Pastor Christian Mölk | Vågar vi prata om synd?

meanjudgeNär jag för några veckor sedan var i Kathmandu i Nepal så råkade jag träffa några amerikanska kristna bröder och systrar. Vi samtalade en del deras församling eftersom jag är nyfiken på sånt. De beskrev sig själva som en “sökarvänlig kyrka som försöker vara välkomnande mot nya människor och inte prata så mycket om synd o sånt”.

Till en början kan man ju tycka att denna hållning är väldigt bra, vem vill vara dömande och upplysa folk om hur fel de lever? Men efter en stund börjar åtminstone jag fundera på om inte detta amerikanska (och även svenska?) synsätt är det ena diket av två vad gäller hur man bör prata om synden. Vad händer om man vill mer än att bara bli frälst? Vad händer om man dessutom vill fördjupa sig i sin tro, ta itu med syndens problematik och försöka bli mer lik Jesus?

Min utgångspunkt är nämligen att alla vi människor är skapade till Guds avbild, men att synden mer eller mindre har förstört Guds ursprungliga tanke med oss. Därför kom Jesus till vår jord för att för det första dö för våra synder så att vi kan försonas och bli förlåtna, men för det andra även att leva ett syndfritt liv som vi kan lära av och efterlikna. Så målet för varje försonad människa är att inte bara bli förlåten för sina synder utan även att arbeta bort dessa synder så att man blir så lik Jesus som möjligt. Detta sker genom det som ibland kallas “helgelse”.

Så min poäng är att även om viljan att vara “sökarvänlig” är behjärtansvärd så riskerar vi att göra oss själva en björntjänst om vi aldrig tar itu med synden. Hur ska vi kunna helgas och bli mer lika Jesus om vi aldrig pratar om, konfrontera och försöker ta itu med synden?

När jag som pastor predikar eller pratar om synden så är det viktigt för mig att poängtera att även jag är en syndare, men att jag försöker brottas med synden och eftersträvar ett liv som är mer likt Jesus. Den helige Ande hjälper mig mycket i denna livslånga process, men om jag aldrig försöka jobba med mina fel och brister kommer jag inte lika långt i min utveckling.

Jag är också noggrand med att aldrig tala i en dömande ton i syfte att pressa folk eller skrämma folk, för jag vet att i samma ögonblick som jag dömer någon annan dömer jag samtidigt mig själv eftersom jag innerst inne vet att också jag är en syndare.

Hur uppfattar du talet om synd? Tycker du det är viktigt att brottas med synden eller vill du helst att vi inte pratar om det? Har du känt dig dömd i kyrkan eller tycker du att dagens församlingar är alldeles för toleranta och långt ifrån det bibliska urmönstret?

Dela gärna med dig av dina erfarenheter i detta prekära ämne!

Kontakt
Vill du kontakta mig? Är du intresserad av att bli kristen eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så hjälper jag dig.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.