Frågor och svar

Har du också en fråga om Bibeln eller den kristna tron? Kolla om du hittar svar på din fråga här nedan, på sidan med Bibelsamtal, eller gå till Kontaktformuläret och skriv in din fråga.

Hej.
Jag har en del funderingar,angående den sista tiden.
Vad är,det som bibeln kallar, “förödelsens styggelse” ? Vet vi det i dag?
Hur nära tror du att Jesu återkomst kan ligga i tiden? ( kansje svårt att svara på,,men man hör så mycket funderingar hit och dit )
Kommer Jesus före, under ellet efter vädermödan? Altså,kommer dom kristna vara med under Antikrists styre,hela tiden, eller en del av det?
Hur förbereder man sej som kristen, för att som Jesus sa “Se till att ingen bedrar er! ” ?
Det blev en del frågar,som jag funderar mycket på.
Tacksam för svar.

Hej och tack för ditt mail!

Dina frågor är väldigt svåra att svara på eftersom mycket av det inte har hänt än och därför mest blir spekulationer.

1) ”Förödelsens styggelse” är ett uttryck från Daniels bok som ursprungligen syftar på när den syrisk-grekiske kungen Antiochus Epiphanes år 167 f.Kr. offrade en gris till den grekiske guden Zeus på ett altare i Jerusalems tempel. Denna händelse ledde till ett judiskt uppror som slutade med att judarna återtog sitt land och renade templet (detta firas än idag under namnet Hanukkah/Ljushögtiden). Denna ”förödelsens styggelse” kommer att upprepas av Antikrist och inleda den yttersta tidens sista svåra år. Läs gärna mer om vad jag skrivit i ämnet här: Förödelsens styggelse.

2) Exakt när Jesus kommer tillbaka går inte att veta, men vi vet att Jesus inte kommer att komma tillbaka förrän alla folk har fått höra talas om Jesus. Enligt Joshua Project så finns det fortfarande 6,664 onådda folkslag kvar i världen, vilket är cirka 42% av alla folkslag. Detta innebär att det fortfarande finns väldigt mycket missionsarbete kvar att göra innan Jesus kommer tillbaka. Min slutsats av dessa siffror är att vi kristna i dessa tider därför bör vara mer fokuserade på mission än på spekulationer om den sista tiden.

3) Vet inte.

4) Genom att läsa och lära sig Bibeln och genom att be och vara uppfylld av Guds Ande. Bibel och bön har alltid varit den bästa medicinen mot villoläror och falska profeter som vill bedra oss troende. För att göra det lättare för oss att förstå Bibeln och be så vill Gud att vi gör det tillsammans, så därför rekommenderar jag också att man finns med i någon form av kristen gemenskap/församling. Då blir det lättare och roligare att samtala om Bibeln och be.

Hej! Jag undrar vad Gud menar med äktenskap och med att vara man och hustru? Jag är tillsammans med en man sedan 3,5 år och vill inte känna att jag lever i synd. Har varit gift en gång tidigare och haft flera förhållanden men känner att nu har jag sökt färdigt och anser att Gud har fogat oss samman. Måste man ingå äktenskap på riktigt för att vara gift i Guds ögon? Räcker det inte med att man beslutit sig för en man och vill vara trogen och älska honom i nöd och lust. Man kan ju i dessa tider inte lita på att stiftade äktenskap håller, utan det är mera en risk än en välsignelse, då det blir ett fängelse

Hej!

Tack för förtroendet att få svara på din fråga.

Min personliga uppfattning är att det blir ett äktenskap först när en man och en kvinna vigs inför Gud. Jag skulle alltså inte kalla det för ett äktenskap om man bara inför varandra lovar varandra trohet i nöd och lust, utan jag anser att det behövs en vigsel inför Gud för att vara gift i Guds ögon och för att det ska bli ett äktenskap.

Men med det sagt så är det självklart bra att ni beslutat er för varandra och och vill vara trogna i nöd och lust! :)

Läs gärna mina reflektioner kring Äktenskapet på denna länken: https://www.christianmolk.se/bibelamnen/aktenskap/

Jag känner en person som är i desperat behov av att döpas anser flera av hans kompisar och han själv. Personen är 17 år och har frågat sina vårdnadshavare (han är adopterad) ifall han får döpa sig. Dessa har båda sagt nej.
Får man döpa denna person iallafall?
Kan man döpa honom utomkyrkligt eller liknande?
Kan man döpa honom utan registrering?

Hej!

Jag ber alltid om föräldrarnas tillstånd om någon är under 18 år. I de allra flesta fall är ju föräldrarna glada att deras barn vill döpas. Om föräldrarna vill att vi väntar en tid så brukar detta ofta gå att komma överens om.

Rent teoretiskt kan man självklart döpa någon som är under 18 år även mot föräldrarnas vilja, men jag skulle inte rekommendera det. Hur långt är det kvar tills han fyller 18? För när han väl har fyllt 18 år tycker jag inte att ni behöver be om föräldrarnas tillstånd. Har ni provat att prata med pastorn och kolla ifall han kan försöka lösa situationen med föräldrarna?

Rent teoretiskt kan alla kristna döpa de som bekänner sin tro på Jesus. Men om möjligheten finns bör det ske på ett ordnat sätt så att det inte uppstår missförstånd eller frågetecken efteråt.

Jag brukar normalt sett döpa på detta sätt:

– Först har jag såklart en dopskola där jag förklarar och går igenom den kristna trons grunder.
– I inledningen av dopgudstjänsten pratar jag om vad dopet innebär, läser exempelvis missionsbefallningen och sen går vi ner i vattnet.
– När vi står i vattnet frågar jag personen om han/hon tror på Jesus och om han/hon vill bli döpt.
– Om personen svarar ja på båda dessa frågor så ber jag en bön för personen och sen säger jag doporden: “På min Mästares befallning och på din egen bekännelse om tro på Jesus Kristus som din Herre och Frälsare, döper jag dig nu (namn), till Kristus, i Faderns, Sonens och den helige Andes namn.
– Sen sänker jag ner personen helt under vatten och lyfter upp.
– Nu är personen döpt!

Hej, jag är besatt av en demon, jag har inte känt min egen själ på länge, jag önskar att få hjälp att få ut den här demonen för att hitta min egen själ igen. Tacksam för svar.

Hej och tack för ditt mail!

Mitt första råd till dig är att be till Jesus och berätta om hela din situation för Honom. Jesus kan både ta bort det jobbiga i ditt liv samtidigt som han kan ge dig det du längtar efter.

Mitt andra råd är att kontakta en pastor i en församling där du bor. Du behöver samtala med någon samt få förbön. Jag hjälper dig gärna med det om du vill.

Mitt tredje råd är att läsa i Bibeln om demoner, exempelvis här på min hemsida: https://www.christianmolk.se/tag/demoner/

Gud välsigne dig!

Hej Christian
Jag blev frälst 2004, men har inte vågat läsa annat än evangelierna i bibeln av rädsla för att bli lik dessa som stoltserar över hur mycket de kan och använder det som slagträ mot andra.

Blev långtidssjukskriven i april på grund av utmattning och kände efter en tid att det var meningen att jag skulle använda tiden till att läsa bibeln. Började med nya testamentet och tänkte när jag kom till Uppenbarelseboken att den får jag skumma igenom eftersom man inte kan få något vettigt ur den. Det visade sig att jag inte kunde gå ifrån den och uppmaningen om att salig är den som läser och förstår detta, gjorde att jag inte hade något val till att inte fördjupa mig. Jag köpte ett par böcker som jag läste igenom och sakta utkristalliserades ett antal saker som jag inte kan få till annat än att det är Helige anden har gett mig, men jag vill bolla med dig för säkerhets skull. Man måste ju vara kritisk och försöka utesluta möjligheten att ens egna tankar spelar en ett spratt.

Jag skriver här nedan vad jag kommit fram till i grova drag.

Uppenbarelseboken

Sigillen, Basunerna och skålarna är ändens tid, vilket jag uppskattar är drygt 100 år. För Gud sitter hela den tiden ihop som ändens tid och därför är de tre (sigillen, trumpeterna och skålarna) både olika händelser, som tre krig och samma händelse ”Jesus återkomst”. Vi har haft chans att vända om 2 gånger men inte gjort det utan allt fler har fallit för det världsliga och lämnat Gud, alternativt aldrig sökt honom. Omoralen sprider sig som en löpeld.

Sigillen 1-4 är första världskriget.

Trumpeterna är andra världskriget. Den femte trumpeten- ”Stjärnan som faller ner från himmelen och får nyckeln till avgrunden är “atombomben” vilken släpper lös atombombs-kapprustningen och öppnade porten till allt fler länder att frambringa ett helvete på jorden.

Den skadade draken- var när nazismen krossades under andra världskriget, men nu håller den på att vakna runt Europa och bli hel igen.

Skålarna är tredje världskriget- inledningen är arabiska våren med IS och syrienkriget. Putins agerande i Ukraina. Allt är tecken på att jävulen blir allt mer aktiv, vilket visar sig bla. med framväxten av fascistiska och Nazistiska partier i Europa. Allt knyts ihop till en stor soppa.

Allt kommer att gå mycket fort, så vi har inte mycket tid kvar.

Jag har inte skrivit ner vart allt står i bibeln, men den misstänker jag att du kan utan och innan. Ska bli intressant att höra dina tankar om ovanstående.

Hej och tack för ditt mail!

Kul att du fått ett så stort intresse för Bibeln :) Bibeln är Guds ord till oss och våra böner är våra ord till Gud. Man behöver både Bibel och bön för en hållbar och god relation med Gud.

Angående Uppenbarelseboken så är det en mycket mycket svårförstådd text och jag vill verkligen inte hävda att jag är en expert. Men lite har jag lärt mig, exempelvis att Uppenbarelseboken kräver en hel del tolkningsnycklar för att bli begriplig. Exempelvis hade det ju varit jättesvårt att förstå att de sju ljusstakarna är de sju församlingarna om inte Jesus hade förklarat det i Upp 1:20.

En annan viktig tolkningsnyckel är att “sju” ofta betyder “fullhet”, “totalt”, “allt”, etc. Så om det står om just “sju” församlingar så förstår vi att det innebär “alla” församlingar i “alla” tider. Trumpeter i Gamla testamentet brukar vanligtvis användas för att signalera krig och eftersom det är “sju trumpeter” är det en rimlig gissning att det betyder “totalt krig”. Trumpeterna kan alltså mycket väl symbolisera ett stort och totalt krig som Gud initierar som en dom mot en rebellisk mänsklighet. Dock har jag mycket svårt att tro att trumpeterna är Andra världskriget eftersom det inte riktigt stämmer överens med Uppenbarelseboken kapitel 8 och 9. Även om Andra världskriget var fruktansvärt så kommer ett framtida krig vara ännu värre och fullständigt förödande för jorden och mänskligheten.

Men det största argumentet för att den sista tiden inte ännu har börjat är att alla folk ännu inte har hört evangelium vilket Jesus säger i Matt 24:14 ska hända INNAN den sista tiden börjar:

“Och detta evangelium om riket skall predikas i hela världen till ett vittnesbörd för alla folk, och sedan skall slutet komma.” (Matt 24:14)

Vi kristna bör alltså jobba ännu hårdare med att gå ut i hela världen och predika om Jesus om vi vill att han ska komma tillbaka snart.

Angående onådda folk så finns det en jättebra hemsida som heter Joshua Project (http://joshuaproject.net/) som håller koll på hur många och vilka folkslag som är onådda. Där kan man se att det finns cirka 4000 onådda folk fortfarande. Det finns alltså fortfarande mycket att göra. Min personliga uppfattning kopplat till Uppenbarelseboken är att det, med tanke på hur otroligt många onådda folk det finns, i dagsläget är viktigare för oss kristna att fokusera på missionsuppdraget än att fokusera på den sista tidens vedermöda.

Den sista tiden kommer ju, vare sig vi vill eller inte, att komma förr eller senare. Detta kan vi ju inte påverka i någon större utsträckning. Men missionen kan vi ju vara med och påverka och engagera oss i. Och då skyndar vi ju indirekt på Jesu återkomst :)

Detta var några spridda tankar i ämnet. Lycka till i Bibelstudiet!

Kan man veta hur länge det dröjde innan Jesus blev accepterad i sin hemstad och bland sina bröder ?

Hej!

Jesus blev tyvärr aldrig accepterad i sin hemstad Nasaret. Åtminstone inte vad vi kan se i Bibeln. Tvärtom tog befolkningen i hans hemstad “anstöt” av Jesus och Jesus kunde inte göra så många kraftgärningar där eftersom de inte trodde på honom (Matt 13:53-58). De försökte till och med mörda honom och Jesus uttalar de berömda orden “Ingen profet blir erkänd i sin hemstad” angående Nasaret (Luk 4:16-30).

Jesus familj trodde inte på honom under hans verksamma tid (Joh 7:5) och trodde att Jesus hade “förlorat förståndet” (Mark 3:21). Men efter Jesu död är de plötsligt med i lärjungaskaran (Apg 1:14) och Jesu bror Jakob blev församlingsledare i Jerusalem och skrev Jakobsbrevet. Jesu bror Judas skrev Judasbrevet.

Hej, vill bara tacka Gud för att du finns och att du lyfter så många viktiga frågor. Du behövs!!

Tack så jättemycket för ditt mail! :)

Hej!
Jag har en fråga om din utläggning av Mark 8:14-21. Vad menar Jesus i verserna 18-21? Vad har undren med brödbrytandet och hur många korgar bröd det blev för samband med liknelsen om fariseernas och Herodes surdeg? Tacksam för svar, det här är en av dom sakerna som jag aldrig har förstått.
Hälsningar

Hej!
Mot bakgrund av Jesus brödunder så visar Jesus för sina lärjungar att Jesus även kan förse lärjungarna med “andligt” bröd och att de inte ska gå till fariséerna för att ta del av fariséernas andliga bröd eftersom fariséernas bröd innehåller synd (surdeg). Men lärjungarna förstår inte att Jesus har börjat undervisa dem om det andliga brödet utan tror att Jesus fortfarande pratar om riktigt bröd. Jesus förklarar då för lärjungarna att om Jesus har möjlighet att mirakulöst förse tusentals människors med bröd så att det räcker och blir över, skulle han då inte kunna förse lärjungarna även med andligt bröd? Lärjungarna borde ha förstått av brödundret (som ju var både andligt och världsligt) att de inte behöver oroa sig över varken världsligt bröd eller andligt bröd eftersom Jesus kan förse sina lärjungar med båda, och dessutom i överflöd.

Så anledningen till att Jesus frågar lärjungarna om hur mycket bröd det blev över är för att försöka hjälpa lärjungarna att förstå att Jesus pratar om det andliga brödet, inte det världsliga brödet. Jesus ville undervisa sina lärjungar om det andliga brödet men eftersom lärjungarna inte förstod det så använder Jesus brödundret för att hjälpa lärjungarna att förstå. Det finns alltså inte nödvändigtvis en koppling mellan fariséernas surdeg och antalet korgar bröd som blev över.

Jag står i en prövning just nu. Jag har nu det senaste halvåret börjat gå till en pingstkyrka här i min hemstad. Jag känner mig verkligen hemma och välkommen att vara den jag är när jag kommer dit. Min pappa tycker väl däremot inte att det är riktigt acceptabelt att jag känner så här i en pingstkyrka då han ser pingst som en sekt..
Nu till saken; Jag berättade för honom att jag hade planer på att döpa mig och då gick han helt upp i taket. Han sa att om jag döper mig skulle jag inte vara välkommen hem igen, vara tvungen att byta namn (även fast jag inte bär hans efternamn) och han skulle inte vilja ha med mig att göra överhuvudtaget. Min fråga är då om jag ska göra det som bibeln lär; “offra allt du har och följ mig (Jesus)” eller ska jag avvakta med dopet även fast Gud har talat till mig så tydligt att jag borde döpa mig nu och påbörja min resa med honom?

Tacksam för svar, Gud välsigne dig!

Hej och tack för ditt mail!
Om du vill döpa dig så tycker jag inte att du ska låta någon hindra dig. Dopet är så pass viktigt att om du har bestämt dig för att döpa dig så är det värt att offra allting för det.
Men med det sagt så skulle jag även vilja tillägga att jag tycker att du ska be till Gud om att få vishet, så att din pappa förstår att pingstkyrkan inte alls är en sekt och att dopet är något positivt som han istället borde bli glad över. Då kommer du ju kunna döpa dig utan att uppröra din pappa, vilket vore det bästa.
Men om han fortsätter att motsätta sig ditt dop trots dina böner, då måste du ju till slut bestämma dig för om du ska lyda din jordiske far eller din himmelske Far.

Hej, Är troende kristen och såg det du skrivit om homosexualitet. Jag har svårt för att vi som “samfund” ens behöll GT som helig skrift, då Jesus ju kom ner och berättade att pappa hade tänkt om och att nu kommer nya given med kärlek och softishness, så vad GT säger om homosexuallitet tycker jag saknar relevans. Så vad gäller NT, du citerar Paulus och jag undrar om jag har rätt när jag säger att det inte står någonstans att läsa att Jesus ska ha sagt något om homosexualitet? Tack för din blogg och för ditt svar.

Hej och tack för ditt mail!

Även GT ingår i Bibeln, det är svårt att komma ifrån. Vad GT säger i olika frågor kan vi alltså inte bortse ifrån, men vi måste läsa GT i ljuset av NT och vad Jesus gjorde på korset.

Jesus bekräftade för det första att äktenskapet är för man och kvinna, och för det andra att “otukt” (dvs. sex utanför äktenskapet) gör människan oren. Läs Matteus 15:19-20 och Matteus 19:4-6.

Hej! Jag undrar var i Bibeln jag kan hitta ordet som handlar om: hur många gånger man ska förlåta sin ovän? TACK för en intressant sida. 

Tack för ditt mail!

Det Bibelord jag tror du eftersöker finner du i Matteus kapitel 18: 21 Då gick Petrus fram och frågade Jesus: “Herre, hur många gånger skall min broder försynda sig mot mig och få min förlåtelse? Upp till sju gånger?” 22 Jesus sade till honom: “Jag säger dig: Inte sju gånger utan sjuttio gånger sju. 23 Därför är himmelriket likt en kung som ville ha redovisning av sina tjänare. 24 När han började granskningen, förde man fram till honom en som var skyldig tio tusen talenter. 25 Eftersom han inte kunde betala, befallde hans herre att han och hans hustru och barn och allt vad han ägde skulle säljas och skulden betalas. 26 Tjänaren föll ner för honom och bad: Ha tålamod med mig, så skall jag betala dig alltsammans. 27 Då förbarmade sig tjänarens herre över honom och gav honom fri och efterskänkte hans skuld. 28 Men när tjänaren kom ut, träffade han en av sina medtjänare, som var skyldig honom hundra denarer. Han tog fast honom och ville strypa honom och sade: Betala, vad du är skyldig! 29 Hans medtjänare föll då ner och bad honom: Ha tålamod med mig, så skall jag betala dig. 30 Men han gick inte med på det utan gick och lät sätta honom i fängelse, tills han hade betalat vad han var skyldig. 31 När hans medtjänare såg vad som hände, blev de mycket upprörda och gick och talade om alltsammans för sin herre. 32 Då kallade hans herre honom till sig och sade: Du onde tjänare! Hela skulden efterskänkte jag dig, därför att du bad mig. 33 Borde inte du också ha förbarmat dig över din medtjänare, liksom jag förbarmade mig över dig? 34 Och i sin vrede överlämnade hans herre honom till fångvaktarna, tills han hade betalt allt vad han var skyldig. 35 Så skall också min himmelske Fader göra med er, om ni inte var och en av hjärtat förlåter sin broder.”

Hej vi är två tjejer som går sista året på gymnasiet. Vi jobbar med en samhällsuppgift om homosexualitet och skillnaden på hur äldre och yngre ser på det. Till detta behöver vi lite bakgrundsfakta och undrar om du skulle vilja svara på några frågor för att hjälpa oss! Vi undrar hur kristendomen som religion ser/ har sätt på homosexualitet? Vad säger bibeln ? Kan man tolka den på olika sätt? Hur du tror att det kan ha påverkat synen på homosexualitet för de olika generationerna ? Märker du som pastor skillnad mellan yngre och äldres syn på homosexualitet ? Har du några egna åsikter så får du gärna dela med dig av dom! Hoppas att du vill svara och att vi får använda det du svarar i vår rapport, vill du inte att vi nämner dig vid namn så är vi ändå glada för dina svar.

Hej!

1) På den här sidan kan ni hitta ett antal Bibeltexter om vad Bibeln säger om homosexualitet:  https://www.christianmolk.se/2011/09/vad-sager-bibeln-om-homosexualitet/

2) Kristendomen har ingen gemensam syn på homosexualitet. Många olika kyrkosamfund ser olika på detta. Men den klassiska och traditionella synen är att homosexualitet är synd. Detta beror på att Bibeln är ganska så tydlig med att homosexualitet är synd, så om man som kristen vill tro på Bibeln så är det svårt att ignorera det. Detta har lett till att de kyrkosamfund som har en lite mer “öppen” eller “liberal” syn på Bibeln också följdaktligen har en mer öppen och liberal syn på homosexualitet. Så de samfund som tolkar Bibeln mer bokstavligt, t.ex. Pingströrelsen (som jag tillhör), Trosrörelsen, Katolska kyrkan, anser ofta att homosexualitet är synd därför att det så tydligt står så i Bibeln. De samfund som inte anser att man ska tolka Bibeln så bokstavligt, såsom Svenska kyrkan osv, de är alltså mer öppna för att homosexualitet är okej. Jag tycker mig inte märka så stor skillnad mellan olika generationer, utan snarare skillnad mellan olika kyrkosamfund.

3) Om ni läser på min hemsida ser ni att Bibeln är ganska tydlig med att all form av sex utanför äktenskapet, alltså även homosexualitet, är synd. Både Gamla och Nya testamentet är tydliga på detta. Här är några exempel:

  • “Du skall inte ligga med en man som en man ligger med en kvinna. Det är avskyvärt.” (3 Moseboken 18:22).
  • “Vet ni inte att inga orättfärdiga skall få ärva Guds rike? Bedra inte er själva! Varken otuktiga eller avgudadyrkare, varken äktenskapsbrytare eller de som utövar homosexualitet eller de som låter sig utnyttjas för sådant, varken tjuvar eller giriga, varken drinkare, förtalare eller utsugare skall ärva Guds rike. Sådana var en del av er. Men ni har tvättats rena, ni har blivit helgade, ni har förklarats rättfärdiga i Herren Jesu Kristi namn och i vår Guds Ande.” (1 Korinthierbrevet 6:9–11).

4) Så Bibeln är med andra ord ganska så tydlig om vad som gäller, men frågan är om man ska tolka Bibeln bokstavligt eller inte. För mig är det viktigt att sätta mig in i Bibeln så noggrant som möjligt och studera samhällskontexten. Vissa saker som står i Bibeln handlar om förbud mot saker som var kulturella och inte allmäna, och då gällde de förbuden bara i det samhälle för 2000 år sen och inte idag. Om ni är intresserade av detta kan ni läsa vad jag har skrivit på den här sidan: https://www.christianmolk.se/2013/07/hur-forstar-man-paulus-brev/

5) Men vad gäller just homosexualitet så är det ganska tydligt att det är en allmän uppfattning i Bibeln att det är synd, det är alltså inte bara kulturellt eller lokalt, utan allmänt och generellt. Så om man ska tolka Bibeln bokstavligt så är alltså homosexualitet fortfarande att betrakta som synd, även idag.

6) Men även om Bibeln är tydlig med att homosexualitet är synd, så är Bibeln också tydlig med att alla människor har syndat och att ingen är bättre eller sämre än någon annan. Vi brottas alla med olika synder och Jesus dog för alla våra synder så att vi kan få förlåtelse. Många bokstavstroende kristna har haft en väldigt negativ attityd gentemot homosexuella trots att de själva är minst lika syndiga, fast kanske på andra områden. Så jag tycker att man ska vara väldigt försiktig med att döma andra människor, utan istället försöka vara ödmjuk.

7) Så min uppfattning är att Bibeln är väldigt tydlig med att homosexualitet är synd. Men följdfrågan, som ni inte har ställt, är ju varför Gud anser att homosexualitet är synd.

En vän påstår att Jesus säger i bibeln “Om Du möter Din fiende skall Du döda honom” Det skulle inte tolkas att gälla i dag utan på yttersta domens dag Finns uttalandet i bibeln Vänliga hälsningar

Hej!

Det som din vän påstår stämmer inte. Det Jesus däremot har sagt om “fiender” är följande: “43Ni har hört att det är sagt: Du skall älska din nästa och hata din ovän. 44Jag säger er: Älska era ovänner och be för dem som förföljer er.” (Matt 5:43–44)Vi ska alltså älska våra fiender och be för dem.
Gud välsigne dig!

Hej Christian. Tack för att Du delar Ordet på detta sätt. Nykristen som jag är sedan ett halvår, uppskattar jag denna sajt mycket. Tack och Gud välsigne Dig

Tack så mycket för ditt fina mail! Sånt gör mig väldigt glad :)
Gud välsigne dig!

Hej! Har varit med om ett “litet” under som har med Jona att göra. Jag sade att jag ska sluta äta och svälta om läkarna inte gör en utredning och tar reda på vad jag har för diagnos. Är less på att åka in och ut på sjukhuset. Senare samma kväll slår jag upp min bibel och börjar läsa Jona 3:4-5 “Om 40 dagar skall Nineve bli ödelagt.” Och folket i Nineve trodde Gud och lyste ut en fasta… Därefter kollade jag på Timrå pingsts hemsida och hittade en predikan med titeln “Den ofrivillige missionären“. Visste inte att den handlade om Jona och fasta. Att läsa Jona 1-4 var en del av minna bibelstudier idag. Guds frid!

Hej! Kul att du gillade predikan :)

Hej!Intressanta tankar du har jag tar gärna del av dina synpunkter.
Jag håller med gällande debatten om katolicismen.

Hej!
Tack för ditt mail!
Ja, jag har väldigt svårt att förstå varför en evangeliskt troende vill konvertera till katolicismen, det finns så mycket i Katolska kyrkan som jag anser strider mot Bibeln. Men alla är ju fria att göra som de själva vill.

Gud välsigne dig!

Hej! Jag vill bara skriva en rad och tacka för din undervisning, som är så väl grundad i ordet (något som inte är så självklart i alla sammanhang). Av en händelse, när jag googlade efter något för ett tag sedan, så kom jag fram till din sida, och eftersom jag verkligen uppskattar dina bibelkommentarer, så går jag in då och då och läser och lyssnar. Tack för din predikan om kristet givande! Så rätt, och det finns ett så stort behov av den här sortens undervisning idag! Jag och min man arbetar dels med undervisning i församlingarna runt om i ***, och dels har vi en humanitär hjälporganisation som hjälper fattiga med kläder, mat, mm. Tack återigen för den tid du lägger ner på att lägga upp din undervisning på bloggen, så att vi kan ta del av den även här i ***!

Ett stort tack för mailet!
Jag är väldigt glad att mina Bibelkommentarer blir till välsignelse för andra :)
Gud välsigne ert arbete!

hej det står att Guds ord är skarpt är det tillräckligt skarpt så att jag kan få ett arbete fast jag tvivlar och är sur argh mm

Jag ska be för dig att Gud välsignar dig med ett jobb.
Med vänlig hälsning,
Christian Mölk

HEJ! Jag råkade bara komma in på din sida och märkte att du mest citerar bibelorden som får tala för sig själva och säger när det är din egen tolkning. Gud välsigne dig för det! Jag har INTE läst teologi men träffat Guds barn från skilda håll och läst om Hans barn som levt i olika länder hundratals år före oss och inser att vi kommer bara att tolka allt likadant his Gud så varför vara så kategorisk om sin egen tolkning? Men det är intecdu så var välsignad!

Hej!

Tack så mycket för ditt mail! Jag blev mycket glad av din positiva hälsning :)
Jag älskar Bibeln och vill verkligen förstå vad Gud vill säga till oss genom sitt Ord och det lägger jag ner mycket tid på. Gud har dessutom välsignat mig med ett jobb som pastor så att jag kan göra det på heltid.

Gud välsigne dig!

Kan jag få tillåtelse att använda ert matrial i ett historieprojekt jag gör. Jag kommer inte använda det komiersiellt, utan bara för att visa min skolklass och för priva bruk. Jag är alltid noga med att ange källor

Ja, då går det bra att använda mitt material under de förutsättningar du har angivit. Lycka till med ditt projekt!

Hej! Måste bara skriva och säga att jag uppskattar din hemsida och speciellt bibelkommentarena. Fortsätt skriva!

 

Hej!
Tack så jättemycket! Sådana uppmuntrande mail är värt otroligt mycket :)

Hej. Jag är en 57-årig kvinna som har en stark Gudstro,sedan barndomen. Men jag är inte aktivt kristen. Kan jag bli andedöpt nu? Som barn döptes jag,men det är väl en annan sak? Jag ser på kanal 10 som är en kristen kanal på TV. Har en sådan hunger efter Gud,och har fått förbön för flera åkommor,och blivit helad. Tack gode Gud! Vad tycker pastorn att jag skall göra? Tacksam för svar.

Väldigt roligt att höra att du har en hunger efter Gud och att du har blivit helad! :)

Om du längtar efter mer av Gud, Bibeln och den kristna tron då rekommenderar jag att du tar kontakt med en församling på din ort. Då kan du ju få ingå i en kristen gemenskap, be tillsammans med goda vänner, få höra Bibelundervisning och sjunga lovsång, etc, etc. Vart bor du någonstans? Om jag får veta vart du bor så skulle jag kunna hjälpa dig komma i kontakt med en församling där.

Angående Andedopet så kan man bli andedöpt även om man inte är aktiv kristen eller så. Det finns ett exempel i Apostlagärningarna kapitel 10 där Kornelius och hans familj blir andedöpta och fyllda med Guds Ande, trots att de inte ens är döpta eller vet så mycket om den kristna tron.

Hej! Såg att ni verkar ha bibelstudium på onsdagar. Kan man få komma dit även om man inte är med i församlingen Pingst i Timrå? Längtar så efter Guds Ord och skulle vara härligt att få delta, sitter för det mesta ensam i min kammare och studerar. Guds välsignelse!

Hej!
Ja, det stämmer, vi har Bibelstudium varje onsdag kl 19:00 i Pingstkyrkan i Timrå. Vi läser ett stycke ur Bibeln, samtalar om texten, sjunger lite lovsång och ber tillsammans. Väldigt enkelt och väldigt uppbyggligt :)

Utöver våra Bibelstudium på onsdagar så brukar jag också predika väldigt Bibelcentrerat på söndagsgudstjänsterna. Du kan läsa mina predikningar här: https://www.christianmolk.se/bibeln/bibelkommentarer/och lyssna på dem här: https://www.christianmolk.se/bibeln/bibelpredikningar/

Kul att vi delar samma intresse för Guds ord! Jag gör så gott jag kan för att studera och undervisa i Bibeln så att vanligt folk förstår.

Jag vill gärna att du ber för mig. Jag tror att Jesus Kristus är Guds son, lidit och dött för för alla och för mig och tagit på sig världens alla synder och mina synder och uppstått och lever. Han är min Herre och Frälsare. Att Gud i Jesus Kristus förmedlar hela (100%) evangeliet genom mig i hela mitt väsen varje dag till varje människa som jag har “kontakt” med på något sätt.

Hej!
Jag ska be för dig och dina böneämnen.
Gud välsigne dig!

Skall “undervisa” i kväll i församlingens bönekväll och har haft objektet klart för mej i flera dagar. Tack för dina kommentarer. Jag ville få uppgifter om hur det judiska tänket/traditionen var bl.a. om den hedniska kvinnans tro, hon med den besatta dottern. Lärjungarna var ju nästan “rasister” när dom ville hindra henne, (hon är inte en av oss). Det var där som mitt intresse vaknade. Återkommer säkert till din sida i andra läsningar.

Hej!
Väldigt kul att du uppskattar mina Bibelkommentarer. Jag lägger ner väldigt mycket tid på att studera, förkunna och skriva om Bibeln så det är väldigt roligt när jag får vänliga mail från någon som läser!

Tack för en trevlig sida. Jag (vi) undrar vilket Guds riktiga namn är? Hittar det ingen stans i bibeln. Undrar också om man har tagit bort Guds namn i Torahn eller om det är ursprungstexterna som finns där i. Tacksam för svar Mvh

Hej!
Mose ställer nästan samma fråga till Gud som du ställer och då svarar Gud så här: “Då sade Mose till Gud: ”När jag kommer till Israels barn och säger till dem: Era fäders Gud har sänt mig till er, och de frågar mig: Vad är hans namn? vad skall jag då svara dem?” Gud sade till Mose: ”Jag är den Jag Är.” Och han sade vidare: ”Så skall du säga till Israels barn: Jag Är har sänt mig till er.”” (2 Moseboken 3:13–14)

Gud väljer alltså att presentera sig själv som “Jag är den jag är”, vilket på hebreiska förkortas till bokstäverna “YHWH” och brukar uttalas “Yahweh”. Du kan läsa mer om det här:
https://www.christianmolk.se/2011/11/vilka-ar-guds-olika-namn/

Nej, man har inte tagit bort Guds namn ur Torah, men däremot så brukar inte judarna uttala Guds namn “YHWH” så uttalet har fallit i glömska. När det står YHWH i Torah så brukar judarna istället säga “Adonaj”, vilket betyder
“Herre” på svenska.

Bibeln använder både Guds namn “Jag Är” och “Herren” om Jesus: “Jesus svarade: ”Amen, amen säger jag er: Jag Är, redan innan Abraham blev till.”” (Joh 8:58)

“Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst. Ty med hjärtat tror man och blir rättfärdig, med munnen bekänner man och blir frälst.” (Rom 10:9–10)

“Thomas svarade honom: ”Min Herre och min Gud!”” (Joh 20:28)

Har du också en fråga om Bibeln eller den kristna tron? Fyll i formuläret nedan och skriv in din fråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.