Pastor Christian Mölk | Haggai 2:7-10 – Det nya templets härlighet

7 Så säger Herren Sebaot: Inom kort skall jag än en gång komma himlen och jorden, havet och det torra att skaka. 8 Jag skall skaka om alla hednafolk och alla folkens skatter skall komma hit. Och jag skall uppfylla detta hus med härlighet, säger Herren Sebaot. 9 Mig tillhör silvret och mig tillhör guldet, säger Herren Sebaot. 10 Den kommande härligheten hos detta hus skall bli större än den förra, säger Herren Sebaot, och på denna plats skall jag ge frid, säger Herren Sebaot.

 • Inom kort skall jag än en gång komma himlen och jorden, havet och det torra att skaka
  • Att Gud skakar himlen och jorden är en återkommande beskrivning av ”HERRENS dag”, vilket innebär att när tiden är inne så går Gud till rätta med de orättfärdiga, dömer dem och upprättar de som troget har hållit sig till Gud.
  • När Jesus återvänder till jorden står det att ”Stjärnorna skall falla från himlen, och himlens krafter skall skakas. Då skall Människosonens tecken synas på himlen, och jordens alla folk skall jämra sig, när de ser Människosonen komma på himlens moln med stor makt och härlighet.” (Mt 24:29-30).
  • Strax innan Jesus ger sina lärjungar uppdraget att gå ut och arbeta säger Jesus: ”Jag har fått all makt i himlen och på jorden.” (Mt 28:18).
 • Jag skall skaka om alla hednafolk
  • Detta kan syfta på slaget vid Harmagedon, då Gud kommer att samla alla hednafolk och själv strida mot dem (Sak 14:1-4).
 • Den kommande härligheten hos detta hus skall bli större än den förra
  • Även om det första templet var magnifikt vackert och uppfylldes av Guds härlighet (1 Kung 8:10–11), så förärades detta andra tempel ett personligt besök av Herren Jesus själv (Luk 2)!
  • Idag finns inte templet i Jerusalem kvar och kristna är splittrade i frågan om huruvida ett tredje tempel kommer att byggas upp.
  • Paulus ställer en fråga till alla som tror på Jesus: ”Vet ni inte att ni är ett Guds tempel och att Guds Ande bor i er?” (1 Kor 3:16).
   • På samma sätt som det första templet uppfylldes av Guds härlighet och det andra templet fick ett personligt möte med Jesus så vill Gud idag att hans församling ska bli uppfylld med Guds Ande och få ett personligt möte med Jesus.

 

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.