Pastor Christian Mölk | Tidiga Jesusbilder

Dick Harrisson skriver idag på sin Historieblogg om de tidigaste Jesusbilderna. Att Jesus avbildades som en skäggig man blev inte vanligt förrän på 500-talet så de första bilderna på Jesus visar ofta en skägglös yngling.

Det är ju inte helt ovanligt att man målar Jesus på ungefär det sätt som man själv ser ut. Jag såg t.ex. en mongolisk målning av Jesus där Jesus har typiska mongoliska ögon. I Domkyrkan i Linköping är Jesus avbildad som en blond nordbo. Detta bör man ju ha i åtanke när man ser målningar gjorda av människor som levde några hundra år efter Jesus.

Det debatteras vilken målning av Jesus som är den tidigaste men här kommer några bilder:

Bilden ovan kommer från Dura Europos i Syrien och är från år 235. Bilden föreställer Jesus när han helar den lame mannen (Mark 2:1-12).

Bilden ovan kommer från San Callisto-katakomberna i Rom och är från mitten av 200-talet. Bilden föreställer Jesus som den Gode Herden som bär på ett lamm (John 10:11-16).

Detta är den potentiellt tidigaste bilden av Jesus och kommer från Rom och kan vara så tidig som slutet på första århundradet. Bilden föreställer Alexemenos som höjer sin hand upp mot en korsfäst Jesus med åsnehuvud. Under finns en text där det står “Alexemenos tillber (sin) Gud”. Detta sammantaget gör att de flesta tror att detta är en nidbild tänkt att håna de kristna för att de tror på en korsfäst Jesus.

Känner du till fler tidiga Jesus-bilder? Lämna i så fall gärna en länk i kommentarsfältet:

Kontakt
Vill du kontakta mig? Är du intresserad av att bli kristen eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så hjälper jag dig.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.