Pastor Christian Mölk | Finns Jesus på internet?

Hur kommer det sig att vi kristna är så dåliga med att nå ut med vårt budskap om Jesus på internet?

För mig är det förbryllande att vi samtidigt som vi har ett så fantastiskt budskap som vi önskar att hela världen skulle få höra, är så dåliga på att presentera det på internet där över 91 procent av Sveriges befolkning finns bara en Google-sökning bort. I åldern 8-55 år är det över 95 procent som använder internet. Idag använder 64 procent av Sveriges befolkning Facebook, 46 procent gör det dagligen.

Själv är jag pastor i en pingstförsamling med 193 medlemmar. Men när jag skriver inlägg på Facebook (facebook.com/pastorchristianmolk) kan jag ibland få 28,000 visningar, 20,000 visningar, 6000, 4000, etc. Varje dag är det dessutom några hundra som googlar frågor om Bibeln och Jesus och kommer till min hemsida (www.christianmolk.se). Jag når ut till långt många fler på internet än vad jag gör från predikstolen. Hur kommer det sig att vi inte använder internet på ett bättre sätt?

Det finns några problem med kombinationen kristna + internet

För det första är vi mästare på att skambelägga. För något år sen kunde det anses fult att läsa Bibeln i mobilen. Trots att det är supersmart eftersom man då alltid har tillgång till Bibeln bara ett klick bort, samtidigt som man kan läsa kommentarer, förklaringar eller googla sina frågor omedelbart. Istället för att skambelägga allt det nya som kommer måste vi lära oss att se dess potential och vara först, och inte sist, med att nyttja den nya tekniken.

För det andra älskar vi att gnabbas och debattera inomkyrkliga frågor. Jag har själv märkt att man får långt många fler läsare om man “avslöjar” en villolärare, skriver elakt om en trosfrände, debatterar katolicismen, etc. Om detta sköts rätt har det givetvis en plats på internet, men det får inte bli det huvudsakliga innehållet.

För det tredje är vi för snåla och okunniga. Det finns mängder med pastorer och predikanter i Sverige som har skrivit oerhört mycket bra Bibel-texter som ger svar på alla de frågor som vanliga människor har om Jesus och livet. Men det läggs inte ut på internet så att alla gratis kan ta del av det. Istället säljs det i bästa fall som bok eller i värsta fall förvaras i något gammalt arkiv i byrålådan. Jag säger som Bo Holmström: “Lägg ut, lägg ut!

Mitt förslag

Därför föreslår jag att vi tillsammans skapar en hemsida med predikningar i både video, mp3 och text. Dessa predikningar ska förklara Bibeln på ett enkelt sätt så att vanligt folk förstår. Det ska finnas både text-predikningar, tema-predikningar, faq, etc. Denna Bibelundervisning ska paketeras så att det blir enkelt, lätt och snyggt att dela på Facebook, Twitter, Instagram, etc. På så sätt kan vi skapa ett arkiv med fantastiskt innehåll som ger vanligt folk svar på sina frågor samtidigt som vi ger möjlighet att dela Guds ord med vänner, släkt och bekanta.

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.