Pastor Christian Mölk | En ny rörelse växer fram

En ny rörelse håller på att växa fram i Sverige, Den Hebreiska Rörelsen (DHR). Personligen är jag lite splittrad inför detta.

DHR präglas i Sverige av en längtan att förstå Torah (de fem Moseböckerna) bättre, en kärlek till Israel, att hålla sabbaten och övriga Herrens Högtider, att diskutera Tusenårsriket och att dissa katolikerna. Det mesta av detta blir jag nyfiken på och vill få mer kunskap om, men eftersom rörelsen präglas av så mycket skitsnack mot allt och alla så känns det ofta som en människoprodukt. Det känns mer som att DHR växer fram i Sverige pga ett missnöje mot andra rörelser, t.ex. Pingströrelsen och Trosrörelsen, och inte för att Gud har planerat det.

Visst, det är alltid intressant att diskutera Israel och hur vi kan förstå Lagen på ett bra sätt, men när det börjar diskuteras att vi kristna eventuellt bör omskära oss, ja då har det gått för långt enligt mig. DHR företräds och diskuteras mycket på Aletheia, en blogg som jag följer och även skriver på ibland. Även El Shaddai Europe har mycket intressant läsning, så läs gärna där och bilda dig en egen uppfattning om vad du tycker om DHR. Det vore också intressant om du skrev en kommentar och berättade vad du tycker. Aletheia drivs och företräds främst av MTC, en person som verkar vara sund i sin hållning gentemot kallade talare och företrädare för DHR, även om jag snart tycker det börjar bli dags att ringa det där besvärliga telefonsamtalet..

Ofta, när en ny rörelse växer fram, så diskuteras det livligt om olika läror hit och dit. Det är så klart viktigt, men det tenderar ofta att skapa en kärlekslöshet, ja till och med en hårdhet, mot de som inte har samma lära. Istället för att lyda Jesus och först tillrättavisa öga mot öga, så hänger man hellre ut personen med den felaktiga läran offentligt utan att personen får någon chans att förklara sig. Illa, mycket illa. Sådant får bara inte hända i Guds rike, bröder emellan. Ibland är det bättre att vara kärleksfull och gå en extra mil än att visa att man “har rätt”. Dömer man sin broder för snabbt finns det stor risk att man förlorar den brodern och då har man ju missat poängen med förmaning.

Jag har träffat många människor som har en och annan felaktig lära, och det är givetvis inte bra, men det är kärleken till Jesus som är det viktigaste. Läror är ofta människoprodukter, konstruerade i konflikt med andra människor, och kommer att falla av den dag vi står ansikte mot ansikte med Jesus. Den dagen kommer bara kärleken till Jesus vara det avgörande.

Personligen tycker jag alltså att det är intressant att få mer kunskap om våra hebreiska rötter, att helt enkelt förstå mer om den kultur och tradition vår Mästare Jesus levde i. Förstår vi våra hebreiska rötter bättre, ja då förstår vi Jesus bättre, eftersom Jesus var en hebré. Men när man söker sig bakåt i tiden är det lätt att glömma Guds plan för framtiden, att Guds frälsningsplan inte bara gäller Israel utan hela världen. Gud älskar alla folk, alla kulturer och alla språk. Vi behöver inte bli hebréer för att älska Gud utan vi kan ära och upphöja Gud i vår egen kultur och på vårt eget språk. Jag sätter en ära i att kalla Jesus för just “Jesus” och inte “Yeshua”, eftersom min Herre då blir ärad på svenska vilket visar att Guds frälsning breder ut sig över vår jord och sträcker sig till jordens alla hörn. Vi behöver inte förändra den svenska kulturen till att bli hebreisk, nej evangeliet kan förändra den svenska kulturen så att den ärar Gud.

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.