Varför jag som pingstpastor väljer att inte uttala mig i debatten

Christian Mölk Blogg, Den svenska kyrkan, Pingst Leave a Comment

Jag får intrycket att många efterlyser att fler pingstpastorer uttalar sig i debatten som blossat upp efter Niklas Piensohos predikan på Nyhem. För dig som inte är insatt men vill bli så finns det länkar längst ner i denna bloggpost.

Eftersom jag är pingstpastor med en blogg men ändå inte har uttalat mig nämnvärt i frågan så tänkte jag ge några skäl till varför. Dessa skäl har inte nödvändigtvis en koppling till just den här debatten utan visar varför jag i allmänhet är lite försiktig med offentliga debatter. Jag tror fler bloggare skulle må bra av att dra lite i handbromsen.

För det första, jag känner mig alldeles för ung och ny i tjänsten för att ge mig in i en offentlig debatt med pingstpastorshöjdare. Jag har jobbat som pastor och föreståndare i Timrå Pingst ett år nu och känner mig alldeles för “liten” för att uttala mig.

För det andra, bloggformatet är inte alltid det bästa när man debatterar. Det är alldeles för lätt att råka såra någon eller missförstå. Känner mig mycket mer bekväm om jag får möjlighet att prata om saken mellan 4 ögon. Detta är definitivt något vi kristna behöver bli bättre på.

För det tredje, jag förstår inte riktigt vad Niklas Piensoho menar. Jag tycker i allmänhet att man ska vara försiktig med att uttala sig om andra människor offentligt, och i synnerhet om man inte förstår vad personen ifråga menar. Det är viktigt att stå upp för det man tror är rätt och riktigt, men det är onödigt att kritisera någon för något de faktiskt inte har sagt. I det här fallet vill jag hellre fria än döma.

För det fjärde, vi människor verkar dras till och flockas kring skvaller! Skriver man negativt om någon så får man många läsare och hurra-rop. Huvudsyftet med min hemsida är inte att få många läsare utan att sprida Guds ord.

För det femte, allt har sin tid. Kanske är det så att vissa personer passar bättre i en debatt än andra. Kanske är det så att ibland har man tid och möjlighet, andra gånger har man det inte. Just nu hinner jag inte. Har en familj att ta hand om och ett jobb att sköta. Visst är det viktigt att stå upp för den kristna läran, vilket jag tycker många debattörer har lyckats bra med, men det är lite vanskligt att ge sig in i en debatt när man som jag inte riktigt har förstått vad som menas.. En debatt tar otroligt mycket tid och tankemöda och det måste man vara beredd på.

För det sjätte, jag har egentligen redan uttalat mig i ämnet. 2011 skrev jag en bloggpost som heter “Vad säger Bibeln om homosexualitet?” (som för övrigt kommer väldigt högt upp på Google-rankingen om man googlar “Homosexualitet”, prova!)  som jag baserade på Pingströrelsens lilla teologiska skrift: “Homosexualitet och kristen tro“. Pingströrelsen har alltså redan en teologisk skrift i ämnet och så länge som ingen säger något annat så får man väl ändå utgå ifrån att Niklas och övriga pingstpastorer instämmer någorlunda.

Till sist, ett litet förslag från mig: nästa gång en sådan här missförståndsdebatt blossar upp igen, be en journalist göra en intervju med berörd person så att han får möjlighet att förklara sig samt få lite kritiska frågor. Då undanröjer vi förmodligen de flesta missförstånden.

Hur tänker du kring teologiska debatter på internet och i tidningar? Borde fler uttala sig? Har du några fler punkter som skulle kunna läggas till min lista? Själv tror jag den kristna bloggosfären skulle må bra av att reflektera lite över hur vi debatterar. Dela gärna dina synpunkter i en kommentar!

Niklas Piensohos Bibelstudium på Nyhem
Världen Idag – Varför denna rädsla att tala klarspråk kring lärofrågor?
Dagen – Samtiden måste bjudas upp till dans
Dagen – Vad menar Piensoho egentligen?
Dagen – Svar: Vi är kallade att vara till välsignelse
Dagen – Ska vi välsigna eller markera avstånd?
Itpastorn – Hur debatterar vi kristna ledare?
Aletheia – Niklas Piensoho talar ur skägget v.g. homosex-frågan
Pelle Hörnmark – Vart är Pingströrelsen på väg?

Share this Post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.