Fråga pastorn 140518

Christian Mölk Blogg, Timrå Leave a Comment

Ungdomarna i Timrå Pingst och några andra via Facebook har skrivit ett antal frågor som jag besvarade på gudstjänsten idag. Här är frågorna och svaren (med förbehåll för att jag har varit väldigt kortfattad så om du vill ha mer utförligt svar, kommentera gärna):

 1. När Jesus var här på jorden, spelade han fotboll?

Vet ej… Fotboll uppfanns i Kina för 2300 år sedan.

 1. Vad skulle hända om Jesus aldrig kom tillbaks?

Då skulle vi inte få komma till himlen. Det är när Jesus kommer tillbaka som den riktiga “frälsningen” kommer att vara. Idag har vi fått del i frälsningen och har fått smaka på allt det goda Gud kommer att ge oss då. När Jesus kommer tillbaka kommer han att uppväcka alla döda och ta oss med till himlen.

14Eftersom vi tror att Jesus har dött och uppstått, så tror vi också att Gud skall föra fram dem som insomnat i Jesus tillsammans med honom. 15Vi säger er detta enligt ett ord från Herren: vi som lever och är kvar till Herrens ankomst skall alls inte komma före de insomnade. 16Ty när en befallning ljuder, en ärkeängels röst och en Guds basun, då skall Herren själv stiga ner från himlen. Och först skall de som dött i Kristus Jesus uppstå. 17Därefter skall vi som lever och är kvar ryckas upp bland moln tillsammans med dem för att möta Herren i rymden. Och så skall vi alltid vara hos Herren. 18Trösta därför varandra med dessa ord.” (1Thess 4:14–18)

 1. Hade Jesus flickvän?

Nej.

För två år sedan presenterade en forskare ett koptiskt papyrus-dokument där det stod om Jesus fru, men det har visat sig vara en förfalskning. Någon har kopierat text från ett annat äkta papyrus-dokument.

 1. Vad brukade Jesus göra när han inte hade något att göra?

När Jesus inte hade något att göra så gjorde han förmodligen ingenting, eftersom han inte hade någonting att göra.

 1. Hur många här i Sverige tror på Gud?

Frikyrkorna har cirka 350.000 medlemmar och består av 3.7 % av Sveriges befolkning.

Pingströrelsen är den största frikyrkan med ungefär 100.000 medlemmar eller aktiva.

Svenska kyrkan hade för 2 år sedan 6.5 miljoner medlemmar vilket är 67 % av befolkningen.

 1. Brukar Jesus äta godis?

Ja, förmodligen.

Det står i Bibeln att honung är gott så förmodligen gillade Jesus honung.

 1. Får man äta blodpudding?

I GT står det att man inte får äta blod eftersom själen/livet finns där.

4Men kött som har sin själ i sig, nämligen sitt blod, skall ni inte äta,” (1Mos 9:4)

I NT står det att kristna ska avhålla sig från blod.

29Ni skall avhålla er från kött som offrats åt avgudar, från blod, från kött av kvävda djur och från otukt. Ni gör rätt om ni undviker sådant. Allt väl!”” (Apg 15:29)

Men i Rom står det att ingenting är orent i sig självt:

14Jag vet och är i Herren Jesus övertygad om att ingenting är orent i sig självt, men för den som betraktar något som orent, för honom är det orent.” (Rom 14:14)

I GT fanns det många förbud som de troende var tvungna att hålla sig till. Dessa lagar och förbud finns inte längre för oss troende som lever i NT:s tid. Våran lag är “kärlek”. Om någon far illa av att vi äter blod, då bör vi avstå. Men inte för lagens skull, utan för kärlekens skull.

 1. Om Jesus skapade världen, varför tror alla olika då?

Dels därför att alla inte har fått höra om Jesus än, men också för att inte alla vill tro på Jesus. Det är ju frivilligt.

 1. Varför är det viktigt att tro på Jesus?

Därför att alla människor är fördömda på grund av vår synd. När Jesus dog på korset så tog han våran synd. De som tror på Jesus får sin synd förlåten. Ända sättet att få det eviga livet är genom att tro på Jesus.

 1. Varför måste man döpa sig?

Man måste inte döpa sig. Men Jesus har sagt att alla som tror på honom ska döpa sig. Så om man tror på Jesus så borde man lyda honom. Dopet är också en symbol för vad som händer när man blir frälst. När man döper sig så visar man för sig själv, för Gud och för hela världen att man verkligen är kristen, att man tror på Jesus och att man tar sin tro på allvar.

 1. Har Jesus syskon?

Jesus hade fyra bröder och flera systrar:

54Han kom till sin hemstad och undervisade dem i deras synagoga, och de blev mycket förvånade och sade: ”Varifrån har han fått denna vishet och dessa kraftgärningar? 55Är det inte snickarens son? Heter inte hans mor Maria och hans bröder Jakob och Josef och Simon och Judas? 56Och bor inte alla hans systrar här hos oss? Varifrån har han fått allt detta?”” (Matt 13:54–56)

Jakob blev ledare för församlingen i Jerusalem och skrev Jakobsbrevet.

Judas skrev Judasbrevet.

 1. Hur gammal var Jesus när han blev kristen?

Jesus hade redan från början en mycket god relation med sin Fader i himlen, något vi kan se när han som tolvåring besöker templet i Jerusalem.

 1. Vilket år föddes Jesus?

Man tror att Jesus föddes 4 år f.Kr.

 1. Hur gammal är Jesus nu

Det står i Bibeln att Jesus alltid har funnits, men om vi räknar från hans födelse som människa så är han 2018 år ungefär.

 1. När uppfanns Bibeln?

Bibeln innehåller 66 olika böcker, skrifter eller brev, och är skriven av 40 olika personer. Den första boken tror man är skriven för cirka 3500 år sedan.

 1. Har Jesus varit jude?

Ja, han är en jude! Jude är ju både en etnicitet och en religion. Jesus var jude både till sin etnicitet och sin religion. Min personliga åsikt är att vi kristna också är judar i en religiös mening. Vi som tror på Jesus har blivit en del i Guds folk. Den sanna judendomen är kristendomen. När Jesus gick omkring och predikade så sa han ju att man ska tillbe Gud genom att tro på Jesus, inte genom att offra i templet eller genom att följa Lagen.

 1. Hur gammal var Jesus när han döpte sig?

23Jesus var omkring trettio år när han började sin gärning. Han var, menade man, son till Josef, son till Eli,” (Luk 3:23)

 1. Varför fattas det så många år ur Jesus liv i Bibeln?

Bibeln är ingen historiebok. Evangelisterna skrev ner det i Jesu liv som har någon betydelse för hans tjänst som Messias och frälsare. I stort allting som står har någon slags betydelse. Om Bibeln hade varit en historiebok så hade det fattats mycket, men eftersom den inte är det så fattas det ingenting.

 1. Hur blir man frälst?

Genom att tro på Jesus.

9Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst. 10Ty med hjärtat tror man och blir rättfärdig, med munnen bekänner man och blir frälst.(Rom 10:9–10)

Tro i sitt hjärta gör man privat för sig själv.

Bekänner sin tro kan man göra genom att exempelvis döpa sig.

 1. I Bibeln står det att den som talar tungomål uppbygger sig själv, men den som profeterar uppbygger församlingen. Vad menar Paulus med detta?

Målet med det kristna livet är att bli så lik Jesus som möjligt. För att bli det behöver vi lägga av med synd och istället börja göra goda gärningar. Detta klarar vi inte av att göra i oss själva utan vi behöver Guds helige Ande som vår hjälp. Genom Guds nåd förvandlar Gud oss till att bli mer och mer lika Jesus. I denna process så behöver vi be och läsa Bibeln. Men ibland vet man inte vad man ska be om. Man kanske svär väldigt mycket utan att veta att det är fel och kan därför inte be Gud om hjälp att sluta. Men när man ber i tungor så kanske man ber om just detta. Tungotal är personlig bön som bara Gud förstår. När man ber i tungor så ber man om saker som Gud vill att man ska be om och då uppbygger man sig själv.

Den som profeterar får ju budskap från Gud till någon person eller någon församling. Han själv blir inte uppbyggd av budskapet utan det är riktat till någon annan.

 1. Varför har Bibeln så många böcker om olika människor?

Därför att vi människor är så olika och vi känner igen oss i olika personer. En del människor kan känna igen sig i Petrus som var ung, framfusig och ville mycket samtidigt som det ofta blev fel. Andra känner mer igen sig i Johannes som var djup, tystlåten och kärleksfull.

 1. Hur många av Jesu lärjungar dog naturligt?

En av apostlarna dog naturligt. Aposteln Johannes dog förmodligen år 90 i Efesus i dagens Turkiet.

 1. Vad hette de tre sönerna som Noa hade?

32När Noa var 500 år blev han far till Sem, Ham och Jafet.” (1Mos 5:32)

 1. Hur vet man att allting som står i Bibeln är sant?

Det kan man inte alltid veta. Vi kan inte åka tillbaka i tiden för att se med våra egna ögon. Vi får lita på att Gud vakar över sitt ord. Men de som forskar med detta anser ju att Bibelns texter är jämförelsevis väldigt trovärdiga.

Man brukar jämföra NT med Tacitus historieverk som skrevs ungefär samtidigt. Man har endast hittat 20 kopior av Tacitus bok. Den äldsta kopian är från 1100-talet. Det skiljer alltså 1000 år mellan original och kopia. Man har hittat 5000 olika kopior av NT mer eller mindre. Den äldsta kopian är från år 130. Det skiljer alltså 30 år, istället för 1000 år. För hela NT är det cirka år 350. De allra flesta litar på Tacitus historieverk som ju egentligen inte borde vara så trovärdigt. NT är otroligt väl dokumenterat om man jämför från den tiden!

16Hela Skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning, till bestraffning, till upprättelse och till fostran i rättfärdighet, 17för att gudsmänniskan skall bli fullt färdig, väl rustad för varje god gärning.” (2Tim 3:16–17)

 1. Tror vi på helgon?

Ordet “helgon” kommer från ordet “heliga”. Alla vi kristna kallas i Bibeln för “heliga” och i den bemärkelsen är vi ju alla helgon. Däremot så säger Bibeln att vi ska gå till vår Fader genom Jesus, inte genom helgon. Vi ska alltså inte be till helgon när vi vill att Gud ska göra något, utan vi ska be till Jesus direkt.

Bibeln fördömer starkt att man vänder sig till döda människor för att söka råd eller liknande:

27 När någon, man eller kvinna, befattar sig med andebesvärjelse eller spådom, skall den personen straffas med döden. Han bär på blodskuld och skall stenas.” (3Mos 20:27)

10 Hos dig får inte någon finnas som låter sin son eller dotter gå genom eld eller befattar sig med spådom, teckentydning, svartkonst eller häxeri, 11ingen som utövar besvärjelsekonster, ingen andebesvärjare, ingen som bedriver trolldom och ingen som söker råd hos de döda.12Ty avskyvärd för Herren är var och en som gör sådant, och för sådana vedervärdigheters skull fördriver Herren, din Gud, dem för dig. 13Du skall vara fullkomlig inför Herren, din Gud.(5Mos 18:10–13)

 1. Hur får vi ungdomarna att vilja komma på gudstjänsten?

På ytan: mer lovsång. Predikningar som går att förstå.

På djupet: kärlek. När de äldre bryr sig om de yngre. Vi måste visa att vi tycker om ungdomarna och att vi saknat dem när de inte kommer.

Share this Post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.