Martin Luther

Christian MölkKristna porträtt Leave a Comment

Martin Luther föddes i Tyskland 1483 och dog 1546. Under de åren hann han med att starta en förändring som var minst lika betydelsefull som Columbus upptäckt av Amerika.

Men Martin Luthers spännande resa börjar på riktigt när han år 1505 är nära att träffas av blixten och livrädd ber för sitt liv till helgonet S:t Anna. Martin lovar förtvivlat att han ska sluta som juridikstudent och istället bli munk om han överlever.

Sagt och gjort! Luther börjar ett nytt liv som en mycket sträng och hängiven katolsk augustinermunk. Men trots sina oerhört stränga religiösa riter lyckas inte Luther få någon frid i sitt hjärta. Den gamle juridikstudenten kan inte förstå hur han ska kunna bli rättfärdig och frikänd från sina synder av den allsmäktige Domaren Gud.

Men när Martin Luther förstår sambandet mellan Guds rättvisa dom och Bibelordet: “Den rättfärdige skall leva av tron”, förstår han att man får frälsning genom att tro på Gud och inte genom att göra rättfärdiga religiösa gärningar. Det var som att en ny blixt hade träffat Martin Luther och han blir en helt förvandlad person.

Samtidigt som den glade Martin Luther börjar predika om detta i sin kyrka i tyska Wittenberg börjar påven sälja avlatsbrev, som ska förkorta anhörigas lidande i skärselden. Martin Luther blir arg och sätter upp de berömda 95 teserna som en protest mot dessa avlatsbrev. Detta startar hela den protestantiska rörelsen och klyver både Europa och Katolska kyrkan i två delar.

Positiva lärdomar

Martin Luther blev ofta ifrågasatt men var väldigt duktig på att svara och försvara sin tro. Luther tackade sina meningsmotståndare och menade att de hade gjort honom till en “hyfsat bra teolog”.

En av de viktigaste arven efter Luther, förutom hela den protestantiska rörelsen, är att han översatte Bibeln till folkets språk. Detta gjorde att inte bara prästerna kunde läsa Bibeln utan att alla människor nu kunde både läsa och höra Bibeln på sitt eget språk.

En annan mycket viktig lärdom från Martin Luther är hans tre kända citat: “Skriften allena”, “Nåden allena” och “Tron allena”. Det betyder sammanfattningsvis att det bara är Bibeln som formar vad vi tror på och att vi får frälsning tack vare nåd genom att tro på Jesus.

Negativa lärdomar

Något vi verkligen inte bör lära oss av Luther är hans åsikter om judarna. Från början var han vänligt inställd till judarna men med åren blev han mer och mer fientlig.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.