Dom 7:16-25 – Israel besegrar midjaniterna

Christian MölkDomarboken Leave a Comment

16 Han delade sina trehundra män i tre grupper och gav dem alla horn i händerna och tomma krukor med facklor inne i krukorna. 17 Han sade till dem: ”Se på mig och gör som jag! Så snart jag har kommit till utkanten av lägret, skall ni göra som jag. 18 När jag och alla som jag har med mig blåser i hornen, skall ni också blåsa i hornen runt omkring hela lägret och ropa: För Herren och för Gideon!”

19 Så kom Gideon och de hundra män han hade med sig till utkanten av lägret, när den mellersta nattväkten gick in och man just hade ställt ut vakterna. Då blåste de i hornen och krossade krukorna som de hade i händerna. 20 Alla tre grupperna blåste i hornen och slog sönder krukorna. De fattade med vänstra handen i facklorna och med högra handen i hornen, och blåste i dem och ropade: ”Herrens och Gideons svärd!” 21 Men de stod stilla, var och en på sin plats, runt omkring lägret. Då började alla i lägret att irra omkring och skrikande ta till flykten. 22 När de trehundra hornen ljöd, vände Herren den enes svärd mot den andre i hela lägret. De som var i lägret flydde ända till Bet-Hasitta, åt Serera till, ända till utkanten av Abel-Mehola, förbi Tabbat.

23 Då samlades israeliterna från Naftali och Aser och från hela Manasse och förföljde midjaniterna. 24 Gideon sände budbärare över hela Efraims bergsbygd och sade: ”Drag ner mot midjaniterna och spärra all tillgång till vatten i deras väg ända till Bet-Bara och Jordan.” Så uppbådades alla Efraims män och spärrade all tillgång till vatten ända till Bet-Bara och Jordan. 25 De tog till fånga två midjanitiska furstar, Oreb och Seeb. De dödade Oreb vid Orebsklippan, och Seeb dödade de vid Seebspressen. Sedan förföljde de midjaniterna och förde Orebs och Seebs huvuden till Gideon på andra sidan Jordan. 

 • När jag och alla som jag har med mig blåser i hornen, skall ni också blåsa i hornen runt omkring hela lägret och ropa: För Herren och för Gideon!”
  • Det finns ingenting i texten som antyder att Gud skulle ha befallt Gideon att göra på detta viset, men eftersom Gideon har blivit fylld med den helige Ande (Dom 6:34), så blir han på ett naturligt sätt vägledd av Guds Ande.
 • Alla tre grupperna blåste i hornen och slog sönder krukorna. De fattade med vänstra handen i facklorna och med högra handen i hornen, och blåste i dem och ropade: ”Herrens och Gideons svärd!”
  • De allra flesta i det midjanitiska lägret låg och sov men vaknade hastigt av ett skrik och kaos som ledde till förvirring.
  • Eftersom Gideon fått reda på att midjaniterna redan var rädda för Gideons svärd (Dom 7:14) så använder Israel detta för att ytterligare skrämma slag på midjaniterna.
 • När de trehundra hornen ljöd, vände Herren den enes svärd mot den andre i hela lägret.
  • Precis som under Exodus, när Gud befriade Israel från Egypten, så stred Herren själv för sitt folk. Gideon behövde bara titta på när midjaniterna besegrades.
   • ”Herren skall strida för er, och ni skall hålla er stilla.” (2 Mose 14:14)
 • Då samlades israeliterna från Naftali och Aser och från hela Manasse och förföljde midjaniterna.
  • När Gud visat för Gideon och för Israel att det var Han och inte Gideon som besegrade midjaniterna, då tilläts fler israeler vara med i striden.
  • På samma sätt kan Gud idag använda ett fåtal utvalda för att utföra mirakulösa stordåd, men när arbetet väl är påbörjat och alla ger äran åt Gud, då kallas många fler människor in i Guds verk. Resultatet av detta är att Gud får äran samtidigt som många människor får möjlighet att tjäna Gud.

Copyright 2012 Christian Mölk – All Rights Reserved.
All Bibeltext kommer från Svenska Folkbibeln om inte annat anges. 

Dela

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.