Pastor Christian Mölk | Mitt färgstarka andedop

Pingströrelsen har en kampanj i samband med pingst som heter #löftetgällerdig och nu blev det min tur att skriva i ämnet! Läs direkt på Pingst.se eller här nedan. Dela gärna med dig av din erfarenhet av Anden och andedop :)

Berättelsen om mitt andedop börjar i Israel för 15 år sedan. Min syster hade farit ner till en kibbutz i Israel och där mött en glad hop med andefyllda sydafrikaner som brann för Jesus. De bad för henne och hon blev andedöpt och fick sitt liv förvandlat från mörker till ljus. När hon väl kom hem ett år senare hade hon brutit med sitt gamla liv och ville hitta nya vänner i kyrkan. Hon tjatade på mig att följa med men jag stretade emot och svarade ärligt men möjligtvis en aning ogenomtänkt: “Jag tänker inte hänga med till kyrkan, jag är ju redan kristen!”

Jag hade nämligen växt upp i en kristen familj, men aldrig riktigt levt ut min kristna tro. Om någon frågade om jag trodde på Gud så svarade jag naturligtvis ja, men mycket mer än så pratade jag aldrig om min tro. Min syster fortsatte dock att tjata på mig och ville inte bara att jag skulle följa med till kyrkan, hon ville även att jag skulle bli “döpt i den helige Ande”. Mitt svar blev (som ju ter sig en aning ironiskt med tanke på att jag idag är pingstpastor): “Nej, jag vill inte bli som de där pingstvännerna som bara pratar om Jesus hela tiden!”

Under två veckors tid brottades jag mycket med den här frågan. Jag förstod innerst inne att det var Gud som kallade på mig, men jag var inte säker på om jag ville svara ja på hans kallelse. Att bli en aktiv kristen fanns liksom inte på världskartan i mitt då 18-åriga liv. Men ju längre tiden gick desto starkare upplevde jag hur Gud tog mig i kragen och långsamt men säkert drog mig till kyrkan. Gud verkligen insisterade på att jag skulle dit, något som förvånade mig.

Efter dessa två veckor gav jag upp och följde till slut med min syster till Johanneskyrkan i Linköping. Efter predikan gick jag fram för förbön och sa att jag ville bli andedöpt. Egentligen visste jag inte riktigt vad andedopet var för något men jag förstod att Gud ville detta. Den upplevelse jag fick är väldigt svår att beskriva med ord, men jag ska göra ett försök:

Det började med att han som bad för mig la sin hand på min axel och började be. Jag som vanligtvis aldrig gråter fick plötsligt kämpa för att hålla tårarna tillbaka samtidigt som min kropp började skaka och jag blev alldeles varm. Efter en stunds bön var det som om något inom mig öppnades likt en tulpan som blommar ut. Inom mig såg jag himmelens alla färger och jag blev alldeles lycklig!

Efter denna andliga upplevelse gick jag väldigt förvånad hem och förstod att mitt liv från och med nu aldrig mer skulle bli sig likt. Mitt liv började efter detta andedop långsamt men säkert att förändras. Jag ville inte längre leva som en vanlig tonåring, jag slutade festa och började istället prata om Jesus med alla mina vänner. Jag skämdes inte längre för att jag var kristen utan fick istället en stark längtan efter att gå till kyrkan. Allteftersom upplevde jag även hur Gud formade mig. Gud lät mig se saker i mitt liv som var fel och utmanade mig att sluta med detta och istället göra nya saker som Gud la på mitt hjärta.

Andedopet blev därmed starten på mitt nya liv som frimodig Jesus-vän, ett liv som fick mig att rikta min blick mot ofrälsta istället för på mig själv. Jag är dock fortsatt beroende av ständig påfyllning av Guds Ande. Ibland känner jag mig som en stor tunna med vatten som läcker, och som ständigt behöver bli påfylld för att vara uppfylld. Men sakta men säkert helar och lagar Guds Ande mitt bräckliga liv och täpper igen de hål i tunnan som min synd har orsakat.

Dopet i den helige Ande är en gåva som Gud vill ge till alla människor. Andedopet är starten på ett nytt frimodigt liv med Jesus i centrum och ett brinnande hjärta för att nå nya människor med evangeliet. Sök denna Guds gåva och du kommer att få Guds svar, eftersom löftet gäller dig!

// Christian Mölk, pastor i Timrå Pingst

Tagged with →  
 • Monna

  Hej! Härlig! Men det låter som frälsningen du beskriver? Alltså det ögonblick man tar emot Jesus och han flyttar in så att säga? Precis så var det för mig, och jag sa mig också vara kristen redan innan. Andedopet brukar kanske ske samma ögonblick?

 • Hej!

  Nej, frälst var jag sen långt tidigare. Frälst blir man när man bekänner Jesus som sin Herre. Exakt hur man upplever frälsningen är väldigt individuellt, men det är inte alltid kopplat till känslomässiga upplevelser.

  Andedopet är någonting annat än frälsningen. Man kan vara frälst utan att vara andedöpt. Andedopet handlar om att få kraft till att vittna om Jesus, inte om att bli frälst.

  “Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst. Ty med hjärtat tror man och blir rättfärdig, med munnen bekänner man och blir frälst.” (Rom 10:9–10)

  “Men när den helige Ande kommer över er, skall ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns.”” (Apg 1:8)

 • Monna

  Ojoj, snabbt svar! Tack. Jag har alltid varit lite förvirrad på den punkten. Att går från mörker till ljus, från död till liv, att ALLT känns som nytt fast allt är som förr – det var min frälsningsupplevelse. Metamorphos och allt sånt där :) Men det gör inte att jag tror att alla kristna som inte har sammanupplevelse inte är frälsta! Men jag tror man kan vara kristen utan att vara det i hjärtat. Att bekänna något man inte egentligen har erfarit är sant?

 • Jesus pratar om att “Inte skall var och en som säger ’Herre, Herre’ till mig komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Faders vilja.” (Matt 7:21)

  Så visst är det möjligt att det finns människor som bekänner Jesus som Herre men som egentligen inte är frälsta. Men detta är jättesvårt att avgöra för en utomstående eftersom bara Jesus kan se in i en människas hjärta.

 • Monna

  Håller med :)
  Tack för att du slåss för Sanningen. Hoppas du orkar med och inte blir för tungt belastad. Gud välsigne dig! Jag har alldeles nyligen börjat inse att det är HÖG tid att börja be för våra kristna ledare, så att inte fler lockas att blanda sig med meditativ dans, mindfullness, helgondyrkan. Och att det vågas varnas för villoläror. Trenden skrämmer mig lite, men Gud är god!

 • Tack! :)

 • Ulrika

  En mycket viktig berättelse/vittnesbörd!

  Känner så väl igen mig i flera saker du skriver.

  Dock hade jag inte en församling att gå till för att uppleva Hjälparen. I mitt fall blev plötsligt Bibeln levande. Innan hade det varit döda lagiska ord. Sedan började plötsligt, ja faktiskt på någon dag, Bibeln få liv. Det kan nästan låta groteskt men från att ha tvingat i mig nåt kapitel då och då, i tron att jag av det skulle bli frälst, öppnade sig ögonen på ett sådant sätt att jag ville sluka hela Bibeln på en gång. På nåt sätt kan människor i min omgivning inte trott att jag var riktigt klok.

  Tack särskilt för att du beskriver känslan ”skakade av gråt och upplevde värme.” Det är viktigare än man kanske först kan tro att få sådana vittnesbörd. Många idag tror nämligen att andra sorters upplevelser, typ falla i golvet, skaka och tappa medvetandet är en frälsningsupplevelse. En del påstår även att känslan av ”elektricitet” i kroppen är ett tecken på frälsningsupplevelse. Fast det är någonting helt annat än att just känna värme på det sätt du beskriver. Nu börjar jag nästan låta som en läkare:)

  Jag blir så glad av dina vittnesbörd. Tack!

 • Tack så mycket för dina fina kommentarer! :)

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.