Löftet gäller dig

Christian Mölk Blogg, Personligt, Pingst Leave a Comment

löftetgällerdig v2Just nu har Pingst en kampanj startad av Daniel Alm som heter #löftetgällerdig och som handlar om pingst och den helige Andes gåva. Jag tänkte jag skulle skriva några rader i ämnet och även dela min personliga upplevlese av den helige Ande. I Apostlagärningarna står det så här:

   “38Petrus svarade dem: ”Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då skall ni få den helige Ande som gåva. 39Ty er gäller löftet och era barn och alla dem som är långt borta, så många som Herren vår Gud kallar.”(Apg 2:38–39)

På senare år så har jag allt mer kopplat ihop den helige Ande med Guds nåd. Ursprungligen skapades ju vi människor som Guds avbild, men i och med syndafallet så förstördes den vackra avbilden och vi blev syndare. Men Gud gav inte upp om oss utan sände sin Son för att försona oss och restaurera det som en gång blev förstört. Målet med det kristna livet är att återigen bli det Gud skapade oss till genom att bli så lika Jesus som möjligt, som i egenskap av att vara Gud ju är Guds perfekta avbild.

Men denna process och detta mål är ouppnåeligt för oss arma syndare, såvida vi inte får hjälp av någon, och denne någon är Guds Ande. Det är han som utför Guds verk inom oss och förvandlar oss långsamt men säkert så att vi blir mer och mer lika Jesus för varje dag som går. Det är detta som är Guds nåd.

Men jag minns hur allt började, för nästan 15 år sedan. Min storasyster Jessica kom hem från ett år i Israel. Jessica hade varit med om en omvändelse i Israel och ville nu att jag skulle hänga med henne till kyrkan. Mitt oerhört ärliga men ogenomtänkta svar var: “Jag tänker inte hänga med till kyrkan, jag är ju redan kristen!” Jessica fortsatte att tjata på mig och till slut gav jag med mig. Men inte nog med att hon ville att jag skulle hänga med till kyrkan, hon ville dessutom att jag skulle bli “bli döpt i den helige Ande”. Mitt svar blev: “Nej, jag vill inte bli som de där pingstvännerna som bara pratar om Jesus hela tiden!”

Under två veckor brottades jag jättemycket med den här frågan. Jag förstod att det var Gud som kallade på mig, men jag var inte säker på om jag ville svara ja på hans kallelse. Jag upplevde det som att Gud tog mig i kragen och drog mig till kyrkan och verkligen insisterade på att jag skulle dit. Jag förstod nästan direkt att Gud skulle vinna den här dragningskampen, men jag gjorde så gott jag kunde för att dra ut på det.

Efter dessa två veckor följde jag till slut med min storasyster till Johanneskyrkan i Linköping. Efter predikan gick jag fram för förbön och sa att jag ville bli andedöpt. Egentligen visste jag inte riktigt vad andedopet var för något men jag förstod att Gud ville detta. Den upplevelse jag fick är väldigt svår att beskriva med ord, men jag ska göra ett försök:

Det började med att han som bad för mig la sin hand på min axel och började be. Jag som vanligtvis aldrig gråter fick plötsligt kämpa för att hålla tårarna tillbaka samtidigt som min kropp började skaka och jag blev alldeles varm. Efter en stunds bön var det som om något inom mig öppnades likt en tulpan som blommar ut. Inom mig såg jag himmelens alla färger och jag blev alldeles lycklig!

Efter denna andliga upplevelse visste jag med all säkerhet att jag nu var andedöpt! Men det var inte bara en inre visshet, långsamt men säkert började dessutom mitt liv att förändras. Jag ville inte längre leva som en vanlig tonåring, jag slutade festa och började istället prata om Jesus med alla mina vänner och började gå till kyrkan. Allteftersom jag mognade i min nyåtervunna tro på Jesus så upplevde jag hur Gud formade mig. Gud lät mig se saker i mitt liv som var fel och utmanade mig att sluta med detta och istället göra nya saker som Gud ville.

Det är denna förändringsprocess som den helige Ande leder oss kristna igenom. Målet är att bli så lika Jesus som möjligt, lägga av med synden och bli det vi en gång skapades till att vara. Men vi klarar inte detta i oss själva utan är beroende av Hjälparen, den helige Ande.

Ingen som tror på Jesus lämnas ensam utan Gud lovar att ge sin Ande till alla kristna. Löftet gäller dig.

Share this Post

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.