tog med både från ESV och SFB eftersom den engelska översättningen mer är i linje med den tolkning Justinus Martyren gör):

“Then the Lord rained on Sodom and Gomorrah sulfur and fire from the Lord out of heaven.” (Gen 19:24, ESV)

“Då lät Herren svavel och eld regna ner från himlen, från Herren, över Sodom och Gomorra.” (1Mos 19:24, SFB-98)

Bakgrunden till detta Bibelord är att Yahweh har uppenbarat sig för Abraham och berättat för honom att Sara inom ett år kommer att få en son. Därefter förintade Yahweh de två städerna Sodom och Gomorra.

Här ser vi alltså att “Yahweh” lät svavel och eld regna ner från “Yahweh i himlen”. Denna Bibelvers verkar alltså visa att det finns två Yahweh, en som uppenbarar sig för Abraham i mänsklig form och en som är i himlen. Om man läser detta med den förståelse vi har i och med Jesus Guds Son så kan man anta att det var Gud Sonen som sände eld från Gud Fadern.

Vad tycker du om detta resonemang från Justinus Martyren?

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.