Jämställdhet i Pingst

Christian Mölk Blogg, Pingst Leave a Comment

Pingst Ung har nu blivit klar med sin jämställdhetsrapport och presenterar hur det står till med jämställdheten i svensk pingströrelse år 2013. Det är tyvärr en dyster syn.

Rapporten visar att en klar majoritet tycker att det är en fråga som behöver jobbas mer med, men också att det finns de som tycker det är bra som det är. Jenny Bergh och Anethe Carlson, som har jobbat med rapporten, konstaterar att: “rapporten visar att det inte längre är teologiska eller ideologiska problem som hindrar kvinnor att nå sin fulla potential, utan att det snarare är fråga om ett normativt problem.”

Detta kan jag instämma i. I vår församling har vi uttalat att vi vill se fler kvinnor i församlingsledningen, men samtidigt är det tyvärr inte så många kvinnor som vill. Förmodligen beror detta på den frikyrkokultur som sitter i väggarna. Man har helt enkelt svårt att se sig själv som en församlingsledare eftersom dessa tidigare alltid har varit medelålders män i kavaj. Förmodligen kommer det att ta lång tid att förändra en inarbetad kultur, även om vi alla är överens om att kvinnor borde ta större plats i församlingsledningen.

Har du något tips på hur man kan jobba för att förändra jämställdheten i en församling?

Läs mer:
Pingst.se – Ny rapport om jämställdhet i Pingst
Dagen – Inga fler kvinnliga föreståndare på 18 år

Share this Post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.