Gudstjänst för nya eller för gamla

Christian Mölk Blogg, Den svenska kyrkan Leave a Comment

Blev tipsad av Maja om en intressant artikel i tidningen Ikon 1931: “Duell: gudstjänst“. Jag tänker mycket på hur man kan forma gudstjänsten och församlingen så att nya och icke kyrkvana kan känna sig bekväma. Det är ju inte helt ovanligt att nya kyrkbesökare har svårt att förstå språket, kulturen och och liknande.

För mig är två saker viktiga: (1) att under inga omständigheter anpassa budskapet om Jesus och (2) att kyrkan är tidsenlig i sitt sätt att vara och prata. Varje generation har sitt sätt att prata och det gäller att göra evangeliet begripligt utan att kompromissa med budskapet. Är gudstjänsten ett museum över en svunnen tid eller är gudstjänsten en brokig skara vanliga människor som samlas för att möta Gud och varandra?

I artikeln duellerar Stockholmspastorn Eric Andersson med kyrkohistorikern Joel Halldorf och de har vitt skilda åsikter. Halldorf vill hellre se att gudstjänsten handlar om tillbedjan, har trösklar och har historiska ritualer och former medan Andersson hellre vill att gudstjänsten är till för alla, är evangeliserande och anpassad så att vanligt folk förstår.

Personligen anser jag att man inte ska välja varken den ena eller den andra sidan av den skalan. Gudstjänsten är först och främst en plats för troende att tillbe Gud och en plats där Gud uppenbarar sig för oss, men man behöver inte göra detta så svårt att förstå för utomstående. Jag tycker inte att man behöver välja sida i den här debatten utan förordar istället att man jobbar hårt med att göra mötet med Gud enkelt, för icke-kristna så väl som för kristna. Jag har nämligen en erfarenhet av att även många erfarna kristna har svårt att förstå många predikningar och diverse knepiga kulturella yttringar på gudstjänsten.

För att lyckas med detta tror jag att man ständigt måste hålla igång ett samtal och diskutera gudstjänstens former. Det som vi älskar är värt att slipa och förbättra, inte sant?

Share this Post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.