En andra inspirationskälla

Christian Mölk Blogg, Den svenska kyrkan Leave a Comment

Har fått ett svar på min insändare i Dagen från Martin Smedjeback och Annika Spalde från Kollektivet Gandhi. Har inte sett svaret förrän nu eftersom deras insändare bara verkar ha dykt upp i tidningen och inte på nätet.

För det första vill jag poängtera att vi står för två helt olika perspektiv och att det därför är väldigt lätt att tala förbi varandra. Därför vill jag föregå med gott exempel och börja med att skriva ett antal positiva saker. Jag uppskattar att Smedjeback och Spalde tog sig tid att skriva några rader och är dessutom genuint imponerad av det engagemang och de frågor de representerar. Jag har själv lyssnat på Pelle Strindlund och hört hans berättelser och tankegångar och jag hoppas att han kan intyga min genuina respekt. Det är mycket möjligt att ni har rätt i era slutsatser och jag vill absolut inte klanka ner på någons övertygelse. Jag uppmanar alla som läser detta att även läsa deras debattinlägg (papperstidningen Dagen 11 okt).

För det andra, givetvis kan man inspireras av många olika sorters människor, men jag anser att Jesus bör vara den kristnes inspirationskälla (källa som i ursprung/grund). Jesus själv sa: “Ett träd känner man igen på frukten” (Luk 6:44) och jag tycker helt enkelt att frukterna är för olika. Det var därför som jag ursprungligen skrev insändaren. Om trädet bär fram frukter som t.ex. ickevåldskamp mot staten, förstöra vapen, sluta äta kött, osv, då känns det mer som om trädet hämtar vatten från Gandhi än från Jesus. Med Gandhi som inspirationskälla bär man fram en annan sorts frukt än den frukt som Jesus bar fram i sitt liv.

För det tredje, jag har personligen mycket svårt att se framför mig hur Jesus går i armkrok med Gandhi i hans ickevåldskamp mot den brittiska staten. Jesus själv sa ju “Mitt rike är inte av den här världen. Om mitt rike vore av den här världen, hade mina tjänare kämpat för att jag inte skulle bli överlämnad åt judarna. Men nu är mitt rike inte av den här världen.” (John 18:36). Även om ickevåld måhända är den mest lämpliga stridstekniken för kristna så återstår ju ändå faktum; det är en stridsteknik, och vi kristna är inte kallade till en kamp mot världsliga makter. Om så hade varit fallet så hade ju Jesus kämpat mot den romerska imperialistiska staten för att befria det förtryckta judiska folket. Det gjorde han inte. Denna frukt hittar vi inte i Jesu liv, däremot hittar vi den i Gandhis liv.

Avslutningsvis, jag försöker alltså påstå att Gandhi är en dålig förebild för kristna. Inte för att han är hindu utan för att han kämpade en kamp som vi kristna inte är kallade till. Det går att hitta många mycket bättre förebilder att låta sig bli inspireras av.

Share this Post

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.