Vad säger Bibeln om förföljelse?

Christian MölkBibelsamtal Leave a Comment

BibelsamtalFörföljelse är en del av den kristna vandringen och kommer att öka ju närmare den yttersta tiden vi kommer. Den som tror på Jesus och lever gudfruktigt bör förvänta sig att bli behandlad på ett liknande sätt som Jesus blev eftersom världen hatar Jesus och alla som tillhör honom. Förföljelse kan te sig på olika sätt, exempelvis genom våld, mobbning, utfrysning eller orättvisa. Förföljelse kan även komma från olika håll, exempelvis från sin egen familj, från världsliga människor, statsmakter och från religiösa institutioner. Den som drabbas av förföljelse behöver hålla ut, fortsätta leva heligt, avstå från att hämnas, visa kärlek, be för de som förföljer, förtrösta på Guds trofasthet och vänta tålmodigt och hoppfullt på Guds räddning. Trots att det är oerhört jobbigt att bli förföljd för sin tro, så kan man ändock glädjas, eftersom förföljelsen är ett indirekt bevis på att de världsliga förföljarna känner igen Jesus i oss vilket betyder att vi tillhör Guds rike och har våra namn skrivna i Livets bok. Man kommer också att erfara en mer påtaglig närvaro av den helige Ande och kan därför känna stor inre frid och vägledning trots yttre svårigheter.

Bibelord

44 Jag säger er: Älska era fiender och be för dem som förföljer er.” (Matt 5:44)

18 Om världen hatar er, ska ni veta att den har hatat mig före er. 19 Hade ni tillhört världen, skulle världen ha älskat er som sina egna. Men ni tillhör inte världen, utan jag har utvalt er och tagit er ut ur världen. Därför hatar världen er. 20 Kom ihåg vad jag sagt: tjänaren är inte större än sin herre. Har de förföljt mig, ska de också förfölja er. Har de bevarat mitt ord, ska de också bevara ert ord. 21 Men allt detta kommer de att göra mot er för mitt namns skull, därför att de inte känner honom som har sänt mig.” (Joh 15:18–21)

Var på er vakt! De ska utlämna er åt domstolar, och ni kommer att bli misshandlade i synagogor och ställas inför ståthållare och kungar för min skull, som vittnen inför dem. 10 Men först måste evangeliet predikas för alla folk. 11 När man för bort er och utlämnar er ska ni inte bekymra er i förväg för vad ni ska säga, utan tala vad som ges er i den stunden. Det är inte ni som talar, utan den helige Ande. 12 En bror ska utlämna sin bror till att dödas och en far sitt barn, och barn ska göra uppror mot sina föräldrar och döda dem. 13 Ni kommer att bli hatade av alla för mitt namns skull. Men den som håller ut till slutet ska bli frälst.” (Mark 13:9–13)

19 Hämnas inte, mina älskade, utan ge rum för Guds vrede. Det står ju skrivet: Min är hämnden, jag ska utkräva den, säger Herren. 20 Men om din fiende är hungrig, så ge honom att äta. Om han är törstig, ge honom att dricka. Gör du det, samlar du glödande kol på hans huvud. 21 Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.” (Rom 12:19–21)

26 Om en kroppsdel lider, så lider alla de andra delarna med den. Och om en kroppsdel blir ärad, gläder sig alla de andra delarna med den.” (1 Kor 12:26)

1 Vid den tiden lät kung Herodes gripa och misshandla några i församlingen. Han lät avrätta Jakob, Johannes bror, med svärd. När han såg att judarna gillade detta, fortsatte han och grep även Petrus. Detta hände under det osyrade brödets högtid.” (Apg 12:1–3)

12 Så kommer alla som vill leva gudfruktigt i Kristus Jesus att bli förföljda.” (2 Tim 3:12)

20 Vad är det värt för beröm om ni står ut med straff när ni syndar? Men om ni står ut med att lida när ni gör det goda, då är det en nåd inför Gud. 21 Till detta är ni kallade. Kristus led i ert ställe och efterlämnade ett exempel åt er, för att ni ska följa i hans fotspår. 22 Han hade inte begått någon synd, och inget svek fanns i hans mun. 23 När han blev hånad svarade han inte med hån, när han fick lida svarade han inte med hot, utan han överlämnade sin sak åt honom som dömer rättvist.” (1 Pet 2:20–23)

12 Mina älskade, var inte förvånade över den eld som ni måste gå igenom för att prövas, som om det var något oväntat som hände er. 13 Nej, gläd er ju mer ni delar Kristi lidanden. Då ska ni också få jubla och vara glada när han uppenbarar sig i sin härlighet. 14 Saliga är ni om ni hånas för Kristi namns skull, för härlighetens Ande, Guds Ande, vilar över er. 15 Ingen av er ska behöva lida som mördare, tjuv, förbrytare eller för att han lägger sig i andras angelägenheter. 16 Men om någon får lida som kristen ska han inte skämmas utan prisa Gud för det namnet.” (1 Pet 4:12–16)

Samtalsfrågor

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.