Guds Ande och Jesu återkomst

Christian Mölk Andedop, Teologi Leave a Comment

När nya karismatiska rörelser har växt fram så har de ofta haft en stark tro på att Jesus snart ska komma tillbaka, men efter ett tag så lugnar det ner sig och man börjar lägga sin tankemöda på andra saker. Hur kommer detta sig?

Jag tror att det hör ihop med att man har blivit uppfylld av den helige Ande. Guds Ande älskar Jesus och när en människa blir uppfylld av Guds Ande så “smittas man” av denna kärlek till Jesus och får automatiskt en stark längtan efter att få möta honom. I Upp 22:17a står det:

“Och Anden och bruden säger: ”Kom!””

Bruden i denna Bibelvers är “församlingen”. Både Guds Ande och församlingen längtar alltså efter Jesus och ber att han ska komma.

När exempelvis Pingströrelsen växte fram för 100 år sedan så var det många som spekulerade och funderade kring Jesu återkomst och detta tror jag berodde på att många hade blivit döpta i den helige Ande. Eftersom ingen egentligen kan veta när Jesus kommer tillbaka så tror jag att man blandar ihop “vetskapen om att Jesus snart kommer tillbaka” med “en längtan efter att Jesus snart borde komma tillbaka”. När man blir fylld av Guds Ande får man alltså en så stor längtan efter Jesus att man blandar ihop denna längtan med någon slags “vetskap” om att Jesus snart kommer tillbaka och man kanske till och med börjar spekulera i olika datum för Jesu återkomst. Vill dock tillägga att det inte automatiskt måste vara tvärtom, att alla som spekulerar om Jesu återkomst automatiskt är fyllda av Guds Ande.

De första kristna talade väldigt mycket om Jesu snara återkomst och en del trodde att Jesus skulle komma tillbaka under deras livstid. De första kristna var ivriga med att leva och dö för Jesus och sprida evangeliet så fort och så långt som möjligt så att alla hann höra talas om Jesus innan han kommer tillbaka. Nu har det gått 2000 år och Jesus har fortfarande inte kommit tillbaka.

Min personliga inställning är att eftersom vi inte kan veta när Jesus kommer tillbaka så är det onödigt att spekulera för mycket om exakt när han kommer tillbaka, men vi bör däremot leva som om han kommer tillbaka vilken dag som helst. Att leva med den inställningen skapar nämligen ett större engagemang för mission och evangelisation plus att man bryr sig mer om sin egen helgelse.

Share this Post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.