Känd katolsk teolog vill avsätta påven

Christian Mölk Blogg, Nyheter Leave a Comment

En av världens mest kända katolska teologer, Hans Küng, vill se en revolution bland katolska gräsrötter som leder till att påven avsätts. Küng vädjar till präster och kyrkobesökare att “konfrontera den katolska hierarkin, som han säger är korrupt och saknar trovärdighet”.

Küng tar verkligen i i sin kritik när han i en intervju med tidningen Guardian säger:

“The unconditional obedience demanded of bishops who swear their allegiance to the pope when they make their holy oath is almost as extreme as that of the German generals who were forced to swear an oath of allegiance to Hitler,” he said.

Det enda sättet att reformera katolska kyrkan är underifrån, säger Küng, som själv är katolsk präst men som förbjöds att undervisa i katolsk teologi 1979 eftersom han då ifrågasatte påvens ofelbarhet.

Läs mer:
The Guardian – Catholic theologian preaches revolution to end church’s ‘authoritarian’ rule
Aletheia – Det går mot katolsk tro eller splittring
Dagen – Påvens butler dömd till fängelse

Share this Post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.