Amerikansk judisk identitet i ny undersökning

Christian Mölk Blogg, Nyheter Leave a Comment

Nu har PewResearch presenterat en ny intressant undersökning om judisk identiet.

thumbRNS-PEW-GRAPHIC093013c-427x367

På frågan: “Vad är kompatibelt med att vara judisk?” svarade den överväldigande majoriteten att man kan vara judisk även om man arbetat på sabbaten (94%) och är starkt kritisk till Israel (89%) och inte tror på Gud (68%). Däremot anser bara 34% av de tillfrågade att det går att vara judisk om man tror att Jesus är Messias.

På frågan “Vad innebär det att vara judisk i Amerika idag?” svarade de allra flesta att minnas Förintelsen (73%) och att leva ett etiskt liv (69%) var viktigt för den judiska identiteten. Det är också intressant att notera att dubbelt så många ansåg att “ha en god humor” (42%) är viktigare för den judiska identiteten än att “observera judisk lag” (19%).

Ett hett ämne för många i den svenska kristenheten är ju staten Israel och även där finns intressanta resultat från undersökningen. Det visar sig nämligen att dubbelt så många vita evangelikala protestanter (82%) som amerikanska judar (40%) anser att Gud gav Israel till det judiska folket.

Läs mer:
A Portrait of Jewish Americans
Humor and Jesus: What Massive Survey of U.S. Jews Reveals About U.S. Christians

Share this Post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.