Pastor Christian Mölk | Christians nyårskrönika 2016

Lång inledning

För tio år sen var jag spyfärdig på Pingströrelsen. Jag hade sett insidan av Pingst och det var tyvärr ingen vacker syn. Jag blev äcklad av allt rövslickeri. Jag fick intrycket av att många pingstpastorer först och främst ville armbåga sig uppåt i karriären och bli ett namn eller en känd ledare. Kanske var mina upplevelser helt fel, men jag kände det som att Pingst hade tappat kompassriktningen och var på väg åt fel håll. För många pastorer kom karriären först och kallelsen i andra hand. Droppen var Predikantveckan (föregångaren till nuvarande konferensen Pingst Pastor) i Stockholm. Eftersom jag inte var något känt namn hamnade jag utanför och kände mig oerhört ensam.

Att se allt detta tog musten ur mig och fick mig att vilja lämna Pingströrelsen helt och hållet. Jag har hög integritet och skulle aldrig få för mig att armbåga mig uppåt eller fjäska för höga Pingst-ledare för att få en fin position. Jag är snarare som tjuren Ferdinand som hellre vill tjäna Jesus i ödmjukhet och litenhet där Herren öppnar en dörr. Jag trivs bäst när jag får vittna om min Jesus för någon som är intresserad och vill lyssna.

Dessa upplevelser gjorde att jag slutade som pingstpastor och tog tre sabbatsår för att få vara ensam med Herren och studera Guds ord. Jag ville inte ha med Pingst att göra på några år. Jag ville hitta tillbaka till den klara källan.

Jag skriver detta därför att när jag var som längst ner i min syn på Pingströrelsen hade jag ALDRIG trott om någon hade berättat för mig att jag om tio år skulle vara med allt det som jag är med om idag och som jag skriver om nedan.

Nu har jag själv blivit ”vuxen” och är inte längre en nybörjare inom Pingst. Nu har jag själv ett ansvar att leda, gå före och våga visa det som Gud leder mig till. Nu kan jag inte längre klaga på att jag tycker att alla andra gör fel, utan måste själv göra det som är rätt, gå före och visa vägen. Nu har jag själv blivit ett känt namn inom Pingströrelsen och måste leva upp till de förväntningar som finns.

Nu när jag blickar tillbaka på året som har gått och året som kommer, så häpnas jag över hur mycket Gud har börjat använda mig inom Pingströrelsen utan att jag försöker armbågar mig uppåt. Det gör att jag får hopp om att Gud vill använda både mig och Pingströrelsen för stora ting framöver. Men nu är det dags att komma till saken och gå igenom några saker som varit kul och tråkigt under 2016:

Statistik

Antalet besökare på min hemsida har ökat från 30.000 år 2013 till 47.000 år 2014 till 74.000 år 2015 och nu 82.000 år 2016. De mest populära blogginläggen under året var ”Vilka är Guds olika namn?”, ”Bibeln online på svenska”, ”Bör kristna fira Halloween?”, ”Vad säger Bibeln om homosexualitet?” och ”Om mig”.

Det har blivit allt mer uppenbart att min blogg och hemsida fungerar bäst som ett arkiv med svar på Bibelfrågor och Bibelresurser som folk googlar och söker efter. Bloggarnas storhetstid är över och Facebook är den nya plattformen för social text-kommunikation. Så numera använder jag min Facebook-sida Pastor Christian Mölk som min blogg.

Exempelvis hade mitt Facebook-inlägg om ”Kristna som hjälper ISIS-krigare” nästan 28.000 visningar och mitt inlägg ”Bör kristna fira Halloween?” över 20.000 visningar.

Fördelen med en Facebook-sida istället för en vanlig Facebook-profil är att bara de som klickat ”Gilla” på min Facebook-sida behöver se mina skriverier, plus att jag ser en massa intressant statistik. Så gillar du det jag skriver, men har ännu inte gått in och gillat min Pastors-sida, gör det via den här länken: Pastor Christian Mölk.

Inblick

I förra årets nyårskrönika var jag väldigt glad över att vara bloggare på tidningen Inblick. Men strax efter nyår inträffade en del incidenter på tidningen som gjorde att jag inte ville fortsätta att skriva för dem. Så skrivandet för Inblick fick ett abrubt slut och det var väldigt tråkigt, men tyvärr nödvändigt. Det som framförallt var kul att skriva om var integrationsarbetet jag och min församling står i. Det är en fråga som jag brinner för och som folk uppenbarligen vill läsa om. Minns att jag fick över 46 000 visningar på ett av mina blogginlägg om två muslimer som knackade på min kyrkdörr och ville bli frälsta. I ett polariserat debattklimat finns det onekligen ett sug efter att få läsa om någon som inte bara debatterar för eller emot invandring/Sverigedemokraterna/Trump, utan som faktiskt gör allt jag kan för att leda dessa nysvenskar till Jesus.

Integration

I somras upplevde jag i min ande att någonting var på gång. Jag visste inte vad det var så jag bestämde mig för att söka Gud extra mycket under en period. Jag tog långa bönepromenader varje dag och frågade Gud vad han höll på att göra. Jag fick inget konkret svar, men märkte allteftersom att Gud öppnade mängder med dörrar på integrations-området. Vi norrländska pingstförsamlingar startade ett integrationsråd där jag blev ordförande. Nu håller även ett nationellt integrationsråd på att startas inom Pingströrelsen. Jag har suttit med på första mötet och kommer förhoppningsvis vara en del av detta integrationsråd.

Jag är helt övertygad om att den flyktingväckelse många församlingar just nu är med om, är starten på den väckelse vi pingstvänner har bett om nu så länge. Vi har bett och det har profeterats om att eldar ska tändas ”från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder, från Stockholm i öster till Göteborg i väster” (dock glömde profetian att nämna ”Timrå i mitten”!). Nu ser vi detta i våra församlingar och vi behöver därför samtala om hur vi på bästa sätt tar vara på denna väckelse. Om vi inte gör det så tror jag väckelsen kommer att fortsätta utanför våra pingstförsamlingar och bli en ny egen rörelse.

Mitt intresse och engagemang för denna fråga har lett till att jag ska få den stora äran att undervisa om hur man når nysvenskar och asylsökande på Lapplandsveckan och Pingst Pastor-konferensen. Glad och tacksam över detta!

Timrå

Mitt arbete som pastor och föreståndare i Timrå Pingst har gått väldigt bra detta år. Jag har mognat rejält och fått mängder med nya erfarenheter. Församlingen växer och det kommer fler på gudstjänsterna. Vi har inga konflikter i församlingen. Det mesta är bra och rör sig framåt.

Förra året var jag så glad över att vi hade döpt 10 personer, men det här året har vi döpt 15 personer, vilket är historiskt mycket för att vara Timrå!  Jag är oerhört stolt över att vara ledare i Timrå Pingst och väldigt glad över att ha församlingens förtroende.

Familjen

I maj kommer familjen Mölk att utökas med en liten flicka :) Konrad har pratat länge om att han vill ha en lillasyster, så nu ska han få det. Min fru Annica tog sin examen i somras och jobbar nu som fritidslärare på en skola. Mina knepiga arbetstider gör dock att vi inte ses så mycket tyvärr. Annica jobbar vanliga arbetstimmar och jag jobbar nästan alltid kvällar och helger. Detta måste vi fundera på hur vi kan förbättra.

Nepal

Sen jag var 18 år så har jag känt en kallelse till mission i Nepal. Nu har dörren äntligen öppnats och församlingen har valt att satsa på ett samarbete med IBRA och en kristen radiostation i Kathmandu. Mer om detta framöver.

2017

Under 2017 ser jag fram emot att jobba med integration! Jag vill se mer invandrare frälsta och döpta! Jag vill se att Sveriges pingstförsamlingar tar sig an flyktingarna och hjälper dem in i församlingen och in i samhället. Vi behöver lära oss hur vi dels evangeliserar på ett bra sätt, men också hur vi ger social hjälp på ett bra sätt. Evangelisation och diakoni hör ofrånkomligen ihop. Det finns så många bra exempel i våra församlingar och vi behöver lära av varandra istället för att vara isolerade öar som uppfinner varsitt hjul på varsitt håll.

Pga. mitt engagemang inom flyktingfrågan har jag fått vara med och ta ansvar både regionalt och nationellt. Detta är väldigt spännande och nytt för mig, så detta hoppas jag verkligen få fortsätta vara delaktig i.

Under 2017 kommer jag dessutom vara delaktig i ett spännande bok-projekt! Håll ögonen öppna för mer info :)

Avslutningsvis: GOTT NYTT ÅR!! :D

Tagged with →  
 • Christian Kastö

  Tack för dina ärliga tankar!

  Härligt att läsa om allt gott du och ni står i. Önskar dig ett härligt och välsignat 2017!!

 • Tack detsamma Christian!

  Ses i Stockholm.

 • Mattias

  Först o främst Gott nytt år och välsignelse till familjen !

  Har bara en fundering om bilden på det lysande korset i en irakisk stad som har blivit befriad. Du tycker så klart att det är bra för du retweetade den bilden. Ganska säkert har staden befriats med användning av vapen osv, är det då ok att använda (dödligt)våld för att åter kunna använda kristna symboler offentligt ?

  Mattias

 • Gott nytt år Mattias!

  Du har en bra frågeställning som rör skärningspunkten mellan Guds rike och Världens rike. Jag har ännu inte riktigt tänkt klart i denna mångfacetterade och kluriga fråga, men kan dela några tankar.

  – Ja, jag är glad att kristna kan komma tillbaka till sin hemstad och fira en kristen högtid.
  – Nej, jag tycker inte det är bra att använda våld.
  – Inom Guds rike löses inte konflikter med hjälp av dödligt våld, och det är något som vi kristna bör hålla oss så långt borta från som vi kan och aldrig uppmuntra.
  – Inom Världens rike löses konflikter med hjälp av dödligt våld, och vi kristna bör hjälpa och förbättra situationen genom att erbjuda fredliga lösningar och be för situationen.
  – Så länge som vi kristna lever i Världens rike tvingas vi förhålla oss till Världens sätt att lösa konflikter samtidigt som vi lever i hoppet om ett evigt Fridsrike som ska komma i samband med Messias återkomst.

  Ungefär så tänker jag, hur tänker du?

 • Mattias

  Så även om du vet att dödligt våld har använts så är det trots det ok för dig att så gjordes eftersom du gillar bilden…

  Jättesvårt hur man ska förhålla sig till detta, det enklaste är väl att vara totalpacifist och sen får det gå som det går helt enkelt.
  Det viktigaste för mig är att vara ärlig och inte vara en hycklare, att stå för det jag säger. Men Messias återkomst är det enda som kan rädda världen.

 • ”Så även om du vet att dödligt våld har använts så är det trots det ok för dig att så gjordes eftersom du gillar bilden…”

  Nej, det har jag inte sagt. Jag tror inte du förstår hur jag menar.

  Jag tror man måste hålla isär Guds rike och Världens rike för att pedagogiskt kunna hantera det faktum att vi kristna tillhör Guds rike men fortfarande lever kvar i Världens rike. Om man gör det så tycker jag inte att det är konstigt att bli glad över att människor kunde återvända till sina hem, trots att det föregåtts av stridigheter.

  Stridigheterna är alltså inte något som jag tycker är positivt eller ställer mig bakom, men jag kan ändå glädjas över det faktum att kristna kunnat återvända till sina hem.

 • Mattias

  Stridigheterna var ju en förutsättning för det….utan strid ingen befrielse, ändamålet helgar medlen alltså.
  Jag tycker självklart att befrielsen är bra också men hur mycket våld kan vi som kristna stå bakom för att det ska ske.

  Vad jag vill säga och det måste du förstå, kan man glädjas över en befrielse som endast kunnat göras med dödligt våld?

 • Mattias

  Så Guds rike växer eller kan återfås med hjälp av dödligt våld hur stort det än är och det kan vi glädjas över. Du har ju inte sagt var gränsen går för våldet. Ok tack då vet jag vad du tycker i denna fråga.
  Ha det bra
  Mattias

 • Jag förstår inte varför du först beskriver en åsikt och sen påstår att jag tycker så i den frågan? Detta kallas halmgubbe-retorik och jag förväntar mig mer från dig.

  Återigen:

  Nej, jag är inte glad över det dödliga våldet och står inte bakom det.
  Ja, jag är glad över att de kristna kan återvända till sina hem.

 • Mattias

  Ok om jag har fel retorik får du mer än gärna radera vår dialog för jag vill börja året på ett bra sätt :)

  Men jag kan konstatera att ett ”omfattande” dödande kan leda till glädje och icke glädje på samma gång.

 • Jag tycker det är viktigt att förstå skillnaderna mellan Guds rike och Världens rike för att förstå hur man ska tänka kring dödligt våld. Men detta är svåra frågor så vi får återkomma i ämnet någon gång framöver :)

 • Olle

  Det är svårt att hitta bibelord i Nt som ger grönt ljus för att döda om det inte gäller självförsvar. Men man kan ju anse att befrielsen av den irakiska staden var ett slags självförsvar.

 • Jag har försökt sammanfatta mina tankar om pacifism här: http://www.christianmolk.se/2015/11/saliga-ar-pacifisterna/

  Läs gärna och kom med synpunkter! :)

 • Olle

  Oj det var en lååång sammanfattning ha ha, kanske att jag orkar läsa och begrunda men det dröjer ett tag i så fall.

 • Hur kommer det sig att du kommenterar under två olika namn? ”Mattias” och ”Olle” har samma email och samma ip-nummer.

 • Mattias

  Jag heter Olof Mattias så jag varierar mig ibland men det var ett misstag att använda Olle här.

 • Ok.

 • Mattias

  Ursäkta att jag stör igen men jag har läst artikeln som du länkade till om bibelsyn från folkbibelns hemsida. En enda fråga dyker upp i huvudet. Vad har kvinnan på bilden med texten att göra ??? ha ha

 • Ja det kan man undra. Mycket märkligt bildval.

  Obs: försök att kommentera på rätt ställe. Denna kommentar har ju ingenting med detta blogginlägg att göra.

 • Mattias

  Ok men jag skriver aldrig på facebook även om jag har ett konto så var ska jag då skriva?

 • En grundregel när man kommenterar på bloggar och/eller Facebook är ju att hålla sig till ämnet. Så du får antingen hålla dig till blogginläggets ämne eller börja kommentera på Facebook :)

 • Mattias

  Ja det måste vara ordning o reda på saker o ting :-)

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.