Haggai 2:11-20 – Välsignelse

Christian MölkHaggai Leave a Comment

11 På tjugofjärde dagen i den nionde månaden av Darejaves andra regeringsår kom Herrens ord till profeten Haggai. Han sade: 12 Så säger Herren Sebaot: Fråga prästerna vad lagen säger: 13 ”Om någon bär heligt kött i fliken av sin mantel och så med fliken rör vid något bakat eller kokt, vid vin eller olja eller vid någon annan mat, blir då detta heligt?” Prästerna svarade: ”Nej.” 14 Åter frågade Haggai: ”Om den som har blivit oren genom en död rör vid något av allt detta, blir det då orent?” Prästerna svarade: ”Ja, det blir orent.” 15 Då sade Haggai: ”Så är det med detta folk, så är det med detta hednafolk inför mig, säger Herren, ja, så är det med allt vad deras händer gör: Vad de där offrar är orent. 16 Lägg nu noga märke till det som sker, från denna dag och framöver! Innan man lagt sten på sten till Herrens tempel, hur var det då? 17 Om någon kom till en sädesskyl som skulle ge tjugo mått, gav den endast tio, om någon kom till vinpressen för att ösa upp femtio kärl, gav den endast tjugo. 18 Jag slog er med sot och rost och alla era händers verk med hagel, och ändå vände ni er inte till mig, säger Herren. 19 Lägg noga märke till det som sker från denna dag och framöver, från den tjugofjärde dagen i nionde månaden, från den dag då grunden lades till Herrens tempel. 20 Finns någon säd ännu kvar i kornboden? Nej, och varken vinstocken eller fikonträdet, varken granatträdet eller olivträdet har ännu burit någon frukt. Men från denna dag skall jag välsigna.”

 • På tjugofjärde dagen i den nionde månaden
  • För att vara exakt så är detta 18 december år 520 f.Kr.
 • Fråga prästerna vad lagen säger
  • Gud uppmanar profeten att fråga prästerna vad Torah (lagen, de fem Moseböckerna) säger om rituell renhet och orenhet.
  • Även om manteln som har rört vid heligt kött blir helig så blir inte det som rör manteln heligt.
  • Den som är sjuk blir inte frisk bara för att man är i närheten av friska, men den som är frisk kan bli sjuk om man är i närheten av sjuka.
  • Poängen som Gud försöker förmedla är att även om det offer som prästerna ger till Gud är heligt så blir det orent om de gör det i olydnad. Det räcker inte med att bara befinna sig i Jerusalem och utföra offer och ritualer inför Gud om man lever i olydnad.
 • Men från denna dag skall jag välsigna
  • Även om folket hade varit olydigt när de tidigare inte byggde upp templet så är Gud nu snabb att välsigna så fort de gör som Gud säger.
  • Det finns många kristna som tror att välsignelse innebär att man blir rik och får ett fint hus, men i Haggai ser vi att välsignelse först och främst innebär att man få vara med och bygga upp Herrens tempel.
   • När Guds folk försummar Herrens tempel och istället bygger upp sina egna hus och skaffar sig värdsliga rikedomar, då misslyckas man. Men när Guds folk omvänder sig och prioriterar Guds tempel först, då kommer Gud först att välsigna bygget av templet men även välsigna deras privata hus.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.