Be för sjuka med olja

Christian MölkBlogg, Christian svarar, Teologi 4 Comments

Jag fick en fråga från Mattias i en kommentar och eftersom frågan är så spännande så kan jag inte låta bli att svara med en egen bloggpost.

Mattias: ”Jag fick förbön för ett tag sen för min rygg och en av bedjarna tog fram matolja och gned in och bad, med mitt samtycke. (Lite lagom kylskåpskall):) När det talas om olja o handpåläggning i Bibeln så hade väl oljan ett egenvärde som var dyrbart? Att använda matolja o liknande känns onödigt eftersom den inte har något värde för oss. Det känns tom fel att använda det, men å andra sidan varför inte? Vad tycker du ?”

Innan jag svarar på frågan vill jag först gå igenom detta med att smörja sjuka med olja:

“Är någon bland er sjuk, skall han kalla på församlingens äldste, och de skall be över honom och i Herrens namn smörja honom med olja.” (Jakobsbrevet 5:14).

 • Jakob är inte den ende som nämner detta med att smörja sjuka med olja, Markus skriver att lärjungarna ”smorde många sjuka med olja och botade dem” (Mark 6:13), när de var ute på uppdrag från Jesus. Utöver detta finns det dock inga mer Bibelord som konkret kopplar samman bön och olja.
 • Olja användes på Bibelns tid inom sjukvården för att lindra smärta, något som vi minns att den barmhärtige samariern använde (Luk 10:34). Eftersom olja inte används inom sjukvården idag så kan man ju undra vad Jakob hade skrivit om han hade skrivit Jakobsbrevet idag? Kanske något i stil med detta: “Är någon bland er sjuk, skall han kalla på församlingens äldste, och de skall be över honom och i Herrens namn ge honom en panodil.”
 • Eftersom Messias betyder ”den smorde” så har jag ibland funderat på om inte de första kristna smorde folk med olja som ett symboliskt tecken på att de tillhörde ”den smorde”? Jag har aldrig hört någon annan ha denna teori så därför är den inte särskilt trovärdig. Men det är ändå en tanke.

För att då avslutningsvis svara på Mattias fråga: Jag tror inte att den medicinska oljan var så överdrivet dyr så det är ingen anledning att inte använda billig matolja. Jag tror att olja snarare är kopplat till en ”troshandling”.

Jag har bett för många sjuka i Jesu namn och har även som en följd av det sett många bli botade mirakulöst och ögonblickligen. Men ingen av dessa gånger har jag smort de sjuka med olja utan bara använt vanlig handpåläggning. Däremot har jag ofta utmanat den jag bett för att göra något som de inte kunde göra innan jag bad. Om den sjuke exempelvis inte tidigare kunde böja sina knän har jag efter bönen frågat om den vill prova att böja knäna för att kolla om personen ifråga har blivit helad. När den sjuke då gör det som den egentligen inte kan göra så gör den sjuke en ”troshandling”. Om personen blev helad när jag bad eller när han utförde troshandlingen är ju omöjligt att veta, men det har funkat många gånger.

Har du som läsare någon erfarenhet av detta? Dela gärna med dig genom att skriva en kommentar.

Comments 4

 1. Hittar mycket ”matnyttigt” på din sajt :-)
  Bra förklaring om detta med olja, då jag upplevt att mycket görs utan att man har helt klart för sej vad det bottnar i. Tänker att det blir nästan som vidskepelse (jfr spotta tre ggr när en svart katt går över vägen – har aldrig förstått vad spottandet gör som ska motverka den otur som den stackars katten påstås ge).
  Att oljan skulle symbolisera Anden och därmed Jesus, eftersom han efter uppståndelsen lever och verkar i Andens kraft, ger en ny dimension åt att smörja med olja!
  Men så tänker jag på det här med nattvarden där man välsignar bröd och vin. Ska man välsigna oljan först? Vänner som varit i Israel kommer ofta hem med en liten flaska parfymerad olja som de använder sparsamt och försiktigt i särskilt ömmande fall. Då blir det för mej lite hokuspokus. Som om den oljan skulle vara ”bättre” än t ex matoljan!? Då tror man ju på oljan.
  Tänker också på att olja på Jesu tid representerade både mat och ljus. Oljan användes ju både i brödbak och i ljusstaken, förutom till att smörja sjuka. Både bröd och ljus har ju stor symbolisk betydelse i den kristna tron. Kan det finnas en ”större” bild av vad oljan står för om man väger in oljans betydelse på den tiden?

  1. Post
   Author

   Hej!

   Man behöver inte ”välsigna” brödet och vinet. Det är inget magiskt med brödet och vinet varken före eller efter nattvarden.

   På samma sätt som judarna åt lamm och osyrat bröd för att påminna sig själva och sina barn om uttåget ur Egypten så äter vi bröd och vin för att påminna oss om att Jesus dog för oss, att vi är en gemenskap tack vare honom, och att vi kommer att få fira den himmelska måltiden med honom när han kommer tillbaka.

 2. Behöver tips: Var köper jag olja i flaska? Har tappat etiketten på dom flaskor jag har. // Britt Marie Laurell, Siljansnäs Frikyrkoförsamling, tel 070-641 19 23.

  1. Post
   Author

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.