Pastor Christian Mölk | Israel, Iran & Förintelser

När jag spenderade några månader på en kibbutz i Israel våren 2009 var det mycket tal om konflikten med Iran. Enligt ett antal israeliska soldater jag lärde känna var det aldrig något snack om det skulle bli krig med Iran, utan när.

Jag minns också att jag läste en artikel om Benjamin Netanyahu, Israels premiärminister både då och nu. Enligt artikeln ansåg Netanyahu, ändå sedan hans bror skjöts till döds i en eldstrid, att hans öde var att rädda sitt judiska folk från en andra Förintelse. När nu Iran, och speciellt Irans president Mahmoud Ahmadinejad, hotar Israel med kärnvapen ser han sig själv som den som ska förhindra detta.

Ahmadinejad har bl.a. sagt: ”Israel must be wiped off the map.”

Nu går det ju alltid att diskutera vad Ahmadinejad menade med detta uttalande, men kombinerar man detta med Netanyahus ambition att förhindra en andra Förintelse så förstår nog alla att kärnvapen inte är en bra ytterligare ingrediens i denna högexplosiva soppa, oavsett vilken sida man står på. Jag tror inte att vi svenskar riktigt kan förstå vilken fruktansvärd situation det judiska folket befann sig i för 70 år sedan, och det är inte så konstigt att de är beredda att göra allt de kan för att förhindra att det händer igen. Förra gången var de försvarslösa och tvingades en efter en gå in i de tyska gaskammrarna, denna gång har de möjlighet att försvara sig, och de kommer inte att backa från att använda alla möjliga medel som står till buds.

Jag personligen kan mycket väl tänka mig att Netanyahu anfaller iranska kärnanläggningar i förebyggande syfte om han tror att Iran har kärnvapen som kan hota Israels existens. Om detta skulle ske så hotar nu Irans brigadgeneral Masoud Jazayeri med ”ödeläggelse” om Israel går till attack. Detta ger ju Netanyahu ytterligare oro för vad Iran kan ställa till med. Ingen lätt situation med andra ord.

När jag gick omkring i Jerusalem så såg jag denna text på en t-shirt:

Alla vi som är troende, låt oss tillsammans be för fred i Mellanöstern. Ett krig går givetvis att undvika. Men även om det skulle bli kärnvapenkrig så kan vi försäkra oss om att det inte är första gången som det lilla judiska folket stått inför en förintelse men ändå kommit segrande ur striden. Gud har makt att beskydda sitt folk.

Läs mer:

http://www.expressen.se/nyheter/1.2617067/iran-hotar-israel-med-odelaggelse
http://www.expressen.se/nyheter/1.2616457/fn-hemliga-experiment-med-karnvapen-i-iran
http://www.expressen.se/nyheter/1.2615221/iran-redo-att-gora-karnvapen
http://www.expressen.se/kronikorer/matslarsson/1.2614573/mats-larsson-israel-staller-in-siktet-mot-iran
http://www.dn.se/nyheter/varlden/fn-rapport-stark-oro-for-iranska-karnvapen
http://www.dn.se/nyheter/varlden/militarstrateg-anfall-mot-iran-inte-omojligt
http://www.dn.se/nyheter/varlden/iran-vi-behover-inga-karnvapen
http://www.dn.se/nyheter/varlden/frankrike-ar-emot-attack-mot-iran
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?ID=284373
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=284689
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/iran-vill-inte-kompromissa_6621144.svd
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/iaea-atomvapenforsok-i-iran_6617932.svd
http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.769805–stark-oro-for-iranska-karnvapen
http://www.expressen.se/nyheter/1.2618418/britterna-tror-pa-israelisk-attack-mot-iran
http://www.expressen.se/ledare/1.2617681/slapp-inte-bomben

 • Morganmollwing

  Liknande uttalande från judiska hökar som Netanyahu som Ahmedinejad har ju gjorts tidigare. Iran kanske känner sig hotade av Israels kärnvapen som de fått av USA så det är därför som de gör sådana uttalanden. Det beror allt på vem man tror på. Muslimer har blivit utsatta för förföljelser också men det struntar Israel i.

 • Rötägg finns det på båda sidor. Personligen så bryr jag mig inte så mycket om vilken sida som har mest rätt så länge som de slutar fingra på den stora feta kärnvapenknappen. 

 • Martin F

  Att det skulle vara så farligt om Iran mot förmodan skulle framställa kränvapen ställer jag mig frågande till. Det lika extremistiska Pakistan som styr talibanerna i Afghanistan har redan kärnvapen och har mig veterligen aldrig ens funderat på att använda dessa mot ärkefienden Indien.

  Iran skulle sannolikt se kärnvapen som ett skydd mot det hot de ser från framförallt USA (där mängder av lobbygrupper redan börjat pressa regeringen om att invadera landet) samt naturligtvis Israel. Israel har ju dessutom enligt de flesta bedömare tillgång till MINST 80 kärnvapen så inte ens de galna Mullorna är galna nog att ge sig på landet.

  Tyvärr finns det mäktiga grupper i alla länder i regionen som har ett intresse av att upprätthålla den ‘eviga’ konflikten då de helt enkelt tjänar grova pengar på det hela. Israeliska privatföreteg med monopol på införsel av varor till Gaza och palestinska tunnelsmugglare gör båda mindre förmögenheter på att upprätthålla status quo. Irans regim utnyttjar det uttalade hotet från delar av Israels ledarskikt för att bibehålla sin makt trots att en majoritet av dess folk vill ha förändring. I Israel väljer man gång på gång de sämst lämpade ledarna för att nå en fredlig lösning (en bosättare som Utrikesminister, need I say more ?) och när palestinierna skulle få välja ledare så valde man en grupp som enligt de flesta bedömmare fortfarande har Israels utplåning som sitt yttersta mål även om de själva hävdar annat.

 • Martin,

  Jag tror att det är väldigt lätt för dig att tänka så eftersom du är svensk (jag gissar att du är svensk?).  Dock tror jag inte att judarna är beredda att ta den chansningen, med tanke på att de faktiskt höll på att förintas som folk för inte alls länge sen. Med en sådan historia som judarna har och med ett sådant hat som judarna får utstå så tror jag inte att de chansar på att det kanske inte ”skulle vara så farligt om Iran mot förmodan skulle framställa kränvapen”. 

  Pakistan har mig veterligen aldrig hotat att ”Indien måste utplånas från kartan”. Det har däremot Iran gjort mot Israel. 

  Sen håller jag visserligen med om att Israel och många andra länder i Mellanöstern har en tendens att ofta välja de sämst lämpade ledarna ur ett fredsperspektiv. Men det kanske är lätt för oss i Sverige att säga eftersom vi inte har haft ett krig på 200 år och nuförtiden inte ens har en fiende. Israel är omgivet av länder som gång på gång har startat krig mot dem och som hotar att utplåna dem. Israel har dessutom ett helt folk inom sina egna gränser som har Israels utplåning på sin agenda. Med sådana förutsättningar är det nog inte så lätt att vara sund, fredlig och svensk. 

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.