Markus 11:12-14 – Jesus förbannar fikonträdet

Christian MölkMarkus 3 Comments

12 När de dagen därefter var på väg från Betania, blev han hungrig. 13 På långt håll såg han ett fikonträd som hade gröna blad, och han gick dit för att se om han skulle finna något på det. Men när han kom fram till trädet, fann han ingenting annat än blad. Var det då inte fikonens tid? 14 Jesus sade till trädet: ”Aldrig någonsin skall någon äta frukt från dig.” Detta hörde hans lärjungar. 

 • Men när han kom fram till trädet, fann han ingenting annat än blad.
  • Eftersom den här berättelsen om fikonträdet kommer både före och efter Jesus tempelrensning så fungerar den som en inramning som ger oss ledtrådar till hur tempelrensningen ska tolkas.
  • Fikonträdet gav sken av att ha fikon, men det visade sig vara falsk marknadsföring.
   • På samma sätt som fikonträdets gröna blad ger sken av att även ha god frukt så ger templet sken av att ha god frukt men när Jesus väl kommer dit så hittar han ingen god frukt.
   • På samma sätt som man på avstånd kunde se fikonträdets gröna blad och därmed förvänta sig god frukt, så skulle templet i Jerusalem fungera som en plats dit alla världens folk kunde komma för att få möta Israels Gud.
   • På samma sätt bör vi idag fundera på om våra liv bara ger ett sken av att vi är troende, eller om våra liv även ger god frukt.
 • Aldrig någonsin skall någon äta frukt från dig.
  • Dessa ord gör inte fikonträdet ofruktbart, det var det ju redan. Dessa ord blir en fortsättning på det som redan var.
  • Jesus gjorde många under, men detta är enda gången som han gör ett negativt ”domsunder”.

Texten du precis läst ingår i boken “Markus – Skynda till folkets frälsning” och går att beställa från Bokshopen.

Markus

Dela

Comments 3

 1. Kan man också säga att fortsättningen i matt visar att Jesus gett oss makt att säga till varje område som inte bär frukt eller är hinder i våra liv för att bära frukt:häv dig upp och kasta dig i havet! Ja att han förväntar sig att vi ska använda vår tro och Hans kraft också till detta ? .

  1. Post
   Author

   Jag antar att du tänker på Matteus 21:

   “Jesus svarade dem: ”Amen säger jag er: Om ni har tro och inte tvivlar, skall ni inte bara kunna göra det jag gjorde med fikonträdet. Ni skall också kunna säga till detta berg: Lyft dig och kasta dig i havet, och det skall ske. Allt vad ni ber om i er bön skall ni få, när ni tror.”” (Matt 21:21–22)

   Man kan naturligtvis inte be om vad som helst och tro att man får det bara för att man inte tvivlar. Om så vore fallet skulle man ju kunna be om syndiga saker och få det. Men om man däremot lär sig att be enligt Guds vilja då finns detta löfte att stå på och lita på. Gud kallar oss in i en nära relation till honom där han vill visa oss vad som är hans vilja och mana oss att be om detta, och då kan vi också lita på att vi också kommer att få det när tiden är inne. Min erfarenhet är att bön på detta sätt är något man behöver lära sig genom att umgås mycket med Jesus och fördjupa sig i sitt lärjungaskap.

   Man ska alltså inte se detta bibelord som en slags genväg att snabbt få bönesvar, utan som en kallelse in i en fördjupad relation med Jesus i syfte att få lära känna Guds vilja och att få se den förverkligad i sitt liv.

 2. Det står att det ännu inte var fikonsäsong. Ändå förväntade sig Jesus fikon på trädet och förbannade det fast det följde naturens gång och inte Jesu mat och sovklocka. Jag tycker det är en knepig text. Gillar ditt tidigare svar men där nämns inget om detta.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.