Pastor Christian Mölk | Slakta och ät!

Ikväll ska jag gå och lyssna på Pelle Strindlund i Stadsbiblioteket i Örebro tillsammans med min husförsamling. Lade märke till att han har skrivit en debattartikel i Dagen idag där han skriver så här: “Varför inte upphöra med allt avsiktligt våld mot kännande varelser?” och hänvisar till 1 Joh 3:18: “Låt oss inte älska med tomma ord utan med handling och sanning” och verkar med det mena att kristna borde sluta äta kött. Dessutom kritiserar Strindlund flera teologer och menar att de är “skumögda” och att de tillåter sig att “oreflekterat bejaka människans exploatering”. Strindlund menar dessutom att vi inte borde tillåta kosher-slakt eftersom det är grymt mot djuren.

Pelle Strindlund hänvisar alltså till Bibeln och vill att vi kristna ska avstå från kött. Kan man verkligen göra så? Som kristen kan man ju inte bara utgå ifrån en god tanke utan måste också se om det stämmer överens med Bibeln. Så vad säger då Bibeln?

För det första, det är Gud själv som säger till Noa: “Allt som rör sig och har liv skall ni ha till föda. Så som jag har gett er de gröna örterna ger jag er nu allt detta.” (1 Mose 9:3).

Inte nog med att Gud tillåter hela mänskligheten att äta kött, han ger dessutom kött till Israel i öknen:

“Och Herren sade till Mose: ”Jag har hört hur Israels barn knotar. Säg till dem: I skymningen skall ni få kött att äta och i morgon bröd att mätta er med. Då skall ni inse att jag är Herren, er Gud.”” (2 Mose 16:11–12).

Och på tal om kosher-slakt, om Strindlund hade fått sin vilja igenom hade inte våran Mästare kunnat fira påsk tillsammans med sina lärjungar (och inga andra judar heller för den delen): “Mästaren frågar: Var är rummet där jag kan äta påskalammet med mina lärjungar?” (Mark 14:14b).

Så Jesus var köttätare och tillät sig dessutom att äta kött som, enligt Strindlund, var slaktad på ett grymt sätt.

Men vad säger Jesus om mat då? Jo, enligt Jesus så är all mat ren och därmed okej att äta: “Han svarade dem: ”Är ni också oförståndiga? Inser ni inte att det som utifrån går in i människan inte kan göra henne oren, eftersom det inte går in i hennes hjärta utan ner i magen och ut på avträdet?” Därmed förklarade han all mat för ren.” (Mark 7:18–19).

Men efter Jesus då, hur står det till med lärjungarna? Åt de kött?

“Nästa dag, medan de ännu var på väg och närmade sig staden, gick Petrus vid sjätte timmen upp på taket för att be. Han blev då hungrig och ville ha något att äta. Medan man gjorde i ordning maten, kom han i hänryckning. Han såg himlen öppen och något som liknade en stor linneduk komma ner. Den var fäst i sina fyra hörn och sänktes ner till jorden, och i den fanns alla slag av jordens fyrfotadjur och kräldjur och himlens fåglar. Och en röst kom till honom: ”Stig upp, Petrus, slakta och ät!” Petrus svarade: ”Nej, nej, Herre! Jag har aldrig ätit något oheligt eller orent.” Då sade en röst för andra gången till honom: ”Vad Gud har förklarat för rent skall inte du anse vara orent.” Detta hände tre gånger, och sedan togs duken strax upp till himlen.” (Apg 10:9–16).

Här ser vi alltså att Gud uppmanar Petrus att slakta och äta i princip alla jordens djur. När Petrus vägrar får han höra: ”Vad Gud har förklarat för rent skall inte du anse vara orent.”

Avslutningsvis, jag kan ha missförstått Strindlund, men jag finner det alltså märkligt att hänvisa till Bibeln för att förbjuda vad Bibeln har godkänt. Varför försöka förmå kristna att sluta äta kött när Kristus själv åt kött? Är inte det ett märkligt sätt att resonera? Eller är det bara jag som tänker så?

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.