Pastor Christian Mölk | Positiv utveckling i Timrå

IMG_20150826_172749Jag tycker om att då och då skriva några rader om vad som händer i församlingen jag jobbar i, dels för att min blogg här på hemsidan fungerar lite som en dagbok för mig, men också för att dela med mig av det som händer i Timrå Pingst för nyfikna läsare :)

Dop

Det första jag vill börja med att nämna är församlingens alla dop den senaste tiden. Jag är lite statistiknörd och gillar när Pingströrelsens årsbok kommer ungefär vid den här tiden varje år. När årsboken 2013 kom blev jag glad eftersom Timrå med 5 dop kvalade in på topplistan över antal döpta i Sveriges Pingströrelse (ca topp 80 av 446). Nu när årsboken 2014 kom hade vi döpt 6 stycken och klättrat ytterligare några placeringar. Men det roliga är att hittils år 2015 har vi redan döpt 9 (!), och året är inte slut än! :) Man ska naturligtvis inte stirra sig blind på siffror och det är ju givetvis ingen tävling, men jag tycker ändå att det är kul att lyfta fram ett positivt exempel när ju en del Norrlandspingstförsamlingar tyvärr brottas med en del svårigheter. Många av de som har döpts i vår församling är invandrare, men även ungdomar och infödda svenskar. En salig blandning med andra ord.

Café Global

I och med att det finns mycket asylsökande i Timrå föreslog våra invandrade medlemmar att vi skulle starta ett café med en svenska-klass. En av alla otroligt ointelligenta lagar vi har här i Sverige är ju att asylsökande inte får gå SFI förrän de får uppehållstillstånd. Fram tills denna knäppa lag ändras så får frivilligorganisationer hjälpa till. För varje tisdag som går så kommer det fler och fler asylsökande och nu börjar lokalen snart bli full! Jag har för länge sen slutat sätta upp affischer eftersom ryktet om oss funkar bättre! Men det bästa med denna succé är att jag knappt har varit inblandad :) Det är alla frivilliga som har ett hjärta för flyktingar som har gjort allting själva. Det ända jag kan ta åt mig äran för är att ge brinnande människor chansen och möjligheten att göra det som Gud har lagt på deras hjärta. Som pastor är det viktigt att stå bakom och uppmuntra de som vill göra något i församlingen.

Focus

När jag kom som ny föreståndare till Timrå Pingst hade jag ju tidigare jobbat mycket framgångsrikt som ungdomspastor i Bankeryd. Därför trodde jag att jag visste hur ett ungdomsarbete funkar och hur man ska sköta en sådan verksamhet. Men som tur är fick jag snabbt (eller nja, det tog nog ett halvår minst) lära mig att framgången i Bankeryd inte berodde på min egen briljans utan på att jag lyckades lyssna in vad Guds Ande ville göra bland ungdomarna i den församlingen och sen göra det som Gud lade på mitt hjärta. När jag försökte göra samma sak i Timrå funkade det inte alls. Så efter lite personlig utvärdering insåg jag att jag behövde lämna över ledarskapet till Roger, den person som Gud helt uppenbart valt ut att leda ungdomsverksamheten i Timrå. Relativt snabbt började saker och ting falla på sin plats och ju mer utrymme jag gav åt Roger att bestämma hur han ville strukturera Focus (som ungdomsarbetet kallas) ju mer växte det och ju fler ungdomar kom. Nu är vi så många ungdomar att det nästan är för mycket! Men nu har jag lärt mig att man som pastor alltid måste lyssna in vad Gud vill göra på just den lokala orten man jobbar. Att försöka återskapa ett framgångsrikt recept i en ny miljö funkar sällan eftersom varje ort är unik.

LP

Det finns ingen verksamhet i vår församling som har gått igenom så mycket turbulens som LP har gjort. Verksamheten har haft ekonomiska bekymmer, splittring, bitterhet, drogrelaterade bakslag och demoniska attacker. Men när det såg som mörkast ut så berättar Roger (Focus-ledaren) att han gärna vill engagera sig även inom LP. Han har alltid haft ett stort hjärta för både ungdomar och missbrukare och eftersom Gud har försett honom med möjligheter att lägga mycket av sin tid i församlingen så kände han att han gärna vill hjälpa till. Efter en tids bön upplevde jag att Gud var väldigt nöjd över det engagemang han lagt ner bland ungdomarna och att han ville anförtro Roger ett till “pund”, precis som i Jesu liknelse om punden (Lukas 19:11-27). När Gud ser att vi är trogna i det lilla så anförtror han oss mer. Det nya LP under Rogers ledarskap har startat väldigt bra och LP har äntligen fått lite nödvändig stabilitet. Mitt största bekymmer har därmed börjat lugna ner sig och förhoppningsvis kan vi nu hjälpa ännu mer missbrukare i Timrå.

Skriverier

Jag har ju sedan en tid börjat blogga för tidningen Inblick, och nu senast även för en av Nepals största kristna Facebook-sidor som ibland når 100.000 människor i veckan. Det har varit oerhört roligt att skriva, något som jag tycker väldigt mycket om men som egengtligen aldrig varit min starka sida. Jag har alltid varit bättre på att tala än att skriva tyvärr. Men dessa skriverier har gjort att jag på senaste tiden fått en mängd nya Facebook-vänner! Det tolkar jag som att det trots allt är en och annan som läser och uppskattar det jag skriver :)

Lärartjänsten

När jag blev en aktiv lärjunge i 18-årsåldern så pratade vi en gång i min husförsamling om de fem tjänstegåvorna som Paulus skriver om i Ef 4:11 (apostel, profet, evangelist, herde och lärare). Redan då kände jag en tydlig kallelse till apostlatjänsten, vilket jag tolkar som en kombination av de fyra övriga och som passar bra för de som Gud kallar till mission. Men under mina första år som lärjunge så använde Gud mig väldigt mycket som en evangelist. Jag var ute på gator och torg och vittnade spontant om min tro och fick glädjen att leda många till frälsning. När jag sen blev ungdomspastor lärde Gud mig att fungera i herdetjänsten eftersom detta är helt nödvändigt om man ska kunna jobba som pastor. I slutet av min tid som ungdomspastor så gav Gud mig enormt många profetiska ord! I stort varje fredag det sista halvåret som ungdomspastor så fick jag profetera eller dela ett “kunskapens ord” till ungdomarna! När jag sen kom till Timrå för tre år sedan så var det för mig väldigt tydligt att Gud tänkte börja använda mig som en Bibellärare, något som jag allt mer uppskattar. Så nu under 16 års tid har jag fått sitta vid Jesu fötter och lära mig de olika tjänstegåvorna en efter en. Förhoppningsvis kommer jag framöver även lära mig att kombinera dessa gåvor i en apostlatjänst :)

Kan ju dock vara bra att tillägga att jag naturligtvis inte tror att jag är en Apostel med stort A, men däremot är jag övertygad om att Gud utrustar vissa med ett flertal gåvor och tjänster eftersom det finns ett behov av det. Exempelvis missionärer bland onådda folk måste ibland fungera i alla tjänstegåvor eftersom det till en början inte finns några andra.

Avslutningsvis

Nåja, detta var några rader om vad som händer i Timrå Pingst för tillfället. Givetvis finns det mycket mer att skriva om, men en del kan jag inte nämna och en del annat skriver jag om vid ett annat tillfälle. Men just nu är det väldigt mycket att vara glad över om man är pastor i Timrå Pingst. Allt är inte perfekt, långt ifrån, men det är ändå kul att kunna uppmärksamma det positiva som händer :)

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.