Pastor Christian Mölk | Jesu liv

BibelsamtalJesus har alltid existerat som Guds Son men föddes under dramatiska omständigheter mirakulöst som människa av jungfru Maria för ungefär 2000 år sedan. De första åren i Jesu liv spenderades som flykting i Egypten, men efter återvändandet till Israel växte Jesus upp i en snickarfamilj i Nazareth med pappa Josef, mamma Maria och bröderna Jakob, Josef, Simon och Judas, samt några systrar. Jesus var redan från tidig ålder mycket kunnig i Skriften men påbörjade sin verksamhet först vid omkring 30 års ålder i samband med sitt dop i Jordanfloden. Därefter vandrade Jesus omkring i Israel tillsammans med sina lärjungar och predikade evangeliet, erbjöd alla som tror på honom frälsning, manade till omvändelse, botade sjuka och drev ut demoner. Efter 3 och ett halvt års verksamhet korsfästes Jesus och dog för mänsklighetens synder och uppstod sedan efter 3 dagar. Efter att ha gett sina lärjungar uppdraget att fortsätta hans verk och predika evangeliet till alla folk på hela jorden återvände Jesus till himlen och sitter just nu på Guds högra sida. Vid tidens slut kommer Jesus att återvända för att döma världen och fullborda sitt frälsningsverk.

Bibelord

Far, förhärliga nu mig med den härlighet som jag hade hos dig innan världen var till.” (Joh 17:5)

54 Han kom till sin hemstad och undervisade dem i deras synagoga, och de blev häpna och sade: ”Var får han den visheten och kraftgärningarna ifrån? 55 Är det inte snickarens son? Heter inte hans mor Maria och hans bröder Jakob och Josef och Simon och Judas? 56 Och bor inte alla hans systrar här hos oss? Så varifrån får han allt detta?”” (Matt 13:54–56)

21 När nu allt folket döptes, blev även Jesus döpt. Medan han bad, öppnades himlen 22 och den helige Ande sänkte sig över honom i fysisk gestalt som en duva. Och från himlen kom en röst: ”Du är min älskade Son. I dig har jag min glädje.” 23 Jesus var omkring trettio år när han började sin gärning.” (Luk 3:21–23a)

23 Jesus vandrade omkring i hela Galileen, och han undervisade i deras synagogor och förkunnade evangeliet om riket och botade alla slags sjukdomar och krämpor bland folket.” (Matt 4:23)

18 ”Se, vi går upp till Jerusalem, och Människosonen kommer att överlämnas till översteprästerna och de skriftlärda. De ska döma honom till döden 19 och utlämna honom åt hedningarna till att hånas och gisslas och korsfästas. Och på tredje dagen ska han uppstå.” (Matt 20:18–19)

När de nu var samlade frågade de honom: ”Herre, är tiden nu inne då du ska återupprätta riket åt Israel?” Han svarade dem: ”Det är inte er sak att veta vilka tider eller stunder som Fadern i sin makt har bestämt. Men när den helige Ande kommer över er, ska ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem, i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns.” När han hade sagt detta såg de hur han lyftes upp, och ett moln tog honom ur deras åsyn. 10 Medan de såg mot himlen dit han steg upp, stod plötsligt två män i vita kläder hos dem. 11 De sade: ”Galileer, varför står ni och ser mot himlen? Denne Jesus som togs upp från er till himlen, han ska komma tillbaka på samma sätt som ni såg honom stiga upp till himlen.”” (Apg 1:6–11)

15 Och den sjunde ängeln blåste i sin basun. Då hördes starka röster i himlen: ”Väldet över världen tillhör nu vår Herre och hans Smorde, och han ska vara kung i evigheters evighet.”” (Upp 11:15)

Samtalsfrågor

 1. Vad gjorde Jesus innan han påbörjade sin verksamhet vid 30 års ålder?
 2. Hur hade du reagerat om du mött Jesus under hans tid på jorden?
 3. Är det svårt att tro på allting som står om Jesus i Bibeln?
 4. Varför föddes Jesus som en människa?

Fler intressanta bibelord

Joh 17:24, Matt 2:13–15, Luk 2:41–52, Mark 16:19

 • Mattias

  Hej!
  Var Jesus en SON i himlen innan han blev människa? Jesus föddes alltså av Fadern i himlen? Om han inte är född, hur kan han då ha varit en son i himlen?

 • Det beror säkert på vad man menar med ”son”. Eftersom Sonen alltid har existerat så betyder ju inte att Fadern har skapat Sonen. Jag tänker mer på begreppet ”son” som att Jesus är den i treenigheten som föddes som människoson.

  Men det här är ju en fråga som splittrat kyrkan och lett till många villoläro-anklagelser. Du får gärna delge hur du tänker i kring detta :)

 • Mattias

  ”Jesus har alltid existerat som Guds Son…..”

  Vill du utveckla…..? :) Jag kan det inte. Men eftersom du skrev det så kanske du vet mer.

 • Att Jesus alltid har existerat ser vi exempelvis i Joh 1:1-3, men exakt när Fadern har alltid varit Fadern och kommer alltid att vara Fadern. han blev Guds Son har teologer länge funderat kring. Min uppfattning är att Treenighetens inbördes ”roller” är evigt oförändrade. Fadern har alltid varit Fadern och kommer alltid att vara Fadern. Sonen har alltid varit Sonen och kommer alltid att vara Sonen. Anden har alltid varit Anden och kommer alltid att vara Anden.

  Av exempelvis Joh 3:16-17 ser vi att Gud gav sin ”enfödde Son” till världen, dvs. Jesus verkar redan ha varit ”Son” när Gud gav honom till världen. Gud kan ju inte ”sända sin Son” om han inte redan var ”Son” innan han föddes innan han föddes som människa.

  Även i Johannes första brev kan vi läsa att Gud sände ”sin enfödde Son” till världen. Jesus är alltså Guds Son innan han sänds till världen.

  Eftersom Jesus Kristus är evig och densamme igår och idag och i all evighet (Heb 13:8), så låter det orimligt att Guds Son blev Guds Son först när han kom till världen.

  “I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud. Genom honom har allt blivit till, och utan honom har inget blivit till, som är till.”(Joh 1:1–3)

  “Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv. Inte sände Gud sin Son till världen för att döma världen utan för att världen skulle bli frälst genom honom.”(Joh 3:16–17)

  “Så uppenbarades Guds kärlek till oss: han sände sin enfödde Son till världen för att vi skulle leva genom honom. Kärleken består inte i att vi har älskat Gud utan i att han har älskat oss och sänt sin Son till försoning för våra synder. .. Vi har sett och vittnar om att Fadern har sänt sin Son som världens Frälsare.”(1Joh 4:9–10, 14)

  “Jesus Kristus är densamme i går och i dag och i evighet.”(Heb 13:8)

 • Mattias

  Tack för svar, liv är inte alltid liv, död är inte alltid död, tex finns det ”levande döda” i Bibeln och enda sättet att få liv är att först dö och födas på nytt….så hur ordet ”son” ska tolkas är obegripligt i detta fall. En son kanske inte alltid är en son…

 • Jag skulle nog inte vilja kalla det för ”obegripligt”, snarare ”ofattbart”. Ingen har hävdat att Guds ord alltid är enkelt. Gud är så oerhört mycket större än oss och det är inte alltid så lätt för oss människor att förstå hur Gud fungerar, hans existens och det oerhört ofattbara att Gud har blivit människa. Men det är intressant att diskutera :)

 • Mattias

  ”Av exempelvis Joh 3:16-17 ser vi att Gud gav sin ”enfödde Son” till världen, dvs. Jesus verkar redan ha varit ”Son” när Gud gav honom till världen.”

  Aha! Jesus är alltså född på något sätt innan han föddes som människa.

 • Om jag får spekulera lite, så tänker jag att Jesus blev ”född” i samband med att han blev människa, men att han alltid, sen tidernas begynnelse (dvs i all evighet), varit underordnad sin Fader precis som en Son är. Enligt min förståelse har Jesus alltså alltid varit ”Sonen”, men blev ”född” som människa först för 2000 år sedan.

 • Mattias

  Vi kanske får tillfälle att fråga honom någon gång i evigheten, det finns ju några saker man vill ha svar på……eller så bryr vi oss inte mer :)

 • Jepp! Jag tror vi kommer behöva en hel evighet för att förstå djupet i Guds existens :)

Kontakt
Är du intresserad av att bli kristen, har frågor om den kristna tron eller vill komma i kontakt med andra kristna? Hör av dig så svarar jag på dina frågor.
Bibelfrågor
Ställ en Bibelfråga eller läs vad andra har frågat och undrar över.
Bibelämnen
Bläddra bland mängder av olika Bibelämnen jag skrivit om.
Kyrkohistoria
Läs om de gamla troshjältarna och kyrkohistoriens alla debatter, martyrer och missionsframgångar.
Bibelsamtal
Samtalsämnen för dig som har en hemgrupp, cellgrupp eller annan samtalsgrupp.
Bibelkommentarer
Christian Mölks Bibelkommentarer (CMBK) är skrivna på svenska med syfte att förklara Bibeln på ett enkelt sätt.
Böcker
Beställ några av mina Bibelkommentarer och böcker.
Bibelpredikningar
Lyssna på mp3-predikningar som går igenom Bibeltexten vers för vers.