Pastor Christian Mölk | Kyrkan tillhör Jesus

Nu när det gått någon dag sedan Ulf Ekman släppte nyheten att han kommer att lämna Livets Ord och gå in i den Katolska kyrkan. Det är flera saker jag tänkt på som jag tycker är märkliga och uppseendeväckande:

 • Ekman säger också: ”Men Jesus har inte 20 000 fruar, han har inte heller ett samboförhållande med en, utan det finns ett konkret inre och yttre förhållande med en brud.” Betyder detta att Ulf menar att alla andra församlingar är otrogna på något sätt, inklusive den församling han själv grundat, Livets Ord? 
 • Katoliker får inte fira nattvard med icke-katoliker (rätta mig om jag har fel), och då kommer ju inte Ulf Ekman få fira nattvard ens med de människor som tillhör den församling han själv har grundat. Ulf Ekman gör detta delvis pga en enhetssträvan, men han kan inte längre dela något utav det mest centrala ens med sin egen församling, något som känns väldigt märkligt om det är enhet man är ute efter.
 • Ulf Ekman grundade Livets Ord efter ett tilltal från Herren, och lämnar nu efter ett tilltal från Herren. Hur kan båda dessa ”tilltal” vara från Herren? Hörde Ekman fel på 80-talet eller hör han fel idag? Eller hörde han fel båda gångerna?
 • Givetvis är det viktigt för en ledare att följa sin övertygelse, men på något sätt så kommer ju Ulf Ekman alltid att vara någon form av pastor och herde för Livets Ord och Trosrörelsen. Är det inte ansvarslöst att som herde lämna sin egen församling och sin egen rörelse på detta sätt?
 • Även om han inte säger det öppet, så är det samlade intrycket att Ulf Ekman egentligen är oerhört kritisk till frikyrkan, Livets Ord och övriga icke-katoliker, och att han vill att fler ska följa i hans fotspår.
 • Tydligen började Ulf Ekman denna konverteringsprocess redan för över ett år sedan. Hur kommer det sig att han inte har varit öppen med det, åtminstone med sin egen församling? Vad finns det för skäl till att hålla en sådan här stor förändring hemlig?

Min enkla respons till Ulf Ekmans helomvändning är att han har gått fel och nu dessutom leder sina får in på fel väg. Min enkla teologi är nämligen att man blir frälst genom att tro på Jesus och är man frälst så tillhör man Kristi kropp, Kyrkan. Punkt slut. Man behöver inte bli en del av det romersk-katolska religiösa systemet för att bli frälst. Vi som inte tillhör Katolska kyrkan är inte en av Jesus 20 000 fruar, utan vi är en fullvärdig del i Kristi brud.

Det känns också bra att, åtminstone delar av Pingströrelsen, är så tydlig med att Rom inte är en destination vi kan tänka oss. Exempelvis säger Pingst FFS föreståndare, Pelle Hörnmark, uttrycker förvåning och säger: ”Men själv har jag i mitt möte med Katolska kyrkan förstärkts i min kärlek till den tradition där jag finns.” Dessutom, samtidigt som Ulf Ekman deklarerar att han ska bli katolik, så presenterar pingstförsamlingen United sin nya välskrivna ”bekännelse”, eller vad man ska kalla det, som känns mycket mer vettig än Ulf Ekmans nya teologi.

Om du tillhör Trosrörelsen och känner dig förvirrad över denna märkliga konversion, bli då inte orolig. Kyrkan tillhör Jesus, inte påven, och så länge som du också tillhör Jesus så behöver du aldrig vara orolig.

Läs mer:
Dagen – Ulf Ekman: Därför blir jag katolik
Dagen – Kyrkoledare: Avhoppet skapar frågetecken
Dagen – Ulf Ekman har ett ansvar mot de som följt honom
Dagen – Dagenläsarnas reaktioner på Ulf Ekmans beslut
Dagen – Läs Ulf Ekmans brev till medlemmarna
Dagen – Stefan Gustavsson: Ulf Ekmans väg är inte min väg
Världen idag – Stefan Gustavsson: Inbyggd kritik mot rörelsen
Aletheia – Frågor inför Livets Ords krismöte ikväll
United Global – Vår tro
Johannes Amritzer – Öppet brev till Ulf och Birgitta Ekman
Expressen – Herregud, en sån helomvändning

 • Tänker inte bedöma Ekmans ”nya” teologi eller någon annans heller för den delen, men hans uttalande om att ”Jag har behov av kyrkan för min egen frälsning.” är en urgammal tes som funnits i kyrkan sedan 300-talet och som det skrivits många hyllmeter om – Extra Ecclesiam nulla salus.

  Man kan däremot diskutera den katolska tolkningen av den, men tesen i sig har funnits med i kyrkan väldigt länge.

  Så detta är ingen ”ny” teologi – det är den motsatta tesen som är ny. Jätte-ny om man skall vara ärlig.

  /Tomas

 • @Tomas Andersson: Indirekt så stämmer ju den tesen. De som tillhör Jesu församling är ju frälsta. Men det betyder ju inte att de som inte tillhör RKK inte är frälsta, en vansinnestolkning enligt mig.

 • @Christian Mölk: Den katolska tolkningen av tesen och vilka som tillhör Kyrkan är lite snäv kanske. Men det är viktigt att hålla i huvudet när man diskuterar såna här saker att de har haft 1000 år på sig att slipa sina argument… ;-)

  /Tomas

 • @Tomas Andersson: Vilken tur för mig då att det inte är argument och läror som frälser utan Jesu död på Golgata :)

 • @Christian Mölk:
  Amen! Ligger sjuk i feber o borde inte engagera mig i detta just nu (har varit borta i Indien några veckor och borde egentligen skriva om detta) men jag blir upprörd och fundersam över det som hänt. För mig har Ekman betytt mycket när jag som tonåring var sjuk, dock blev det aldrig så att Ekman blev särskilt viktig för min tro. Jag känner dock människor som just nu är helt förkrossade för att de har vuxit upp med en andlig förebild som de inte längre vet vad de ska tro om. Min bön är att dessa människor blir styrkta i källan för tron och att en ledares felsteg (som jag anser att detta är) inte ska påverka deras egen vandring.
  Tack för en bra bloggpost Christian!
  /Jimmy

 • @Christian Mölk: Åhh Christian, nu är jag verkligen fascinerad.

  Det vanliga när vi har denna sortens diskussioner är ju att du håller fast vi att man måste acceptera en tes, ja till och med tro på den läran, för att bli frälst.

  Medan jag brukar hävda att kraften i det han gjorde räcker för oss när vi förenas med hans Kropp i dopet, vare sig man accepterar tesen och läran eller ej.

  Detta känns mycket spännande ;-)

  /Tomas

 • @Jimmy Heawenson: Tack för de fina orden! Vi får be att denna händelse leder till att kärleken till Jesus blir ännu starkare hos de som idag upplever förvirring.

 • @Tomas Andersson: Det är ju bra att det finns en viss spänning i samtalet :)

 • ausfi

  Jag tillhör den finska evangelisk-lutherska kyrkan och hade inte hört om Ulf och Birgitta Ekman så jag var förvånad över min reaktion när jag läste nyheten. Jag började gråta och säga att jag kunde aldrig göra det, hur kan de tro på alt det som vi som lutheraner inte tror.

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.