Markus 8:34-38 – I Jesu efterföljd

Christian MölkMarkus Leave a Comment

34 Och han kallade till sig folket och sina lärjungar och sade till dem: ”Om någon vill följa mig, skall han förneka sig själv och ta sitt kors på sig och följa mig. 35 Ty den som vill rädda sitt liv skall mista det, men den som mister sitt liv för min och för evangeliets skull, han skall rädda det. 36 Vad hjälper det en människa att hon vinner hela världen men förlorar sin själ? 37 Och vad kan en människa ge i utbyte mot sin själ? 38 Den som skäms för mig och mina ord i detta trolösa och syndiga släkte, för honom skall också Människosonen skämmas, när han kommer i sin Faders härlighet med de heliga änglarna.”

 • Om någon vill följa mig, skall han förneka sig själv och ta sitt kors på sig och följa mig.
  • Som efterföljare till Jesus är vi kallade att, i varje aspekt av våra liv, förneka oss själva, oavsett vilka personliga mål vi har i livet eller vilka attraktioner vi känner. Vår identitet är nämligen i Kristus, inte i vår familj, i vårt jobb, i vår sexualitet, i vår nationalitet, eller ens i vårt hockeylag.
   • Att förneka något innebär att avstå från något. Att förneka oss själva innebär därmed att avstå från våra egna egoistiska begär och istället leva för Kristus enligt Guds vilja. Vår kallelse som kristna är att leva för Kristus och korsfästa vårat kött med alla dess lidelser och begär.
   • För en lärjunge får ingenting vara viktigare än Jesus, och en lärjunge måste alltid vara beredd att lämna allt för att följa Jesus.
  • Korset var en grym romersk avrättningsmetod.
   • Att ta sitt kors och följa Jesus innebär att man har gett sitt liv till Jesus och att det inte längre finns någon återvändo.

Texten du precis läst ingår i boken “Markus – Skynda till folkets frälsning” och går att beställa från Bokshopen.

Markus

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.