Tankar från Pingst Pastor 2018

Christian MölkBlogg, Pingst Leave a Comment

Daniel Alms inledning

I sin roll som föreståndare för Pingst FFS inledde naturligtvis Daniel Alm konferensen. En mycket bra predikan om Pingströrelsen. Några kortare (någorlunda) citat från Daniel:

“Vi frågar inte efter högutbildade tjänstemän. Vi frågar efter brinnande hjärtan. Det är eld som förvandlar världen, inte kunskap eller perfekta karaktärer.”

“Pingstgudstjänsten är som jazz; strukturerad improvisation. Ganska segt att lyssna på, men underbart att vara med!”

“Den svenska Pingströrelsen är en baptistisk rörelse. När det gäller förkunnelse och praktik, så är det dop på egen bekännelse, i mycket vatten, som gäller.”

“Vad gäller samkönade relationer: Alla ska känna sig välkomnade. Men vår bibliska referensram för äktenskapet är Matt 19. Alla kan inte gifta sig. Svenska Pingströrelsen viger inte samkönade idag, och vi kommer heller inte viga samkönade imorgon.”

Läs mer:

Pingst Pastor boken: KALLAD, BEKRÄFTAD, ÖVERLÅTEN

Förra Pingst Pastor fick jag förtroendet av Daniel Alm att tillsammans med Carolina Klintefelt projektleda en pingstpastors-antologi. Nu äntligen släpptes boken med en stor bokrelease! Nästan alla 38 författare var på plats och alla pastorer fick varsin bok. Jag är så stolt och nöjd och glad! :D

När jag var uppe på scenen frågade Daniel mig om jag hade några reflektioner angående bokarbetet. Min första reflektion är vilken enorm kompetens som finns i pingstpastorskåren. Jag har lusläst alla kapitel och är enormt inspirerad och imponerad över kunnigheten hos våra mycket kompetenta pingstpastorer. Men det andra jag har lagt märke till, är att våra kvinnliga pingstpastorer har alldeles för lite självförtroende i jämförelse med männen. De kvinnliga pingstpastorerna är minst lika kompetenta som männen, men medans männen stod på kö för att få vara med och skriva, så fick jag jobba hårt för att få kvinnor att vara med. Min slutsats är att vi män har lätt för att ta för oss samtidigt som kvinnliga pastorer tror för lite om sig själva. Vi män behöver ta ett steg tillbaka och kvinnor ta för sig lite mer. Nu efteråt har jag fått höra från flera att det jag sade uppskattades mycket, av både män och kvinnor.

Teologi

Ulrik Josefsson, direktor för ALT, Niklas Holmefur, rektor för ALT, och Daniel Alm, hade ett samtal om “teologiska strömningar i tiden”. De samtalade om pentekostal och konservativ bibelsyn. Ordet “konservativ” har ju en negativ klang hos många även om jag personligen gillar begreppet. Niklas Holmefur försökte vara välvilligt inställd medan Ulrik Josefsson ansåg att vi i Pingst “skjuter oss själva i knät om vi vill vara konservativa”. Ulrik vill hellre att vi ska vara dynamiska och progressiva om jag förstod det rätt.

Sen ställde Daniel de båda rektorerna till svars med den konkreta frågan om vad de tror om huruvida Adam och Eva har existerat? De kan ha existerat samtidigt som vi ska vara medvetna om att Genesis innehåller väldigt poetisk text och frågan vi måste ställa oss är vad texten egentligen gör för anspråk, blev svaret.

En reflektion jag gör utifrån detta samtal, är att vi pingstvänner egentligen inte är så oerhört intresserade av teologi, lära och doktriner. Vi vill naturligtvis gärna ha en rätt och biblisk teologi, men det viktigaste för oss är att vara där Anden är och att berätta om Jesus för nya människor. Att debattera teologi är mer till besvär än till uppbyggelse.

Finsk predikan

Otroligt bra predikan av Mika Yrjölä! Han pratade om att “Embrace the Storm” i 12 punkter:

1. Storms help lighten the weight
2. Storms clean the deck
3. Storms exposes the weak spots
4. Storms can correct your course
5. Storms create compassion towards other sailors
6. Storms help appreciate beauty
7. Storms grow your confidence in the Captain
8. Storms remind us that ships are only temporary
9-12. There are storms that I don’t understand “why”

Får du chansen att lyssna på denna predikan rekommenderar jag det verkligen!

Avslutningsvis

Jag är mycket glad över konferensen och tycker alla som jobbat med den har gjort ett väldigt bra jobb! Tack!

Mitt samlade intryck är att Pingströrelsen mår ganska så bra och är taggad. Vi vill nå fler människor med evangeliet om Jesus, vi vill döpa, vi vill plantera nya församlingar, vi vill sända ut nya missionärer. Det finns en stor längtan efter att få tjäna Jesus!

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.