Pastor Christian Mölk | Predikoförberedelser

Tänk att det alltid ska vara likadant.. Varenda lördag, dagen då vanligt folk är lediga, då förbereder jag det sista på min söndagspredikan. Även om jag har gjort det mesta klart innan lördag så är det ändå alltid samma sak: huvudet fullt med tankar, nervös, ångrar mig och vill byta Bibeltext, känner att jag vill åka på semester långt bort från Sverige, vill hellre dricka kaffe och kolla på film, läser Aftonbladet, kollar Facebook, osv, osv, osv…

Även om jag numera får anse mig själv vara ganska van vid att predika på söndagsgudstjänster så är det ändå en sjukt stor grej för mig. Jag älskar verkligen Guds ord och vill så gärna förmedla de underbara ting som jag läser om i Bibeln, men ofta får jag så dåligt självförtroende inför en predikan. Trots att jag vet att 1 Samuelsboken kapitel 3 (som jag ämnar predika utifrån imorgon) innehåller så oerhört mycket gott för vår andliga utveckling, så tänker jag ändå att ingen kommer tycka om predikan, ingen kommer bry sig, osv, osv, osv…

Men ändå vet jag att jag måste upp på estraden och förkunna Guds ord. Ändå vet jag att Gud har kallat mig till denna uppgift. Ändå vet jag att jag kommer att stå där i Pingstkyrkan i Timrå imorgon igen, och jag vet att Gud kommer att beröra människor genom sitt Ord. Och därför försöker jag övervinna denna kamp och be Gud om hjälp. Utan Gud är jag ingenting mer än en skrällande cymbal, men om Gud bekräftar sitt Ord så kommer det att leda till upprättelse, bekännelse, förlåtelse och helande.

 • Så viktigt, det du skriver här. För ofta böjer vi oss för dåliga tankar som kommer om oss själva, när vi egentligen måste komma ihåg att stå fasta i det vi har blivit kallade till och inte låta oss tystas ner. Älskar din avslutning angående Guds bekräftelse. För det är ju Honom, och endast Honom det handlar om i slutändan.

 • @Naths: Tack för en fin kommentar! :)

 • Känner så igen mig! Sitter just nu själv och förbereder det sista inför morgondagens predikan i Huskvarna Pingst. Sådan vånda innan, ändå vet jag ju att det alltid känns så gott efteråt. Har predikat i 7 år nu, ändå går det inte över. Hörde dock någon som sa att det är anledning att vara orolig om man INTE känner sig orolig inför predikan, en predikan ska bäras fram med bävan och förväntan. Tror det är sant.

 • @Jimmy Heawenson: Lycka till! Ska be för dig :)

 • Jessica S

  Mycket tänkvärt och fint du har skrivit!
  Precis så känner jag mig ofta här i livet, och varje gång får jag lämna över allt till Gud och inse att utan Honom är jag ingenting. Och varje gång tar han vid där jag inte räcker till och bär mig framåt!
  Tänk om det vore så att allt stannade där, vid vårt dåliga självförtroende, våra tillkortakommanden, vår rädsla, våra brister och vår okunskap? Och tänk att Gud istället lyfter oss, hjälper oss och verkar genom oss igen och igen, outröttligt, uppmuntrande och kärleksfullt.
  Det känns lite som att mina brister är ett kvitto på att mina framgångar är Guds verk, för det blir rätt uppenbart att det inte går så bra om jag ska klara mig själv :-)
  Jag ber för er, och för ditt uppdrag i kyrkan :-)

 • @Jessica S: ”Det känns lite som att mina brister är ett kvitto på att mina framgångar är Guds verk, för det blir rätt uppenbart att det inte går så bra om jag ska klara mig själv :-)”

  Detta kan jag verkligen skriva under på =)

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.