Pastor Christian Mölk | Bada som en norrlänning

Idag började min 5 veckor långa semester! Ska bli skönt att vila upp sig och ställa om efter en ganska så hektisk vår. Det blev till och med så stressigt att jag fick känningar i hjärtat. Läkarna ser inget fel på mig så de tror att det var stressrelaterat.

IMG_0845Hursomhelst, vi i Timrå Pingst har haft en väldigt fin vår med många positiva händelser och många nya människor. Nu när halva året har gått så kan jag konstatera att jag hittils fått döpa 8 pers, vilket är nästan dubbelt så mycket som församlingen brukar döpa under ett helt år.

Jag tror detta beror på att vi medvetet satsat på det som vi upplevt att Guds Ande har lett oss till. På olika orter tror jag Anden vill göra olika saker och därför behöver man lyssna på Guds Ande och bli ledd av honom. Hos oss har Gud öppnat en dörr in till de asylsökande invandrarna, och där har vi sett mycket frukt av vårt arbete.

Ett område som Anden har visat mig att vi behöver bli bättre på är den “offentliga andligheten” om du förstår vad jag menar. Dvs. bönen och förbönen under gudstjänsten och liknande. Personligen är jag väldigt privat och återhållsam i min andlighet och jag tror detta smittar av sig på övriga församlingen. Jag behöver lära mig att bruka de andliga gåvor Gud har gett mig även på offentliga möten. Exakt hur detta ska gå till vet jag inte, men jag har börjat jobba på att vi som församling ska ha en mer öppen inställning till andliga gåvor i gudstjänsten.

Under sommarmånaderna brukar vi i församlingen ha lite mer avslappnade och enkla gudstjänster nere i församlingsvåningen istället för i kyrksalen. Jag har då tagit tillfället i akt och haft “dialogpredikningar” med församlingen. Dvs. att jag predikar en inledning utifrån en lämplig Bibeltext och sen öppnar upp för att vem som helst får dela en tanke eller erfarenhet baserat på det ämne Bibeltexten undervisar om. Detta kan bli oerhört bra i och med att vi får ta del av väldigt olika synvinklar och erfarenheter. Igår fick vi exempelvis ett mycket intressant samtal om hur man tar emot nya människor i kyrkan. Många av de som själva var nya vittnade om hur kärleksfullt de tagits emot av övriga :)

IMG_20150629_130418I mitt förra blogginlägg länkade jag till en debattartikel (Gud är viktigare än signalvärden) jag skrivit angående valet av ny Pingst-föreståndare. Min huvudpoäng i artikeln var att uppmana Pingströrelsen att inte välja en ledare som rent världsligt sett ser bra ut och verkar mest kompetent, utan att låta Guds Ande styra vem som blir ny föreståndare. Jag invände mot vad jag ansåg var ett världsligt tänkesätt som Peter Halldorf presenterade när han i sin text ville att vi skulle ha en kvinnlig föreståndare i syfte att “bryta normer” och “skicka signaler”. Även om jag är positiv till en kvinnlig föreståndare så vill jag att Guds Ande ska leda oss till rätt föreståndare, inte signalvärden. Många inom Pingst har hört av sig till mig och varit väldigt positiva till min debattartikel, men från flera verksamma inom EFK har jag fått ordentligt med kritik. De verkar anse att Halldorf är profetisk när han vill bryta normer. Kanske har vi inom Pingst och EFK olika syn på vad som är profetiskt?

Personligen har jag inte mått så bra över att bli så kritiserad och även till viss del missförstådd att jag nu bestämt mig för att undvika fler debattartiklar. Jag har ju visserligen bara mig själv att skylla eftersom jag själv kritiserat Peter Halldorf (och kanske även missförstått?), och ber i så fall gärna om ursäkt ifall jag får chansen. Jag har insett att jag nog inte passar som debattör och nog hellre bör hålla mig till att skriva Bibelkommentarer.

Så nu ska jag istället ägna mig åt att semestra, umgås med släkt och vänner. Och bada som en norrlänning.

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.