Markus 10:35-45 – Jakobs och Johannes begäran

Christian MölkMarkus Leave a Comment

35 Då gick Jakob och Johannes, Sebedeus söner, fram till Jesus och sade: ”Mästare, vi vill att du ger oss vad vi ber dig om.” 36 Han sade till dem: ”Vad vill ni att jag skall göra för er?” 37 De svarade: ”Låt den ene av oss få sitta på din högra sida i din härlighet och den andre på din vänstra.” 38 Jesus sade till dem: ”Ni vet inte vad ni ber om. Kan ni dricka den kalk som jag dricker, eller döpas med det dop som jag kommer att döpas med?” 39 De svarade: ”Det kan vi.” Jesus sade till dem: ”Den kalk som jag dricker skall ni dricka, och med det dop som jag blir döpt med skall ni döpas. 40 Men platsen på min högra sida och platsen på min vänstra sida är det inte min sak att ge bort, de platserna skall tillfalla dem som de är beredda för.” 41 När de tio andra hörde detta, blev de uppretade på Jakob och Johannes. 42 Då kallade Jesus dem till sig och sade: ”Ni vet att de som anses vara folkens ledare uppträder som herrar över dem och folkens stormän härskar över dem. 43 Men så är det inte hos er, utan den som vill vara störst bland er skall vara de andras tjänare, 44 och den som vill vara främst bland er skall vara allas slav. 45 Ty Människosonen har inte kommit för att bli betjänad utan för att tjäna och ge sitt liv till lösen för många.” 

 • Låt den ene av oss få sitta på din högra sida i din härlighet och den andre på din vänstra.
  • Trots att Jesus gång på gång har förklarat för sina lärjungar att han kommer att lida och dö i Jerusalem så tror ändå Jakob och Johannes att Jesus nu kommer att bli ny kung i Jerusalem och etablera Israel som en världslig nation igen och ber därmed om att få fina positioner i Jesus nya regering.
 • Ni vet inte vad ni ber om. Kan ni dricka den kalk som jag dricker, eller döpas med det dop som jag kommer att döpas med?
  • Den ”kalk” som Jesus skulle dricka var Guds vrede över alla människors synd som Jesus frivilligt tog på sig själv på korset. Att bli ”döpt” innebär att nedsänkas och bli helt omsluten av vatten. Det Jesus menar är att den kalk han kommer att dricka helt kommer att omsluta honom och sänka ner honom i lidande.
   • Det lidande som Jesus gick igenom var så totalt överväldigande att han bad till sin Fader: ”Tag denna kalk ifrån mig. Men inte som jag vill utan som du vill.” (Mark 14:36b).
 • Den kalk som jag dricker skall ni dricka, och med det dop som jag blir döpt med skall ni döpas.
  • Båda dessa apostlar fick ära Gud med varsin väldigt speciell kallelse:
   • Jakob var den förste aposteln som dog och fick därmed gå före de andra och visa hur man dör för sin tro (Apg 12:1-2).
   • Johannes var den siste aposteln som dog och fick därmed visa hur man lever ett långt och troget liv för Jesus.
 • Ni vet att de som anses vara folkens ledare uppträder som herrar över dem och folkens stormän härskar över dem. Men så är det inte hos er, utan den som vill vara störst bland er skall vara de andras tjänare, och den som vill vara främst bland er skall vara allas slav. Ty Människosonen har inte kommit för att bli betjänad utan för att tjäna och ge sitt liv till lösen för många.
  • En kristens framgång mäts inte i hur många tjänare man har utan hur många man betjänar.
  • Jesus, som onekligen är alla kristnas Herre, visade med sitt eget liv att han inte var ute efter världslig framgång. Jesus byggde inget världsligt palats, skaffade sig inga världsliga rikedomar och tvingade ingen till underkastelse.

Texten du precis läst ingår i boken “Markus – Skynda till folkets frälsning” och går att beställa från Bokshopen.

Markus

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.