Tidiga Jesusbilder

Christian MölkBlogg, Fornkyrkan Leave a Comment

Dick Harrisson skriver idag på sin Historieblogg om de tidigaste Jesusbilderna. Att Jesus avbildades som en skäggig man blev inte vanligt förrän på 500-talet så de första bilderna på Jesus visar ofta en skägglös yngling.

Det är ju inte helt ovanligt att man målar Jesus på ungefär det sätt som man själv ser ut. Jag såg t.ex. en mongolisk målning av Jesus där Jesus har typiska mongoliska ögon. I Domkyrkan i Linköping är Jesus avbildad som en blond nordbo. Detta bör man ju ha i åtanke när man ser målningar gjorda av människor som levde några hundra år efter Jesus.

Det debatteras vilken målning av Jesus som är den tidigaste men här kommer några bilder:

Bilden ovan kommer från Dura Europos i Syrien och är från år 235. Bilden föreställer Jesus när han helar den lame mannen (Mark 2:1-12).

Bilden ovan kommer från San Callisto-katakomberna i Rom och är från mitten av 200-talet. Bilden föreställer Jesus som den Gode Herden som bär på ett lamm (John 10:11-16).

Detta är den potentiellt tidigaste bilden av Jesus och kommer från Rom och kan vara så tidig som slutet på första århundradet. Bilden föreställer Alexemenos som höjer sin hand upp mot en korsfäst Jesus med åsnehuvud. Under finns en text där det står “Alexemenos tillber (sin) Gud”. Detta sammantaget gör att de flesta tror att detta är en nidbild tänkt att håna de kristna för att de tror på en korsfäst Jesus.

Känner du till fler tidiga Jesus-bilder? Lämna i så fall gärna en länk i kommentarsfältet:

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.