Både glädjande och krävande

Christian Mölk Blogg Leave a Comment

För dig som följer min blogg eller känner mig privat kanske det kan vara kul med lite nyheter från mitt arbete som pastor i Timrå Pingst:

De senaste månaderna har Café Global växt sakta men säkert. Vi har sedan länge haft en stor andel utrikes födda på våra gudstjänster. Eftersom jag tror ett av Guds mål med mänskligheten är att föra olika folk samman i en Guds församling, så kom vi fram till att vi skulle starta ett språkcafé i Timrå Pingst. Så varje tisdag bjuder vi på fika, ger asylråd och svenska undervisning. Allt fler asylsökande i Timrå börjar hitta ner till Café Global och det är mycket glädjande.

Vårt ungdomsarbete växer också. På fredagskvällarna är vi nu ganska många ungdomar, varav cirka hälften är icke kyrkvana, vilket är både glädjande och krävande. När ett arbete växer är det viktigt att hitta rätt ledare, vilket ni som läser gärna får be till Gud om.

LP-verksamheten, som är en egen förening där vi är en av medlemsförsamlingarna, har haft svårigheter och vi tvingas att finna nya vägar att hjälpa missbrukare i Timrå. Det tråkiga med detta är att vi upplever att Timrå kommun missförstår oss och inte verkar intresserade av att stötta oss när vi försöker hjälpa samhällets mest utsatta människor. Men när kommunen sviker får vår förtröstan på Gud bli större. På ett eller annat sätt kommer vi göra vad vi kan för att hjälpa Timrås missbrukare, med eller utan Timrå kommun.

Vi har nyligen konstaterat att vi genom den mission vi är med och stöttar når hundratusentals människor i en av världens svåraste missionsområden. Att jobba med mediamission är definitivt framtiden! Om några dagar åker dessutom vår missionsansvarige i församlingen till Nepal för att ta nästa steg i en eventuell mission bland onådda folk. Jag var där för ett halvår sen och etablerade en kontakt och förhoppningsvis blir det ett fruktbart samarbete framöver.

Har senaste veckorna jobbat för fullt med att skriva Kyrkohistoria. Ska nämligen undervisa i ämnet på Teamträningsskolan i Ö-vik i april. Väldigt intressant och inspirerande! Jag gillar att undervisa lite djupare och ge det mer tid än man hinner göra på bara en predikan. Ser fram emot detta.

Och så till sist tänkte jag nämna några rader om ekumiken här i Timrå, för idag har vi nämligen tagit ett stort steg i rätt riktning. Den 10 maj kommer vi att ha en ekumenisk gudstjänst med nattvard tillsammans. Ända sedan jag blev ordförande i Timrå Kristna Råd för drygt ett år sedan, så har jag haft som ett av mina mål att vi ska fira en årlig ekumenisk gudstjänst tillsammans. Men det är minsann inget lätt arbete med dagens ekumenik i Sverige och det finns många frågetecken. Några enligt mig viktiga förutsättningar för ekumenik är följande:

1) Ekumenik innebär respektfull dialog. Med det menar jag att vi inte strävar efter att få samsyn i alla frågor utan snarare skapa en respektfull mötesplats där vi kan dryfta olika teologiska frågor och respektera varandras olikheter.

2) Ekumenik innebär inte organisatorisk enhet utan andlig enhet. Vi strävar inte efter att gå samman under en och samma ledning, utan istället att samlas kring det vi har gemensamt, t.ex. olika högtider, vår ambition att hjälpa Timrås missbrukare och asylsökande.

3) Ekumenik innebär att man vågar säga vad man tycker i svåra teologiska frågor utan att bli osams. Exempelvis har vi i Pingstkyrkan och Svenska kyrkan (de två största församlingarna i Timrå kommun) olika syn på barndop och samkönade vigslar, något som vi kan samtala om i en respektfull ton. Dessa viktiga samtal hade aldrig kunnat föras om vi inte hade haft ett ekumeniskt råd.

Jag vet att det finns många som är emot ekumenik, men under dessa förutsättningar så tycker jag att ekumenik är bra. Ekumenik är alltså inte nödvändigtvis en väg mot organisatorisk enhet utan en mötesplats för olika församlingar.

Jag vet också att det finns många som inte tycker att vi frikyrkliga borde ha ekumenik med exempelvis Svenska kyrkan, men jag tycker det är bra att det finns en mötesplats där vi kan dryfta de frågor där vi inte är överens, samt hjälpa varandra i de frågor där vi har samsyn.

Share this Post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.