Tystnadskultur i flyktingfrågan?

Christian Mölk Blogg 3 Comments

Finns det en åsiktskorridor och tystnadskultur inom svensk kristenhet i flyktingfrågan?

Jag vet inte.

Jag har iallafall suttit fem timmar i bilen idag och då brukar alltid tanken snurra och detta funderade jag på idag.

Oavsett vad svaret är på den frågan så uppskattar jag när man vågar vara ärlig och när man vågar säga vad man tycker. Jag tycker också det är bra att flera olika röster hörs. Jag ogillar starkt tystnadskultur.

För egen del tror jag de flesta vet vart jag står i flyktingfrågan. Gud har ju lagt på mitt hjärta att vara en röst för konvertiter och flyktingar och det har jag de senaste åren försökt göra efter bästa förmåga.

Jag tolkar Bibeln som att Gud har en gränslös kärlek till flyktingar och människor i nöd. Den kärleken har Gud lagt i mitt hjärta. Så som jag ser det så ingår det i vårt kristna DNA att välkomna flyktingar så som vi skulle välkomna Jesus själv. Jesus var ju själv flykting när han var ett litet barn så detta har funnits med i den kristna tron sen allra första början.

Jag tror också att de flyktingvågor vi har sett i närtid och kommer att få se i framtiden är ett skeende som Gud använder för att nå nya människor med evangeliet. Jag vill vara en del i denna Guds egen mission och berätta om Jesus för människor som kommer till Sverige och som ännu inte hört evangelium.

Att vara med och välkomna flyktingar är också en frukt av Golgata. Paulus skriver att Jesus i och med sin död på korset rev ner de murar som finns mellan folk och skapade ett nytt folk. Genom att välkomna flyktingar och jobba med integration är vi med och skapar fred.

En del kritiserar mig för att jag ständigt skriver “flyktingvänligt” och att eftersom jag är pastor med en stor medial plattform och många följare så borde jag tänka på vad jag skriver.

Men det är ju just precis det jag gör!

Jag skäms nämligen inte för att jag står upp för flyktingar. Jag till och med hoppas att du läser det jag skriver och blir inspirerad! Jag ber till Jesus att mitt idoga bloggande bär god frukt i andra människors liv och att det leder till att Guds församling förstår att välkomna flyktingar är en del av evangelium.

Men bara för att jag är tydlig vart jag står och frimodigt predikar det jag tror på betyder inte det att jag vill tysta någon som har en annan åsikt. Tvärtom! Jag tycker det är bra att man i en god ton säger vad man tycker och vågar stå för det.

Avslutningsvis, upplever du att det finns en åsiktskorridor i svensk kristenhet? Finns det en tystnadskultur?

Share this Post

Comments 3

 1. Ja. Jag upplever att det finns en negativ hållning inför människor med annat ursprung. Det är jobbigt med människor som kommer och väcker en när man sover…
  Men jag tycker som du, Gud har anförtrott oss de människor som kommer hit. Vi har ansvar för dem inför Honom.

 2. Ja och nej. Det finns kristna som även ser ”änkan” och den ”federslöse” och som inte är beredd att satsa allt på ”flyktingen”.

  Det finns även de som ställer lite högre krav på flyktingdefinitionen än att bara gå på personens egen uppfattning. De flesta som kommit hit är inte flyktingar.

  Den svåra situationen för konvertiter är väl bekant. Att konvertiter och judar hotas i Sverige i islamistiska områden som tillkommit genom stor migrationsvåg från MÖ förträngs ofta av personer från din sida av den kristna fållan.

  Jag tror att det beror på olika perspektiv, du ser den gullige konvertiten som hjälper till i kyrkcaféet.
  Andra ser migranter som våldför sig på andra .
  Bägge perspektiven är sanna.

  Och nu till svaret.
  De flesta människor verkar bara acceptera en sanning i taget.
  Oavsett vilken sanning en grupp fångat upp så tenderar de att undertrycka och motarbeta kompletterande sanningar.

 3. Hej Christian,
  Det finns definitivt en åsiktskorridor, Att ha en åsikt om hur vi hanterar flykting och invandring är svårt.
  om vi inte tycker att våra gränser ska vara helt öppna så är man rasist och blir ett objekt att hata. Detta skrämmer människor till tystnad. även politiker väljer att inte kallas rasist eller dylikt.

  Hjälp men först dina bröder säger bibeln, om vi har en invandring med människor som förkastar Jesus och hånar kristna och som kräver total underkastelse blir det lätt att se vilka som är dina bröder enligt bibeln.

  älska din nästa som dig själv vill vi kristna leva efter och är i alla lägen en utmaning och om det är nån som står emot jesus blir det lätt att jag tänker att jag ska älska min fiende, men vetskapen om att fiende innebär att det är något jag inte kan ge efter för.

  hur tänker du om detta
  Mats Hedenby

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.