Pastor Christian Mölk | Blod och vatten

Har du nån gång undrat varför aposteln Johannes skriver att när en av de romerska soldaterna stack Jesus med sitt spjut så kom det ut “blod och vatten” (John 19:34)?

Om vi tittar i Hebreerbrevet så hittar vi detta med “blod och vatten” igen: “När Mose hade förkunnat alla lagens bud för hela folket, tog han blodet från kalvar och bockar tillsammans med vatten, scharlakansröd ull och isop och stänkte på själva bokrullen och på allt folket.” (Heb 9:19).

“Blod och vatten” är alltså kopplat till förbundet, men även “röd ull” och “isop”. Den uppmärksamme minns att även isop finns med i berättelsen om korsfästelsen; Johannes beskriver nämligen hur Jesus får smaka på “svamp fylld med ättikvin runt en isopstjälk” (John 19:29). Men även om inte Johannes nämner att den mantel Jesus bar kring korsfästelsen var röd, så gör Matteus det (Matt 27:28). Om den manteln var gjord i “ull” så har vi alltså alla dessa fyra ingredienser nu kopplade till Jesus kors: blod och vatten rann ut från Jesu kropp, han bar en röd mantel och han smakade på isop.

Det gamla förbundet instiftades genom blod och så även det nya. Skillnaden mellan dessa förbund är dock att det gamla förbundets ritualer var tvungna att upprepas gång på gång medan Jesus bara var tvungen att offra sig en gång för att sen erbjuda försoningen åt alla.

“Lagen åstadkom ju inte något fullkomligt. Men ett bättre hopp har kommit, och genom det träder vi fram inför Gud.” (Heb 7:19).

“Så är också det förbund som Jesus har gått i borgen för mycket bättre” (Heb 7:22).

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.