Dom 7:9-15 – Midjanitens dröm

Christian MölkDomarboken Leave a Comment

9 Den natten sade Herren till Gideon: ”Stå upp och gå ner mot lägret, ty jag har givit det i din hand. 10 Men om du är rädd för att dra ner, gå då ner till lägret med din tjänare Pura 11 och hör vad man säger där. Då skall du få mod att dra ner mot lägret.” Han gick då med sin tjänare Pura ner till förposterna i lägret. 12 Och midjaniterna, amalekiterna och alla österlänningarna låg där i dalen, talrika som gräshoppor. Deras kameler var oräkneliga, talrika som sanden på havets strand.

13 När Gideon kom dit höll en man just på att berätta en dröm för en annan. Han sade: ”Jag hade en dröm, och se, jag tyckte att en kornbrödskaka kom rullande in i midjaniternas läger. Den kom fram till tältet och slog emot det, så att det föll och vändes upp och ner, och tältet blev liggande.” 14 Då svarade den andre: ”Detta kan inte betyda något annat än israeliten Gideons, Joas sons, svärd. Gud har gett midjaniterna och hela lägret i hans hand.”

15 När Gideon hörde denna dröm och uttydningen av den föll han ner och tillbad. Därefter vände han tillbaka till Israels läger och sade: ”Stå upp, Herren har gett midjaniternas läger i er hand.” 

 • Men om du är rädd för att dra ner, gå då ner till lägret med din tjänare Pura och hör vad man säger där. Då skall du få mod att dra ner mot lägret.”
  • I Dom 6:14–16 så sände inte bara Gud Gideon utan han lovade också att vara med Gideon. Här ser vi detta i praktiken.
  • När Gud kallar till ett livsfarligt uppdrag så lämnar han oss inte ensamma utan han fortsätter att vägleda oss.
 • När Gideon kom dit höll en man just på att berätta en dröm för en annan. Han sade: ”Jag hade en dröm, och se, jag tyckte att en kornbrödskaka kom rullande in i midjaniternas läger. Den kom fram till tältet och slog emot det, så att det föll och vändes upp och ner, och tältet blev liggande.”
  • Korn var fattiga människors mat och kornbrödkakan symboliserade det förtryckta och fattiga Israel.
  • Tidigare har Gideon varit osäker på sin kallelse och därför bett om bekräftelse, men denna gång är det inte Gideon som ber om detta utan Gud som i sin barmhärtighet ger honom detta.
   • Totalt bekräftar Gud Gideons kallelse så mycket som fyra gånger!
   • Förmodligen var Gideon en väldigt osäker person som behövde denna extra trygghet.
  • När man går ut i strid är det säkert lätt att inbilla sig att den fiende man möter är mycket modigare och starkare än man själv är, men ofta är detta en inbillning. Midjaniterna var även de rädda och osäkra.

Copyright 2012 Christian Mölk – All Rights Reserved.
All Bibeltext kommer från
 Svenska Folkbibeln om inte annat anges.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.