Enkelt är svårt

Christian Mölk Blogg 1 Comment

Det finns vissa saker i livet som är hur enkelt som helst, men ändå nästintill omöjligt.

Att springa ett maraton är ju en relativt simpel uppgift. De allra flesta kan springa. Fortsätt med det i 4,2 mil så är du klar. Hur enkelt som helst.

Att gå ner i vikt borde ju vara en sån där enkel uppgift. Det är ju bara att sluta äta för mycket så går man rimligtvis ner i vikt. Hur enkelt som helst.

Att bestiga ett berg borde heller inte vara så svårt. Man ser ju toppen och det finns bara en väg att gå. Hur enkelt som helst.

Ändå är det en försvinnande liten del av mänskligheten som klarar av att springa ett maraton. För att inte tala om hur många som har försökt gå ner i vikt utan att lyckas. Och de allra flesta kommer inte ens på tanken att bestiga Kebnekaise.

Jesus säger en sån där “enkel” sak. Han säger att vi kristna ska “älska” varandra. Hur enkelt som helst.

“Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra. Om ni har kärlek till varandra ska alla förstå att ni är mina lärjungar.” (Joh 13:34-35)

Jesus säger till och med att om vi kristna älskar varandra så kommer folk att se Jesus i oss. Vi är tydligen omvärldens första ögonkast av Jesus. Men misslyckas vi med att älska varandra får det den dubbla konsekvensen av att vi skapar osämja mellan oss samtidigt som omvärlden inte får chansen att se Jesus.

När vi kristna tjafsar med varandra, skriver elaka kommentarer, kallar varandra okvädingsord, då ser omvärlden det.

Jag vet, detta är enklare sagt än gjort. Det är förmodligen enklare för en otränad nybörjare att springa ett maraton än för oss kristna att älska varandra. Men det är ju ändå trots allt en uppmaning, till och med ett “bud” (i bemärkelsen en “befälsorder”, en Mästares “befallning” till sina lärjungar) från Jesus själv. Om vi kallar oss själva för kristna, dvs. Jesu lärjungar, då har vi en skyldighet att tänka på detta.

Så nästa gång du blir irriterad över något och börjar skriva en arg kommentar, stanna upp och fundera hur du på bästa sätt kan visa omvärlden att du älskar din broder eller syster? Formulera om dig och se det som ett sätt att visa Jesu kärlek till dina medmänniskor. Träna dig i att visa kärlek. För omvärlden läser dina kommentarer och de vet att du är kristen. Låt oss inte vara ett hinder för människor att se Jesus.

Jag har själv skrivit många texter som jag idag ångrar. Jag kanske hade rätt i sak, men jag visade inte Jesu kärlek. Jag vill bli bättre på detta och hellre lyfta fram det positiva än kritisera det negativa. Visst, ibland måste man bli arg och kritisera orättfärdighet i syfte att stötta en felaktigt behandlad medmänniska. Men allt för ofta är vi kristna rent ut sagt elaka mot varandra. Helt i onödan och helt emot Jesu befallning.

Så låt oss föregå med gott exempel och börja skriva snälla kommentarer till varandra istället för elaka.

Jag har aldrig sprungit ett maraton, men jag har bestigit ett antal berg. Min erfarenhet är att om man väl sätter den ena foten framför den andra så kommer man fram till slut. Hur långt bort målet än ser ut på håll. Och det är oftast inte målet som är målet, utan resan i sig.

“Mina älskade, låt oss älska varandra, för kärleken kommer från Gud. Var och en som älskar är född av Gud och känner Gud.” “Mina älskade, om Gud har älskat oss så högt, är också vi skyldiga att älska varandra.”

1 Johannesbrevet 4:7, 11

Share this Post

Comments 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.