Om ny Pingst-föreståndare

Christian MölkBlogg, Pingst Leave a Comment

Igår ringde tidningen Dagen och ställde lite frågor om min syn på ny Pingst-föreståndare (läs artikeln här: Tydlighet och lyhördhet viktiga egenskaper hos nya pingstledaren). Det mesta jag sa kom dock inte med i tidningen så jag kan ju dela några tankar här istället :)

För oss som jobbar inom Pingst och/eller var på senaste Pingst Rådslag har nog insett att det verkar finnas ett stort behov av ett samtalsforum inom Pingst, där vi kan prata om hur vi ser på olika teologiska frågor. I dagsläget formas ju teologin i de lokala församlingarna, men många pastorer och andra ledare känner ett behov av att mötas och samtala om hur vi teologiskt ska svara på det moderna samhällets frågor. Många pingstförsamlingar är ju väldigt små och har inte resurser till att svara på alla teologiska frågor som finns. Så vi behöver mötas och samtala om detta i något som jag skulle vilja benämna ”Pingst Forum”.

Så en av de viktigaste uppgifterna för en ny föreståndare är att föra samman oss pingstpastorer till teologiska samtal. Men en annan viktig uppgift, som är minst lika viktig, är att se till så att dessa teologiska samtal inte sker på bekostnad av andliga upplevelser, vår missionsiver eller vårt Jesusfokus. Vi ska inte bli ett samfund som är mer intresserade av läror än av evangelisation. En sund balans behövs, annars förlorar vi både pingsten och rörelsen.

På frågan om eventuell efterträdare tycker jag man kan kika först och främst på Pingströrelsens regionledare, och råkade visst nämna namn som Västerås pastor Daniel Alm (som ju redan nu är assisterande föreståndare) och Örnsköldsviks pastor Stefan Beimark, som båda är utmärkta ledare. Det viktiga är dock att vi inte först och främst letar efter en person med mänskligt sett goda ledaregenskaper, utan att vi söker Guds vilja och bekräftar den som Guds Ande väljer, välsignar och utrustar för uppgiften.

Vad tycker du? Har du något bra förslag på en ny föreståndare för Pingst? Skriv i så fall gärna en kommentar nedan:

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.