Klimatflyktingar

Christian MölkBlogg Leave a Comment

Visste du att 1 procent av världens befolkning är på flykt? Visste du att det idag finns 82,4 miljoner flyktingar världen över? Enligt UNHCR kommer majoriteten av dessa kommer från Syrien, Venezuela, Afghanistan, Sydsudan och Myanmar. De länder som tar emot flest flyktingar är Turkiet, Colombia, Pakistan, Uganda och Tyskland.

Förmodligen var detta ingen nyhet för dig som brukar läsa det jag skriver. Men visste du att enligt vissa beräkningar kommer det finnas minst 143 miljoner klimatflyktingar år 2050? I takt med att klimatet förändras, havsnivåerna stiger och naturkatastroferna ökar, så tvingas mänskligheten bort från områden vi under lång tid befolkat.

Jag tror att den stora andelen framtida flyktingar globalt sett kommer att vara klimatflyktingar. Personligen tycker jag detta är något för Sveriges Kristna Råd att teologiskt reflektera över. Hur ska vi kyrkor förhålla oss till människor som flyr på grund av en kris som vi varit med och bidragit till? Hur kan vi bidra till en bättre värld när flyktingkriser uppstår i andra delar av världen?

Dessutom överlappar migrations- och klimatfrågor åtminstone två av tre gudomliga uppdrag som mänskligheten fick av Gud i skapelsens början (att föröka sig, migrera och råda över jorden). På samma sätt som det ligger i människans natur att sprida ut sig över världen finns det också i vårt dna att ta hand om den jord vi fått att förvalta.

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.