Pastor Christian Mölk | Ett personligt inlägg

DSC_0368Många av er som är inne på min hemsida eller läser min Inblick-blogg vet egentligen inte vem jag är. Ni måste förstå en sak. Det här med att blogga för tidningen Inblick, bli intervjuad på Kanal 10, ha många läsare, osv, är en helt ny situation för mig. Det är många som söker kontakt med mig genom mail, Facebook, sms, telefonsamtal, etc. Även om jag har varit pastor i en liten församling i Norrland i 3 år nu, kan jag knappast påstå att jag är van vid att vara en så publik person som jag plötsligt verkar ha blivit. Med detta kommer ett stort ansvar.

Utifrån den respons jag får upplever jag att väldigt många frikyrkliga både är missnöjda och oroliga över frikyrkans situation i Sverige och samtidigt irriterade över att så få av de högsta ledarna reagerar. Därför har jag mer och mer börjat känna ett visst ansvar att ibland säga ifrån när jag känner att något osunt och obibliskt håller på att närma sig frikyrkan i allmänhet eller Pingströrelsen i synnerhet. Jag är visserligen bara en lättviktare i sammanhanget, men jag litar på att om Gud är med mig behöver jag inte vara rädd för något eller någon. Jag tar denna publika uppgift på stort allvar och försöker därför alltid att lyssna in vad Guds Ande manar mig att skriva om. Jag skriver inte om vad som helst, utan bara det som jag upplever att Gud lägger på mitt hjärta.

Jag får en hel del uppmuntrande meddelanden, men jag får också mycket kritik. Även om jag i teorin visste att detta skulle komma så var jag inte beredd på hur illa berörd jag skulle bli. Jag blir bättre och bättre på att hantera det, men det är helt klart en negativ baksida som jag helst skulle slippa. Något som förvånar mig är att eftersom jag egentligen inte är så duktig på att skriva och formulera mig, så märker jag att jag ofta får kritik för mina ordval, istället för att få kritik för mina åsikter. Istället för att diskutera sakfrågan diskuteras definitionen av mina ordval. Märkligt va?

Det som också förvånat mig är att när jag skriver om Svenska kyrkans teologiska galenskaper så håller de flesta med mig, men när jag skriver om Katolska Kyrkan möter jag oerhört mycket negativ kritik. Det verkar som att det ska talas tyst och försiktigt om de närmanden som RKK och frikyrkliga har gjort på den senaste tiden. Missförstå mig rätt, jag har absolut ingenting emot att exempelvis Pingst och RKK möts för att samtala, det finns mycket gott som kan komma ur det! Ska man på ett trovärdigt sätt kunna kritisera varandra måste man också mötas för att på ett respektfullt sätt få lyssna till meningsmotståndarens syn på saken. Men ett sådant samtal får ju inte innebära att man inte längre får prata om de uppenbart osunda lärorna som finns inom RKK? Vi som fortfarande håller Bibeln högt ska ju inte behöva tystas?

Som pastor har man dessutom ett ansvar att förmana folk “att inte förkunna falska läror” som Paulus skriver till sin lärjunge Timoteus (1 Tim 1:3). Om man som pastor inte tar den uppgiften på allvar så riskerar villoläror smyga sig in i församlingen och så småningom få fäste. Om de högt uppsatta ledarna inte tar ton får vi mindre ledare göra det.

Nåja, nu har jag fått skriva av mig lite. Tack för att du läste! :)

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.